• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Veleža pojasnili odluku Suda za sportsku arbitražu: Radilo se o dvije žalbe

Autor Haris Krhalić

Žalba Veleža je odbačena dok je žalba Šemsudina Hasića prihvaćena.

 Iz Veleža pojasnili odluke CAS-a Izvor: Promo/FK Klis Buturović Polje

S obzirom da je odluka međunarodnog Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), koja je prije par dana stigla na adrese pravnih zastupnika FK Velež Mostar, Šemsudina Hasića i FS BiH izazvala određene nedoumice u javnosti, istu je pojasnio eksterni tim koji je zastupao ekipu iz Mostara i Hasića u žalbenom procesu.

Iz eksternog tima su naglasili da se proces pred CAS-om vodio između tri strane: Veleža, Hasića i FS BiH,a radi odluke Apelacione komisije Saveza od 8.10.2021. godine te da je CAS proglasio nadležnost nad oba slučaja.

Konkretno, radilo se o dvije žalbe protiv FS BiH, jedne koju je podnio Velež i druge koju je podnio Hasić, kao suspendovani predsjednik kluba. Odlukom CAS-a, ta dva slučaja su, radi vođenja procesa, a uz saglasnost zainteresovanih strana, spojeni u jednu proceduru. U okviru postupka održana su dva ročišta, 9. maja i 20. oktobra ove godine, na kojima je svjedočilo pet svjedoka pozvanih od strane Saveza i tri svjedoka pozvana od Veleža odnosno Hasića.

Što se tiče žalbe Veleža koja se odnosila na izrečenu kaznu klubu, ona je, tačkom 3. odluke CAS-a, odbačena, što je, prema eksternom timu, nakon toliko dugog perioda vođenja procesa na kraju bilo i sasvim očekivano, budući da je kazna Apelacione komisije Saveza podrazumijevala oduzimanje tri boda Veležu u prošloj takmičarskoj sezoni te kaznu od šest domaćih utakmica bez publike, počevši od 22.09.2021., a koja je također odrađena zaključno s mjesecom martom 2022. godine. Obje kazne su već potpuno provedene.

Što se, pak, odluke po žalbi Hasića tiče, tačkom 5. Odluke CAS-a, upravo onako kako je Velež u svojoj kratkoj objavi i naglasio,CAS je promijenio odluku Apelacione komisije od 08.10.2021. godine i samim tim stavio van snage osamnaestomjesečnu suspenziju Šemsudina Hasića, kao da ona nikada nije ni postojala, dok CAS, zauzvrat, kao objektivnu kaznu vidi da je Hasić trebao biti samo novčano kažnjen u skladu s Disciplinskim pravilnikom Saveza, radi prekršaja člana 59, stav 1, zbog čega je dužan uplatiti 2.000 KM.

Na kraju, eksterni tim se zahvalio Šemsudinu Hasiću na avansnom pokriću svih troškova oba procesa vođena pred CAS-om, u ukupnom iznosu od 26.000 švajcarskih franaka (odnosno 13.000 CHF po procesu).

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC