• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U susret Mundijalu – Svjetsko prvenstvo 2002. godine: Kriminalno suđenje na Dalekom istoku, Ronaldo i njegova frizura

Autor Haris Krhalić

Danas smo se prisjetili možda i najkontroverznijeg Svjetskog prvenstva kojeg je obilježilo kriminalno suđenje, odlične igra Ronalda, ali i njegova frizura.

 brazil, njemačka, svjetsko prvenstvo 2002 Izvor: Shutterstock

Nakon što smo se prošlog puta prisjetili Mundijala iz 2010. godine, ovog puta smo se vratili malo dalje u prošlost. Svjetsko prvenstvo 2002. godine održano je u Japanu i Južnoj Koreji. Bilo je ovo prvi put i istoriji da su domaćin turnir dvije države kao i prvi Mundijal organizovan van Evrope i Amerike.

Reprezentacija BiH je kvalifikacije za ovo Svjetsko prvenstvo završila na četvrtom mjestu iza Španije, Austrije i Izraela, a ispred Lihtenštajna te su bili daleko od plasmana. Tadašnja SR Jugoslavija je za bod ostala kratka baraža i eventualnog plasmana, a iz grupe u kojoj su bili smješteni dalje su se plasirale Slovenija i Rusija.

Možda će vas zanimati

Hrvatska je na Daleki istok otišla sa velikim očekivanjima nakon trećeg mjesta u Francuskoj 1998. godine, ali su kofere spakovali već nakon grupne faze.

Nisu samo Hrvati položili koplja već u prvoj fazi takmičenja. Osvajači prethodnog Mundijala, reprezentacija Francuske, nisu uspjeli postići ni jedan pogodak u grupnoj fazi te su sa samo jednim bodom okončali svoj nastup.

Takođe, ni reprezentacija Portugala predvođena Luisom Figom nije uspjela proći u eliminacionu fazu takmičenja kao ni reprezentacija Argentine. 

Ovaj Mundijal će ostati upamćen po domaćinskom suđenju. Cirkus je počeo već u osmini finala na utakmici Italije i Južne Koreje. Italijani su poveli golom Vijerija u dvadesetom minutu, a onda je na scenu stupio ekvadorski sudija Bajron Moreno.

Posjeta i nagrade

Svjetsko prvenstvo 2002. godine odigrano je na 20 stadiona, a ukupno je 2,7 miliona navijača bilo prisutno na stadionima. U prosjeku je to nešto više od 42.000 po utakmici. Nagradu za najboljeg igrača na turniru je dobio Oliver Kan.

Koreanci su prolazili nekažnjeno u mnogim grubim duelima, i agresivnost se na kraju i isplatila - Anderlehtov napadač Ki-Hjon Seol pogodio je za izjednačenje u 88. minutu. Italijani su bili podvrgnuti pravoj torturi. Frančesko Toti je dobio crveni karton zbog navodnog simuliranja, Damijanu Tomaziju je poništen regularan pogodak zbog nepostojećeg ofsajda, Čoj Jin-Čul je startovao na Zambrotu sa obje noge bez opomene, a Kim Te-Jang je laktom udario Alesandra Del Pjera i prošao identično kao i njegov maloprije pomenuti saigrač.

Pobjedonosni pogodak postigao je Jung Hvang-An u 117. minutu, a s obzirom da je tada još važilo pravilo zlatnog gola, slavlje u Južnoj Koreji je moglo da počne. Koliko su bili bijesni svi u Italiji pokazuje i činjenica da je Peruđa odmah nakon gola Hvang-Ana otpustila ovog igrača. 

Zanimljivo je da je Moreno 2010. godine uhapšen na aerodromu u Njujorku sa 6 kilograma heroina nakon čega je osuđen na dvije i po godine zatvora što je izazvalo oduševljenje u Italiji koja očigledno nikada nije zaboravila na svog "krvnika".

Ono što je započeto u osmini finala nastavljeno je u četvrtini finala. Red je sada došao na sudiju iz Turske – Gamara Al-Gandura. Njegovom intervencijom Španija je oštećena za dva čista pogotka, da bi kasnije ispala poslije boljeg izvođenja jedanesteraca, a Južna Koreja je zakazala duel za Njemačkom u polufinalu.

Svjetsko prvenstvo 2002
Izvor: Youtube/Football Chronicles

Najveće iznenađenje turnira bila je reprezentacija Turske koja je osvojila treće mjesto pobjedom nad Južnom Korejom koje je prethodno eliminisana od "elfa" golom Mihaela Balaka. Na utakmici za treće mjesto vidjeli smo i najbrži pogodak u istoriji svjetskih prvenstava kada je Hakan Šukur nakon samo 11 sekundi pogodio mrežu Južne Koreje. Ipak. ako pitate Turke ovaj pogodak se nikad nije desio s obzirom da su izbrisali Šukura izbrisali iz istorije turskog fudbala.

U finalu Brazil je predvođen Ronaldinjom, Ronaldom i Rivaldom slavio protiv Njemačke sa 2:0, a oba gola postigao je upravo Ronaldo koji je bio i najbolji strijelac turnira sa osam golova. Osim po golovima Ronalda ćemo na ovom prvenstvu pamtiti i po možda najupečatljivijoj frizuri koju smo vidjeli na fudbalskim terenima.

Izvor: Youtube/FunFootballFacts/Screenshot

"To je bilo stvarno grozno , žao mi je svih majki u tom vremenu", prokomentarisao je jednom prilikom legendarni brazillski napadač svoju frizuru.

Navodno, Ronaldo se odlučio na ovu frizuru kako bi njegov sin mogao da ga razlikuje od Roberta Karlosa. Brazilski napadač je nakon odlične prezentacije na Mundijalu napravio transfer iz Inter u Real Madrid za tada velikih 45 miliona evra.

Inače, Bora Milutinović je na ovom prvenstvu vodio reprezentaciju Kine te je to bila čak selekcija peta selekcija koja je nastupila na Mundijalima pod njegovom trenerskom palicom. Prije toga vodio je Meksiko, Kosta Riku, SAD i Nigeriju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC