• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE BIO PELE? UKRATKO: FUDBAL! Prva velika fudbalska zvijezda, sa 17 uradio što Mesi i Ronaldo nisu i neće nikada!

Autor Haris Krhalić

O karijeri brazilskog napadača Pelea ima toliko toga da se kaže, ali je i dalje najveći podvig ono što je uradio sa samo 17 godina.

 Ko je bio Pele Izvor: Profimedia

Jedan od najvećih fudbalera svih vremena Edson Arantes de Nasimento, ili jednostavno Pele, preminuo je poslije duge i teške bolesti u 82. godini. Pele se godinama borio sa rakom i prethodnih dana iz bolnice u Sao Paulu, gdje je bio smješten još za vrijeme Svjetskog prvenstva, stizale su redom obeshrabrujuće vijesti. Rak se proširio i Pele je bio sve slabiji, da bi porodica u kasnim večernjim časovima 29. decembra saopštila da je prestalo da kuca srce "kralja fudbala".

Pele je, uz dužno poštovanje svim velikim igračima prije njega, bio prva velika fudbalska zvijezda, čovjek zbog koga je fudbal postao toliko popularan širom svijeta, pošto ga je igrao kao niko na svijetu. Oni romantičniji poručiće da se ni poslije njega nije rodio bolji, drugi će pričati o Maradoni, Mesiju ili Kristijanu Ronaldu, ali istina je da može da se uživa u fudbalu sve četvorice - bez ikakve sumnje najvećih igrača koje smo vidjeli za ovih 150 i jače godina koliko se lopta "kotrlja" po fudbalskim pravilima, malo li je da je u takvom društvu?

Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u Tres Koraisoisu (Minas Žerajs) i još kao tinejdžer pokazao je da je nešto posebno. Niko, pa ni Mesi, Maradona i Ronaldo, ne mogu da kažu da su osvojili Svjetsko prvenstvo sa 17 godina, a pitanje je da li će se ikada roditi fudbaler koji je sa tako malo iskustva uspio da bude glavna uzdanica svoje reprezentacije na putu ka "boginji".

Bilo je to na Svjetskom prvenstvu 1958. godine u Švedskoj na kome je počela dominacija Brazila. Tada u Evropi niko nije znao za Pelea, dok se u domovini već pričalo o nevjerovatnom napadaču Santosa, a posebno je bilo "sumnjivo" što ima samo 17 godina. Kako igrač u tom dobu može da izađe na kraj sa prekaljenim defanzivcima? Problem je što je bio povrijeđen i pored toga je ostao na turniru, a koliko je to bila dobra odluka vidjeli smo u polufinalu protiv Francuske kada je Pele postigao het-trik i postao do danas najmlađi na Mundijalu kome je to uspjelo. I u finalu je postigao dva gola za pobjedu od 5:2, a imao je samo 17 godina i 249 dana, koliko to samo impresivno zvuči...

I nije to bio njegov kraj, samo početak. Pele je 1962. godine u Čileu takođe podigao trofej Žila Rimea. Nije uspio da ponovi het-trik u Engleskoj četiri godine kasnije, kada je bio najveća fudbalska zvijezda, ali jeste 1970. godine, u najjačoj reprezentaciji Brazila svih vremena, mnogi će reći i najjačem timu ikada. Na kraju, kraj svog imena ima 12 golova na Svjetskom prvenstvu, tri pehara... Nestvarno. A za reprezentaciju Brazila postigao je čak 77 golova na 92 meča, pa je tek na Mundijalu u Kataru - to uspio da stigne Nejmar, samo na mnogo više nastupa.

I šta više reći o Peleu, a da se ne zna? Podatak da je postigao preko hiljadu golova, gdje su se brojale i prijateljske i pripremne utakmice, ismijavan je u toj mjeri kao da je "prevario cijeli svijet", a samo se radilo o drugom vremenu u kome se na svaki meč gledalo kao da je istorijski.

Izvor: Anadolija/Neil Hall

Zauvijek će se pamtiti kako je 18 godina, preciznije od 1956. do 1974. godine nosio dres Santosa, u to vrijeme jednog od najboljih klubova na svijetu i nije imao nikakvu potrebu da ide u Evropu, koja će zauvijek "kukati" zbog toga. Neki će govoriti da mu je to mrlja u karijeri, ali Peleu je najljepše bilo među njegovima, zato su ga posebno voljeli, a da nije ostao ko zna da li bi toliko generacija Brazilaca nastavilo da šutira loptu u prašini. Posljednje dvije sezone u karijeri "odradio" je i Njujork Kosmosima, gdje je takođe doprinio popularnosti "sokera" u SAD, a fudbal nije zaboravio ni u penziji.

"Kralj fudbala", strijelac 538 ligaških golova, ukupno 775 u zvaničnim utakmicama, pa onda i 1.301 - u onima koje je i Pele računao na turnejama, pripremama... Za koji god podatak da se odlučite, dovoljno je da se skine kapa.

To je znao i Maradona, koji je "ukrao" slavu Peleu kod novijih generacija koje su stasavale osamdesetih, da bi potom i devedesetih došli igrači poput Zidana i Ronalda, pa Ronaldinja, Mesija i Kristijana Ronalda... Jednostavno, svako vrijeme imalo je svog "Pelea", ali samo je jedan bio Pele.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC