• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U susret Mundijalu: Svjetsko prvenstvo 2010. godine – Vuvuzele, Lane u kanalu, hobotnica, Šakira i uspjeh Španije

Autor Haris Krhalić

Još 66 dana ostalo je do početka Svjetskog prvenstva u Kataru, a mi smo prisjetili kako je bilo u Južnoj Africi prije 12 godina.

 Mundijal 2010 Izvor: Shutterstock/EPA

Još 66 dana nas dijeli od početka Svjetskog prvenstva u Kataru koje će biti održano od 20. novembra do 18. decembra. Od dodjele domaćinstva Kataru ova fudbalska smotra se suočava sa brojnim kontraverzama, a ta praksa se nastavila sve do sada pa je tako dva mjeseca prije početka prvenstva moguće čak i prekrajanje spiska učesnika. Naime, pronađeni su novi dokazi protiv reprezentacije Ekvadora i njihovog reprezentativca Bajrona Kastilja za kojeg postoji sumnja da je koristio lažni rodni list zbog čega ovoj zemlji prijeti izbacivanje sa takmičenja.

Međutim, danas nećemo pisati o Kataru nego ćemo se prisjetiti drugog Svjetskog prvenstva – onog održanog u Južnoafričkoj republici 2010. godine.

Možda će vas zanimati

Po prvi put u istoriji "crni kontinent" je dobio čast da ugosti najveću smotru fudbala, a reprezentacija BiH nažalost nije uspjela da "uveliča" ovaj događaj. U kvalifikacijama "zmajevi" su u grupi 5 zauzeli drugo mjesto odmah iza Španije, a ispred Turske, Belgije, Estonije i Jermenije. Druga pozicija osigurala nam je prvi baraž u istoriji, a voljom žrijeba za protivnika smo dobili selekciju Portugala.

Izabranici Miroslava Ćire Blaževića su odigrali dvije dobre utakmice, ali su nažalost u obje poražene minimalnim rezultatom te je odlazak na Mundijal i dalje ostao neispunjena želja.

Reprezentacija Srbije osigurala je plasman te je smještena u grupu D, a na kraju je završila na posljednjoj poziciji.

Nakon što su u prvom kolu poraženi od Gane "orlovi" su savladali Njemačku. Pobjedonosni pogodak postigao je Milan "Lane" Jovanović, a proslavio ga je preskakanjem ograde i skokom u kanal pored terena.

Nedavno se Jovanović za naš portal prisjetio tog događaja.

"Dobro sam ja tada prošao, kanal je bio dubok, poslije sam saznao da je služio kao preventiva od upada navijača na teren. Eto ja sam prvi pokušao, i poslao poruku da i nije tako strašno", rekao je Lane tom prilikom.

Milan Lane Jovanović skok u kanal
Izvor: Youtube/Ivan Djodjevic

U posljednjoj utakmici grupne faze "orlovima" je trebala pobjeda protiv Australije za prolazak u narednu fazu takmičenja, ali su poraženi (2:1) i prvenstvo je za njih bilo završeno.

Mnogima fudbalskim fanaticima širom svijeta prva asocijacija na ovo prvenstvo su vuvuzele. Taj navijački rekvizit mnogima je odzvanjao u ušima i nakon završetka turnira, a mnogi su se žalili kako zbog njega nisu mogli da osjete pravu navijačku atmosferu kako na stadionu tako ni pored malih ekrana.

Ubrzo nakon prvenstva ovaj "južnoafrički fenomen" je zabranjen.

O samo jednoj stvari se podjednako na ovom Mundijalu pričalo kao o vuvuzelama. U pitanju je, naravno, lopta Džabulani. 

Loptu koju su podjednako kritikovali i fudbaleri i treneri vjerovatno je najkontroverznija lopta u istoriji Svjetskih prvenstava. Tadašnji selektor Engleske Fabio Kapelo nazvao ju je najgorom koju je ikada vidio, a fudbaleri su Džabulani nazivali "katastrofom i sramotom Mundijala", "trulom loptom", "loptom za plažu"...

Džabulani se sastoji od osam panela, koji maksimalno smanjuju otpor vazduha što je loptu činili puno težom za kontrolisanje. Činilo se kako lopta previše skače i u mnogim situacijma je bilo teško predvidjeti njenu putanju. U prilog ovoj lopti nisu išli ni statistički podaci, pa je tako oko 80% centaršuteva na turniru a koji su išli na drugu stativu otišlo predaleko.

Izvor: KERIM OKTEN/EPA FILE

Ipak, problemi sa Džabulanijem nisu spriječili Španiju da stigne od trofeja pobjednika. U finalu su nakon produžetaka slavili protiv Holandije golom Inieste u 116. minutu. Španci su tako postali prva evropska država koja je osvojila Svjetsko prvenstvo van Evrope.

Špancima je put do krune olakšalo ispadanje favorita u ranoj fazi takmičenja posebno Francuske i Italije koje su "položile koplja" već u grupnoj fazi.

Prvenstvo će ostati upamćeno i po situaciji na utakmici između Engleske i Njemačke u kojoj je "elf" slavio sa 4:2. Pri vođstvu Njemačke od 2:1, Frank Lampard je opalio jednu loptu sa velike distance, a ona se od prečke odbila iza gol-linije. Samo sudac Larionda nije vidio gol, kojim bi Englezi izjednačili na 2:2, no umjesto toga Njemačka je zabila još dva preko Milera za plasman u četvrtfinale.

Posjeta i golovi

Svjetsko prvenstvo 2010. godine je pratilo ukupno 3,178,856 navijača što je prosječno 49,670 po utakmici. Na turniru je ukupno postignuto 145 golova. Za najboljeg strijelca proglašen je Miler koji je zabio pet golova, kao i Vilja, Forlan i Snajder. Međutim, Nijemac je imao više asistencija od ostalih te je "zlatna kopačka" pripala njemu.

Pamtimo i odbranu Luisa Suareza sa dvije ruke protiv Gane u četvrtfinalu Mundijala, nakon čega je Gjan promašio jedanesterac, a Urugvaj prošao dalje nakon boljeg izvođenja penala.

Suarez odrana rukama protiv Gane
Izvor: Youtube/TheVenomAndCarnage

Jedna od najvećih zvijezdi na turniru imala je osam krakova, tri srca, plavu krv i mozak veličine ptičjeg. Naravno radi se o hobotnici Paul koji je postao globalna senzacija Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi nakon što je uspješno predvidio ishode pojedinih utakmica.

Tokom turnira Paul je uzimao hranu iz jedne od dvije kutije na kojima su bile zastave država čije su reprezentacije igrale utakmicu i uvijek bi odabrao pravu kutiju. Pogodio je ishode osam od osam utakmica koje je "predviđao".

Mundijal je obilježio i strastveni poljubac Ikera Kasiljasa i njegove tadašnje djevojke Sare Karbonero. Nakon slavlja u finalu, golman španske reprezetacije odlučio je da dodatno proslavi ovaj uspjeh poljubivši Saru koja je po profesiji novinarka. Nakon utakmice dok je uzimala izjavu od Kasiljasa, dobila je i poljubac u prenosu uživo.

I za kraj Šakira. Kolumbijska pjevačica dobila je čast da izvezde numeru „Vaka, Vaka“ koj je izabrana za oficijalnu pjesmu Svjetskog prvenstva 2010. godine. Pjesma je ubrzo postala hit, a trenutno ja Jutjubu ima 3,2 milijarde pregleda.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC