• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Marakani rekord, na Maksimiru najskuplje pojačanje: Samo su Dinamo i Zvezda razbijali kasu - TOP 10 Ex-Yu transfera!

Autor Dragan Šutvić

Kako su poslovali klubovi iz bivše Jugoslavije tokom ljeta? Najskupljeg igrača doveo je Dinamo, Zvezda je potrošila najviše, a ovako je izgledao prelazni rok Partizana, Hajduka, Osijeka...

 top 10 ex yu transfera  Izvor: Profimedia/Giuseppe Maffia/UK Sports Pics/SIPA/MN Press/MONDO/Stefan Stojanović

Dok čitav svijet priča o štednji, rastu cijena, inflaciji i krizi izazvanoj prvo pandemijom korona virusa, a onda potom i ratom u Ukrajini, novac u fudbalu se nemilice troši. Tako su tokom ljeta klubovi Premijer lige potrošili 2,2 milijarde evra na pojačanja (što inače nije rekord za engleski fudbal), a dok su se Čelsi, Mančester siti i Liverpul "gađali" brojkama od kojih se pada u nesvijest, klubovi sa prostora bivše Jugoslavije morali su pažljivo da "mjere svaki dinar" i nadaju se da će novcem od prodaje igrača i UEFA bonusa uspjeti da nadoknade uloženo.

Zbog svih ovih rizika prethodno ljeto nije bilo naročito bombastično za Ex-Yu klubove, ali dva tima su se izdvojila - najviše novca za pojačanja potrošili su Crvena zvezda i Dinamo Zagreb. To i nije iznenađenje kada znamo dasu se oni takmičili u kvalifikacijama za Ligu šampiona, s tim da je samo hrvatski prvak uspio da dođe do grupne faze i bonusa od 20 miliona evra, dok će crveno-bijelima pripasti oko upola manje.

Najskuplji igrač ovog ljeta na prostoru bivše države je hrvatski reprezentativac Boško Šutalo. Njega je Dinamo kupio od Atalante za četiri miliona evra, oformivši tako štoperski tandem Šutalo - Šutalo. Ipak, Boško nije dugo bio na terenu pošto je doživio tešku povredu zbog koje bi mogao da propusti skoro čitavu tekuću sezonu, ali i samo sa njegovim prezimenjakom Josipom Šutalom u timu - uspjeli su da prevaziđu sve prepreke u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U međuvremenu je i za Josipa stigla ponuda od oko 20 miliona evra, na koju Dinamo nije odgovorio pozitivno, nadajući se još većem novcu...

Dodajmo i to da je Boško Šutalo drugi najskuplji fudbaler u istoriji Dinama pošto je samo Marko Rog, koga su 2016. godine platili Splitu 5 miliona evra, bio skuplji od talentovanog štopera.

Izvor: Profimedia

Za razliku od njih, Crvena zvezda je svoj "rekord" srušila ovog ljeta. Osman Bukari je stigao na "Marakanu" iz Genta u transferu vrijednom tri miliona evra, čime je oborio prethodni rekord koji su držali za pola miliona evra jeftiniji Ričmond Boaći i Nemanja Motika. Vrijedi istaći i da je Nemanja Radonjić "koštao" Zvezdu tri miliona evra, ali je to zapravo novac koji je na osnovu procenata pripao Romi u transferu brzonogog krila u Marsej.

Dinamo je i zaradio najviše novca ovog ljeta. Prodali su Bartola Franjića za 7,5 miliona evra u Volfsburg, dok su od Kristijana Jakića u Frankfurt inkasirali 3,5 miliona. Milionske transfere ostvarili su još Stojanović, Gojak i Andrić. 

Prvobitna informacija je glasila da je Zvezda za Bukarija dala dva miliona evra, što je kasnije Zvezdan Terzić demantovao, a sudeći po onome što je do sada pokazao fudbaler iz Gane - sedam golova i tri asistencije - može se reći da je opravdao uloženi novac i da nije bez razloga natjerao Terzića i Mrkelu da "razbiju kasu".

Identičan novac Dinamo je utrošio i na dolazak Roberta Ljubičića iz bečkog Rapida, a može se reći i da oni mogu da budu zadovoljni pošto je mladi reprezentativac Austrije jedan od najboljih igrača "modrih" od početka sezone. Tri miliona evra vrijedan vezni fudbaler je osim na mjestu zadnjeg veznog igrao i kao lijevi bek, gotovo po pravilu u Ligi šampiona smo ga gledali na tom mjestu, a zahvaljujući njegovim asistencijama Dinamo je izbacio Ludogorec.

Izvor: MN PRESS

Nakon ove trojice fudbalera imamo "pad na listi" kada su u pitanju sume novca, pošto je upola jeftiniji od Bukarija i Ljubičića bio Kings Kangva. I u njegovom slučaju je prvobitna informacija glasila da je Crvena zvezda dala milion evra za njega, da bi Terzić potom objasnio da je bio nešto skuplji - 1,5 miliona evra je plaćeno Arsenalu iz Tule. Na početku njegovog boravka u Zvezdi i navijači su se pitali kako je klub uspio da dovede tako dobrog fudbalera za mali novac, međutim i u Kangvinoj igri je došlo do pada - što se poklopilo i sa lošijim rezultatima Zvezde. Vidjećemo da li će se izdići nakon male krize u igri zbog pomjeranja na poziciju lijeve "osmice", koja mu ni blizu ne leži kao desna, s tim da je ona sada rezervisana za Kangu.

Na petom mjestu najskupljih transfera ljeta je Darko Nejašmić, fudbaler za koga teško da su čuli u Srbiji. Mladi reprezentativac Hrvatske je prošlu sezonu proveo na pozajmici iz Hajduka u Osijeku, a klub iz grada na Dravi ga je potom otkupio za 1,25 miliona evra po želji sada već smijenjenog trenera Nenada Bjelice.

Po milion evra koštala su još dvojica fudbalera - napadač Aleksandar Pešić (iz Karagumruka u Crvenu zvezdu) i golman Dominik Kotarski (iz Ajaksa u Goricu). Zanimljivo, hrvatskog čuvara mreže je klub iz Velike Gorice samo otkupio pošto su na stolu imali bolju ponudu i u istom prelaznom roku je završio u grčkom PAOK-u za dva miliona evra. Tako je Gorica od tog transfera zapravo i prihodovala.

Crvena zvezda je ozbiljan novac dala i na Jegora Pruceva, Rusa iz Sočija, nezvanično oko 900 hiljada evra, dok TOP10 transfera Ex-Yu klubova "zatvaraju" Rijeka i Partizan.

Izvor: MN PRESS

Nais Džuhara je iz rezervnog tima Real Sosijedada stigao na "Rujevicu" u transferu vrijednom 750 hiljada evra, dok su crno-bijeli najveći novac ovog ljeta izdvojili za Hamidua Traorea iz Giresunspora. Borbeni zadnji vezni je koštao 700 hiljada evra pošto je Partizanu bilo urgentno da pojača sredinu terena nakon odlazaka Jevtovića i Zdjelara. 

Od ostalih transfera ovog ljeta vrijedi izdvojiti da je Crvena zvezda potrošila još 600 hiljada evra na novog reprezentativca Srbije Stefana Mitrovića koji je stigao iz niškog Radničkog, dok je Partizan dao 350.000 evra kako bi vratio svog nekadašnjeg đaka Zlatana Šehovića, premda se nije naigrao do sada. Bio je ideja trenera Ilije Stolice kome je bilo neophodno pojačanje na mjestu beka, ali dolaskom Gordana Petrića njegov status se pomalo izgubio.

Interesantno je da Hajduk, koji je bio vrlo aktivan prethodne sezone, sada nije "razbijao" kasu i osim što su potrošili 200.000 evra na Entonija Kalika iz Gorice - nisu plaćali obeštećenja. Stigao je iskusni Lovre Kalinić iz Aston vile, a pozajmili su Čidozija Avazijema iz Boavište i imaće pravo da ga otkupe za četiri miliona evra, ako to budu željeli.

Što se tiče ostalih klubova bivše Jugoslavije, samo su Celje za Marka Zabukovnika i Maribor za Vladana Vidakovića (Spartak) plaćali obeštećenje - i to po 150 hiljada evra - dok je u Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini i to misaona imenica.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC