• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraća se Mitropa kup?! Predsjednik mađarskog velikana otkrio ideju - da li će biti mjesta za Borac?

Autor Dragan Šutvić

Prvi čovjek Ferencvaroša zagovornik je Srednjeevropskog kupa, koji bi ličio na Mitropa kup - takmičenje koje je ugašeno 1992. godine, a čiji je posljednji osvajač Borac iz Banjaluke.

 da li će borac ponovo igrati mitropa kup Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Predsjednik Ferencvaroša Gabor Kubatov pokrenuo je zanimljivu inicijativu.

Prvi čovjek mađarskog velikana želi da reaktivira Mitropa (Srednjeevropski) kup, koji je nakon reorganizacije evropskih klupskih takmičenja, ukinut prije tačno tri decenije!

Možda će vas zanimati

Kroz istoriju ovog takmičenja, od 1927. godine, za trofej su se nadmetali timovi iz bivše Jugoslavije, Austrije, Mađarske, Italije i nekadašnje Čehoslovačke.

Alfa i omega kluba iz Budimpešte izrazio je želju da se jednog dana takmičenje tog tipa reaktivira.

"Sanjam o pokretanju Srednjeevropskog kupa u budućnosti, gdje bi uz šampiona Mađarake, igrali i prvaci Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke i Rumunije. Kada se domaća prvenstva završe, bilo bi vremena za takvo takmičenje i bili bismo u prilici da igramo prestižne mečeve protiv renomiranih rivala kao što su Dinamo Zagreb, Slovan Bratislava, Viktorija Plzen, Slavija Prag ili Partizan i Crvena zvezda", rekao je Kubatov za mađarski portal Nemzetisport, navodeći da bi od ovakvog takmičenja svi profitirali.

"Evropska fudbalska federacija je otvorena za ovakva takmičenja. Mislim da ima mnogo prednosti. Samo jedna od njih su sponzori, koji bi dobili priliku da uđu na tržište od 45 miliona ljudi. A nisam spomenuo mečeve koji su emotivno važni, koji bi bili od velikog interesa za mnoge", podvukao je Kubarov.

Planski ili ne, prvi čovjek mađarskog kluba je iz ideje izostavio klubove iz BiH, pogotovo Borac, koji i dan-danas čuva trofej namijenjen osvajaču ovog takmičenja.

U proljeće 1992. godine, banjalučki klub je pod komandom Zorana Smileskog, na turniru u Fođi, savladao domaćina i mađarski Vašutaš, oba puta nakon jedanaesteraca, i uz Kup maršala Tita 1988. godine osvojio jedan od najvećih trofeja u klupskoj istoriji.

Najviše osvojenih pehara ima mađarski Vašaš (šest), a kroz istoriju Mitropa kupa, za trofej su se borili i Milan, Bolonja, Fiorentina, Rapid Beč, Ujpešt, Vojvodina, Partizan, Crvena zvezda...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC