• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jugoslavija imala bronzu sa Mundijala, a onda se "umiješala" FIFA: Poslije pola vijeka častili Amerikance

Autor Haris Krhalić

Najveći uspjeh naše reprezentacije ostaju dva četvrta mjesta na Svjetskom prvenstvu, a punih 56 godina smo imali fantomsku "bronzu". FIFA je poslije toga odlučila da interveniše...

 Jugoslavija na Svjetskom prvenstvu u Montevideu Izvor: FSS/Promo/YouTube/Petar Milivojevic/Printscreen

Fudbalska reprezentacija Srbije se i sa Svjetskog prvenstva u Kataru vratila razočarana. Svi su se nadali da će generacija koju predvodi Dragan Stojković Piksi napraviti iskorak u odnosu na prethodne u 21. vijeku, ali bilans od remija i dva poraza - donio im je tek četvrto mjesto "otpozadi". Interesantno, upravo četvrto mjesto - samo od napred - najbolji je plasman koji je naša "A" selekcija bilježila na Mundijalima i to u dva navrata (1930. i 1962. godine), s tim da za prvo možemo da "zahvalimo" FIFA.

Dobro je već poznato da je Jugoslavija na premijernom izdanju Svjetskog prvenstva u Urugvaju napravila senzaciju plasiravši se u polufinale, gdje ih je ipak "uništio" domaćin 6:1, a s obzirom na to da se nije igrao meč za treće mjesto - dugo se o tom rezultatu pričalo kao o nedodjeljenoj "bronzi" za fudbalere Jugoslavije. Ispostaviće se da ovakvu zaslugu nismo mogli da pripišemo sebi i tu je godinama kasnije intervenisala FIFA, pa je Jugoslavija sada u svim zvaničnim dokumentima zavedena kao četvrtoplasirana sa Svjetskog prvenstva u Urugvaju, iako kao što smo rekli - meč za bronzu nikad nije odigran.

U pitanju je praksa koju je FIFA uvela tek od narednog Svjetskog prvenstva u Italiji, s tim da su postojale teorije da je bio zakazan i u Urugvaju, međutim nije odigran jer je Jugoslavija odbila. Nezvanično, razlog je nezadovoljstvo zbog suđenja u polufinalnoj utakmici sa Urugvajem, zapisano je u knjizi o prvom Mundijalu autora Džavada Hajdera.

S druge strane, novine u Jugoslaviji su u septembru 1930. godine pisale o tome da je "Jugoslaviji dodjeljeno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu", navodeći pravilo sa Olimpijskih igara koje takođe nije potvrđeno - i koje kaže da treće mjesto zauzima reprezentacija koja izgubi od šampiona (Urugvaj u finalu pobijedio Argentinu 4:2). Problem kod ovakvog tumačenja je što su na Olimpijskim igrama postojali mečevi za bronzu, s izuzetkom 1920. kada je turnir organizovanom po bizarnim pravilima.

Mnogo kasnije, 1986. godine, Tehnički komitet FIFA donio je odluku o tačnom rangiranju svih reprezentacija na svim Mundijalima, a u njima je zavedeno da su SAD osvojile bronzu zbog bolje gol-razlike. Za gol. I tako je Jugoslavija "ostala" bez trećeg mjesta... Ostaje nejasno zbog čega FIFA nije odlučila da dvije reprezentacije "drže" treće mjesto, ili obje četvrto, i zašto bi pola vijeka kasnije revidirali pravila.

Podsjetimo, za ovu reprezentaciju Jugoslavije nastupali su samo srpski fudbaleri zbog odluke hrvatskih vlasti da zabrani svojim igračima da idu u Urugvaj. Tako su za Jugoslaviju igrali samo igrači iz četiri kluba - BSK, Jugoslavija, Soko i francuski Set, dok su najpoznatiji fudbaleri ove generacije Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Milutin Ivković, Milorad Arsenijević i drugi...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC