• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA promijenila format za Svjetsko prvenstvo! 48 učesnika, više od 100 utakmica i skoro DVA MJESECA fudbala

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

FIFA je napravila velike promjene za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

 Mundijal 2026 format takmičenja Izvor: Profimedia

Svjetsko prvenstvo u Kataru bilo je posljednje na kome su nastupile 32 reprezentacije pošto će od 2026. godine biti novina. Od ranije je poznato da će Mundijal koji se održava u SAD, Meksiku i Kanadi brojati 48 reprezentacija, međutim sve do danas nije se znalo po kom sistemu će se takmičenje i igrati.

Renomirani "Atletik" prenosi da je napokon odlučeno da na turniru bude ukupno 12 grupa (umjesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednom fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će proći u nokaut rundu nego što će ispasti poslije grupne faze.

FIFA sve radi kako bi povećala profit tako da će se na Svjetskom prvenstvu 2026. godine igrati čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od posljednje promjene formata 1998. godine, ukupno 104.

Zbog toga bi Svjetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično, a dok se čekaju zvanični datumi - pojavila se informacija da će turnir potrajati čak 39 dana. Vidjećemo kako će se sa tim složiti i klubovi što bi uz pripreme za turnir moglo da potraje i čitava dva mjeseca, ovoga puta ne usred sezone - nego u ljetnim mjesecima.

Podsjetimo, jedna od ideja bila je i da se grupna faza igra sa 16 grupa od po tri reprezentacije, ali se od toga odustalo. Što se tiče novih 16 mjesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dvije Sjeverna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

Kao što smo već rekli, turnir se igra u tri zemlje (SAD, Kanada i Meksiko), a znaju se i gradovi domaćini završne smotre. Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok Sjedinjene Američke Države dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC