• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA POKREĆE NOVO SVJETSKO PRVENSTVO: Infantino potvrdio - od 2025. ga igraju klubovi, a oni su bijesni!

Autor Haris Krhalić

Shvatila je FIFA da aktuelno Svjetsko prvenstvo za klubove nema potencijal i zato ga mijenja.

 FIFA pokreće Svjetsko prvenstvo za klubove u drugačijem formatu Izvor: Profimedia/Stephen McCarthy/FIFA/Sipa USA

Predsjednik FIFA Đani Infantino obratio se danas medijima punih mjesec dana nakon što je održao kontroverznu konferenciju za medije uoči početka Svjetskog prvenstva u Kataru. I odmah je imao da saopšti važne vijesti koje se tiču budućnosti fudbala, pošto je potvrdio informaciju koja se spominjala već mjesecima - FIFA pokreće Svjetsko prvenstvo za klubove u potpuno drugačijem formatu i to već od 2025. godine.

U pitanju je turnir na kome će učestvovati čak 32 najbolje svjetske ekipe i boriće se za, tako kažu, ubuduće vrlo važan trofej, a još je nepoznato gdje će se takmičenje održavati.

Zanimljivo je da je FIFA ovu ideju imala još tokom 2021. godine, kada je morala da odustane zbog pandemije korona virusa u Kini, da bi potom na turnir "zaboravili" zbog pobune bogatih klubova. I uoči Infantinovog obraćanja, procurila je informacija da su elitni evropski klubovi odbili da učestvuju na ovom turniru, čak su insistirali na tome da će zabraniti svojim igračima da igraju za reprezentacije ako Infantino istraje u ovoj ideji. Smeta im dodatna "potrošnja" igrača u sve obimnijem kalendaru i zbog toga su tražili od FIFA da dobro razmisli o ovoj ideji.

Infantino je izgleda dobro razmislio i saopštio svijetu da dolazi do velike reforme kada je u pitanju neatraktivno Svjetsko klupsko prvenstvo na kome učestvuju samo šampioni kontinenata, a koje će se dogodine igrati u Maroku.

Nezvanično, Svjetsko prvenstvo za klubove - gdje će naravno Evropa dati najveći broj učesnika - trebalo bi da se održi za početak u Meksiku, Kanadi i SAD. To bi bila i velika najava FIFA za Svjetsko prvenstvo koje se održava u ovim zemljama 2026. godine, s tim da je format i dalje nejasan.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC