• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijska sezona za Srbiju, čak 5 predstavnika u Eropi: Rusi šalju Srbe direktno u elitu, pola lige hoće u Evropu!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Superliga Srbije bi, ako se sve kockice slože, mogla da ima sigurnog učesnika Lige Šampiona i u sezoni 2024/2025.

 Superliga Srbije 11. u Evropi 5 klubova u borbi za Evropu Izvor: MN PRESS

Lijepe vijesti po srpski fudbal stižu ovih dana, Crvena Zvezda i Partizan su i nakon nešto lošijih sezona u Evropi, svakako puno doprinijeli da srpska liga bude povlašćena i da ima dobru prohodnost ka ostalim evropskim takmičenjima, pa će na taj način i ostali klubovi iz Srbije profitirati. Superliga Srbije je trenutno na 11. mjestu liste UEFA, mahom zbog dobrih rezultata "vječitih" u prethodnim sezonama. Za sljedeću sezonu prvak Srbije će zbog zabrane igranja ruskim klubovima imati garantovano mjesto u Ligi Šampiona, dok će drugi na tabeli pokušati kroz kvalifikacije.

Osvajač Kupa Srbije u opticaju ima plej-of za Ligu Evrope, a slučaju da izgubi, garantuje mu se mjesto u Ligi Konferencija. Ako ipak najmasovnije takmičenje osvoji šampion Srbije, onda će trećeplasirani dobiti sve beneficije koje bi dobio osvajač Kupa. trenutno se vodi borba za pozicije dva i tri na tabeli, a Partizan vodi u tijesnoj trci sa 54 boda, samo 2 više od trećeg TSC Bačka Topola. Iza njih su još Čukarički sa 50, Vojvodina sa 46 i Novi Pazar koji je šesti sa 44 boda.

U trci za mjesta koja vode u Evropu je i Voždovac sa sedme pozicije koji ima 39 bodova, samo pet manje od Pazaraca, pa će biti uzbudljivo gledati domaće prvenstvo ove sezone. Kontinuitet dobrih igara u evropskim takmičenjima je omogućio da skoro pola lige može da se domogne nekog takmičenja, što će ozbiljno popraviti kvalitet samog prvenstva i fudbala u Srbiji. U idealnom scenariju Srbija bi imala čak pet svojih predstavnka u najjačim klupskim takmičenjima, što bi sljedeću sezonu učinilo istorijskom u svakom smislu.

Crvena Zvezda je zakucana za vrh tabele sa 72 boda, čak 18 više od drugoplasiranog vječitog rivala, pa je borba za šampiona ostala realna samo u teoriji. Partizan je u lošoj formi, a sada im slijedi teška borba za Evropu. Crno-bijeli su u posljednjih sedam utakmica u prvenstvu, ostvarili tri pobjede, dva poraza i dva remija, što je upalilo sve alarme u ekipi iz Humske.

Šansu za evropska takmičenja imaće i četvrti i peti tim na tabeli. Klub koji završi na pozicji četiri u kvalifikacije za Ligu konferencije će krenuti od trećeg kola, a petoplasirani od drugog. Ostali rezultati konkurentskih liga idu takođe u korist srpskih klubova. Turska je trenutno najveća pretnja, ali ako njihovi klubovi ispadnu iz Evrope, ostaće iza srpskih, što je vrlo moguće, jer su ostali samo Bašakšehir koji je poražen od Genta i Fenerbahče koji ima negativan rezultat protiv Sevilje. Pored Turske, za petama nam je i Švajcarska, pa nam je tu potrebno da Bazel ispadne od Slovana nakon remija u prvoj utakmici. Ukrajinska liga je takođe ostala na jednom učesniku u svim takmičenjima, u teškoj su situaciji i malo je realno da bi mogli da nas sustignu na listi.

Tabela nacionalnih koeficijenata u dijelu gdje je srpska liga izgleda ovako:
10. Austrija - 34.000
11. Srbija - 32.375
12. Turska - 31.700
13. Švajcarska - 29.925
14. Ukrajina - 29.500
15. Češka - 29.050
16. Norveška - 29.000
17. Danska - 27.825
...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC