• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaznite Srbiju i zbog Piksija! "Kosovo" se žalilo FIFA!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Novo saopštenje iz Prištine povodom srpske reprezentacije!

 Kosovo traži kaznu za Srbiju i Piksija Izvor: MN PRESS

Fudbalski savez takozvanog "Kosova" žalio se Međunarodnoj fudbalskoj asocijaciji (FIFA) na, kako je navedeno, "uvrede i rasističke povike srpskog selektora i srpskih navijača".

U saopštenju objavljenom na sajtu tog saveza, navedeno je da "FSK" reaguje zbog niza uvreda koje je izrekao selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, kao i pristalice srpskog tima, a sve to tokom utakmice Srbija - Švajcarska na Svjetskom prvenstvu, 2. decembra.

Iz Prištine su rekli da je besmisleno da se širi mržnja "umjesto da se pruži ruka pomirenja i izvinjenja".

"Isticanje slogana i klicanje slogana sa političkim porukama i rasističkim porukama usmjerenim prema Albancima čuli su se praktično tokom čitavog meča i svjetski mediji takođe su izvijestili o tome. Besmislena je i apsurdna mržnja koja se godinama pothranjue u susjednoj državi prema albanskom narodu uopšte, umjesto da se pruži ruka pomirenja i izvinjenja".

Fudbalski savez "Kosova" naveo je da povodom ovog slučaja podnio žalbu FIFA sa neophodnim dokazima i sve to nekoliko dana nakon što se oglasio i zbog zastave sa mapom Kosova iz svlačionice i porukom na njoj "Nema predaje". Takođe, u Prištini su se dotakli i trenutnog sukoba u Ukrajini i ocijenili su da je ruska agresija ničim izazvana.

"FFK zahtijeva od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije protiv Fudbalskog saveza Srbije, kako bi se jednom zauvijek fašistička skandiranja sklonila sa fudbalskih stadiona i događaja poput Svjetskog prvenstva. Niko ne može da razumije i opravda takve pokliče navijača ekipe koja učestvuje na Mundijalu, a posebno sada kada Evropi prijeti krhka bezbjednosna situacija kao posljedica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini".

"Fudbalski savez 'Kosova' će snažno stati u odbranu vrijednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i odbranu vrijednosti koje fudbal prenosi u cjelini, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću. Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje čovjeka prema čovjeku ne bi trebalo da bude mjesto na ovako važnim sportskim događajima kao što je Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022", poruka je iz Prištine.

Utakmica Srbija - Švajcarska završena je porazom srpskog tima, a na terenu je bilo veoma napeto, pa su kapiten Švajcaraca Granit Džaka i strijelac gola za tu ekipu Đerdan Šaćiri u jednom trenutku bili blizu klupe Srbije i svađali se sa srpskim igračima. Džaka se hvatao za međunožje, provocirao i psovao majku srpskim igračima na albanskom jeziku, a poslije utakmice je napravio kontroverzni gest, jer je obukao dres svog saigrača Jašarija i istakao njegovo prezime na grudima. Objasnio je da to nije politička poruka, niti da ima veze sa teroristom Ademom Jašarijem, koji je ubijen u borbi protiv srpske policije 1998. godine u Prekazu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC