• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA CRVENA ZVEZDA BEZ KATAIJA? "Magiko" više nije nedodirljiv - PAKLENO pojačanje za Ligu šampiona!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda je dovođenjem Pitera Olajinke signalizirala i Aleksandru Kataiju da više nije nedodirljiv, posebno kada se uzmu u obzir njegovi nastupi u Evropi tokom jeseni.

 FK Crvena zvezda se odriče Kataija zbog Olajinke Izvor: Profimedia/Vlastimil Vacek/Právo/MONDO/Stefan Stojanović

Crvena zvezda je "ispod radara" uspjela da dovede kapitalca u rangu Osmana Bukarija, s tim da je Piter Olajinka potpisao bez obeštećenja. Neće odmah zaigrati na "Marakani" nego će trener Miloš Milojević morati da se strpi do ljeta, ali Olajinka je upravo projektovan za evropske izazove koji su pred crveno-bijelima, kako sada izgleda: grupnu fazu Lige šampiona. Da bi u tom takmičenju ostavili bolji utisak nego u prethodna dva navrata, kao i bolji nego prethodne jeseni u Ligi Evrope, jasno je da su Crvenoj zvezdi potrebna ozbiljna ulaganja i igrači koji mogu da odgovore izazovima koje nosi elitni nivo fudbala, pa otud i potenciranje brzine kao osnovnog kvaliteta pojačanja.

Najbolji igrač Slavije iz Praga godinama već demonstrira da može da "trči kao navijen", kako u napadu tako i u odbrani, pa se na prvi pogled čini da će Olajinka zauzeti mjesto kraj lijeve aut-linije, iako može da odgovori na desnom boku, kao i u napadu. A dobro znamo da je upravo lijeva strana već nekoliko sezona "nedodirljiva" u Crvenoj zvezdi i da je bila rezervisana za vjerovatno ključnog igrača tima Aleksandra Kataija.

"Magiko" je imao nešto slabiju jesen nego što su navijači Crvene zvezde navikli, posebno se to odnosi na ljetne mjesece i izdanja u Evropi, pa je prvi put od dolaska na "Marakanu" bio i izviždan. Svi u klubu su stali iza njega, podržali ga i hrabrili prije nego što je povratio formu - i u Superligi demonstrirao da niko ne može da ga zaustavi - međutim ostalo je pitanje Evrope, gdje jednostavno nije pravio razliku kakva se očekuje od njega. Nije ličio na sebe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a iako je postigao dva gola u Ligi Evrope mnogi su pomislili da je prošlo vrijeme kada je bio nezamjenljiv.

"Moraćemo da imamo dva tima. Katai je jedan od najboljih igrača Zvezde u posljednjih par decenija, e sad... Kad bi imao atletsku moć, igrao bi u Liverpulu. Za ovu našu ligu, kad moramo da osvajamo bodove - Katai je blago", rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić u razgovoru sa medijima poslije prvog dijela sezone, a nakon što je spomenuo i "restart" - bilo je jasno da su moguće ozbiljne promjene na "Marakani".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Za sada je i dalje neizvjesno da li će to uključivati i rastanak sa Aleksandrom Kataijem, ili u nekom blažem slučaju promjenu njegove uloge u crveno-bijelom taboru, ali sve govori u prilog tome da je to više nego realna mogućnost. Jednostavno, fudbal se mijenja i da bi možda Zvezda napravila korak nazad - nekada je potrebno preuzeti i takve korake.

Ne samo da je Crvena zvezda dovela Pitera Olajinku koji je direktna zamjena za Aleksandra Kataija, nego su tu još i talentovani Stefan Mitrović, pa skupo plaćeni Nemanja Motika, ali čak i Nikola Mituljikić koji se bolje snalazi lijevom nogom, iako često igra na desnom krilu. Jasno je da je "Magiko" i dalje daleko kvalitetniji fudbaler od svih pobrojanih, međutim problem mu pravi to što se sve češće lako umara, ne može da odgovori visokom tempu utakmice, pa u pojedinim trenucima navijači Zvezde ne dočekaju taj jedan potez koji mu je dovoljan da riješi pitanje pobjednika.

Sa hitrim Olajinkom na lijevom krilu, koji je inače i najbolji strijelac u istoriji Slavije u evropskim takmičenjima, Crvena zvezda bi mogla da računa i na kontre u potencijalnoj Ligi šampiona, posebno ako se zna da je na drugom boku Osman Bukari. Za razliku od fudbalera iz Gane, Nigerijac je u Češkoj postao poznat i kao igrač koji mnogo trči i u odbrani, tako da pomaže beku na svojoj strani i nije fokusiran isključivo na golove i napad, što će sigurno Miloš Milojević umjeti da cijeni.

Izvor: Vlastimil Vacek/Právo/Profimedia

Uprkos brzini, ono gdje Olajinka ne može da parira Kataiju su golovi. Postigao je 43 pogotka za Slaviju od dolaska prije četiri i po sezone što nikako "ne vrišti golgeter", iako je povremeno igrao i u samom špicu, a i Crvena zvezda ga je najavila kao napadača. Čini se da će u tom slučaju Crvenoj zvezdi u novoj konstelaciji snaga biti potreban i špic koji živi od golova, odnosno malo drugačiji tip od Aleksandra Pešića. "Šiljo" se najbolje snalazi kada je okrenut leđima i voli kada dijeli lopte svojim saigračima, međutim u pojedinim trenucima sezone - kada su Katai i Ivanić bili u krizi - vidjelo se koliko Zvezdi nedostaje i fudbaler koji ima "njuh" za golove, odnosno da se samo nekada nađe na pravom mjestu.

Naravno, ništa od ovoga ne znači da Pešić i Katai treba da izgube mjesto u Crvenoj zvezdi, ali postoji sad niz pokazatelja koji govore da je rukovodstvo zamislilo da se krene u malo drugačijem smjeru u kome njih dvojica neće biti udarne igle, nego će reflektori biti usmjereni na neke nove zvijezde...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC