• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH stao u kraj izvođenju mladih igrača na početku utakmice: Novo pravilo za "zaštićeno godište"

Autor Haris Krhalić

Često se dešavalo da igrače do 21 godine starosti treneri iz igre "vade" u prvih pet minuta meča i mijenjaju ih iskusnijim igračima, ali se u novoj sezoni Premijer lige BiH to neće dešavati zahvaljujući novom pravilu.

 Novo pravilo "zaštićenog godišta" Izvor: Anadolija/Samir Jordanović

U prethodnoj sezoni Premijer lige BiH primjenjivalo se pravilo o „zaštićenom godištu“ po kojem su svi klubovi morali započeti utakmicu sa dva fudbalera starosne dobi do 21 godine u početnih 11. Ovim pravilom FS BiH je odlučio da dodatno pomogne razvoju mladih fudbalera u bh. klubovima.

Međutim, iz kola u kola svjedočili smo kako treneri već na samom početku izvode jednog mladog igrača i na taj način "zaobilaze" ovo pravilo. Da se ta praksa ne nastavi u novoj sezoni pobrinuo se FS BiH koji je izmijenio ovo pravilo.

Prema najnovijim promjenama u propozicijama takmičenja za sezonu 2022/23, odlučeno je da sada jedan od dva spomenuta mlada igrača mora da bude u igri cijelu utakmicu i jedan koji će igrati najmanje 45 minuta.

"Ekipa mora među 11 igrača koji započinju utakmicu imati najmanje 2 (dva) igrača mlađa od 21 godine starosti, jednog koji će biti u igri cijeli tok utakmice i jednog koji će u igri biti najmanje 45 minuta. U suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice", navodi se u propozicijama takmičenja za sezonu 2022/23.

Važno je napomenuti i kako ti igrači moraju biti državljani BiH. Za takmičarsku 2022/23. sezonu, igrači mlađi od 21. godine života smatraju se igrači rođeni 01.01.2001. godine i mlađi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC