• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedski fudbaler (29) boluje od neizlječive bolesti: "Ne mogu da prihvatim da sam smrtno bolestan"

Autor Dragan Šutvić

Užasne vijesti iz Švedske gdje je fudbaleru nakon povrede dijagnostikovana neizlječiva bolest.

 švedski fudbaler ima als  Izvor: YouTube/AFC Eskilstuna/Screenshot

Švedski fudbaler Jesper Bjerkman (29) objavio je javnosti da boluje od neizlečive bolesti i tom prilikom je ispričao kako je saznao kada su mu ljekari saopštili da ima amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS). Često se naziva i Lu Gerigova ili Šarkoova bolest, a u početku ljudi mogu da primijete slabost u mišićima ili grčenje, nakon čega bolest progresivno onesposobljava hod, govor, gutanje i na kraju disanje.

Uprkos tome što su medicina i nauka napravili veliki napredak kada su u pitanju istraživanja o ovoj bolesti, i dalje je neizlječiva i nažalost mnogi kojima je dijagnostikovana ne požive duže od nekoliko godina.

"Bilo je strašno, bili smo potpuno slomljeni. Plakao sam i nisam mogao da prihvatim da sam smrtno bolestan. Vidio sam samo smrt", rekao je hrabri Jesper Bjerkman za švedski medij "HD" nakon što je otkriveno da mora da završi igračku karijeru i obezbedi sebi što kvalitetniji ostatak života.

Bjerkman je inače u jednom trenutku karijere doživio tešku povredu ključne kosti i kada je počeo da osjeća slabost u lijevoj ruci, pomislio je da je zbog toga. Otišao je kod ljekara i počela su ispitivanja, pa je prvobitno procijenjeno da ima MPN, odnosno multifokalnu motorno neuropatiju. Liječili su ga terapijama koje se koriste kod ove bolesti, a nakon što nije uspjelo - tražio je mišljenje drugog ljekara i saznao da je u pitanju ALS.

Tokom svoje igračke karijere mladi Šveđanin je igrao za Helsingborg, Engelhoms, Gefle, Esklistune, Akropolis i Hitarps, dakle promijenio je veliki broj klubova u svojoj domovini.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC