• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aleks Ferguson nikoga nije ovako ponizio! Bivši fudbaler poslije 35 godina otkrio tajnu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Legendarni stručnjak imao je poseban način za rešavanje problema u svlačionici.

 Aleks Ferguson nudio novac igraču da završi karijeru Izvor: Profimedia/BildbyrŒn

Dolazak škotskog stručnjaka Aleksa Fergusona na klupu Mančester junajteda mnogi smatraju za jedan od najbitnijih fudbalskih događaja u posljednjim decenijama. Legendarni menadžer potpuno je transformisao klub koji je pod njegovom komandom postao velikan svjetskog fudbala, a počeci su bili izuzetno teški. Davno, prije više od 30 godina, igrači su bili potpuno drugačiji nego sada. Uživali su u cigaretama i alkoholu - poput zvijezda Arsenala, nisu bili posvećeni i često je to pravilo probleme trenerima.

Ferguson je to pokušao da riješi na svoj način, a tadašnji prvotimac Mančester junajteda Pol Mekgrat ispričao je nakon skoro 35 godina nešto što su znali samo rijetki. Zbog toga što je volio da popije i što ga je škotski trener smatrao za alkoholičara njemu je predloženo da završi karijeru! Bio je Ferguson spreman debelo da mu plati samo da se penzioniše i ode iz kluba u kojem je bio alkohola bio loš primjer ostalima.

"Ser Aleks Ferguson me je uveo u jednu prostoriju i rekao 'Želimo da prestaneš da igraš fudbal.' Jednostavno. Pomenuo mi je da su spremni da mi plate 100.000 funti ukoliko u potpunosti ostavim fudbal i vratim se u Irsku. Razmišljao sam o tome jer je sto hiljada funti tada bilo stvarno mnogo novca. Razgovarao sam sa saigračima Kevinom Moranom i Brajanom Robsonom, rekao sam im da želim da igram i dalje jer sam smatrao da mogu još nešto da uradim u fudbalu. Poslije toga je bivši fudbaler Gordon Tejlor, koji je bio u asocijaciji igrača, rekao 'Pol Mekgrat će igrati fudbal kod tebe ili negdje drugdje' Aleksu Fergusonu", ispričao je Pol.

Mančester junajted je ubrzo uspi da se "riješi" Pola Mekgrata koji je dobio poziv Grejema Tejlora da pređe u Aston Vilu, što je sa zadovoljstvom prihvatio. Osjetio je da će tamo dobiti više poštovanja, što se na kraju desilo. Od 1989. do 1996. godine bio je jedan od najbitnijih igrača tima koji je u tom razdoblju osvojio dva Liga kupa.

"Fergusonov postupak zapravo nije bio šok jer smo se tada malo čudnije ponašali. Malo smo se zabavljali, ali smo pretjerali, pa je on samo htio da odem iz kluba. Onda je Brajan Robson pravio roštilj u svojoj kući i odjednom je Grejem Tejlor bio na telefonu i rekao 'Možete li doći u Aston Vilu' i iskoristio sam priliku. Pomislio sam 'Isuse, mogu da igram tamo svake nedjelje'. Da sam tu šansu shvatio malo ozbiljnije u određenim prilikama, možda bismo zapravo osvojili titulu 1992. godine. Tako da mi je uvijek u glavi bilo da sam ponekad trebalo da se ponašam malo bolje", završio je Mekgrat koji je nakon Vile igrao za Derbi i Šefild junajted, gdje je 1998. godine završio karijeru.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC