• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAPANCI ZAHVALNI BH. LEGENDI: Ivica Osim dobio statuu ispred stadiona u Tokiju

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Legendarni fudbaler, kasnije trener i selektor, preminuo je prošle godine, a u njegovu čast danas je otkrivena statua u glavnom gradu Japana.

 Ivica Osim dobio statuu u Japanu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Legenda bh, evropskog i svjetskog fudbala, Ivica Osim, napustio nas je u maju prošle godine, a da njegov lik i djelo i dalje i te kako žive, potvrdili su nam iz dalekog Japana, gdje je danas otkrivena statua sa njegovim likom ispred stadiona u Tokiju.

Uz prisustvo članova Osimove porodice, otkrivena je statua posvećena velikom čovjeku, koji je karijeru počeo u Željezničaru, a kasnije dugi niz godina proveo u Francuskoj te Holandiji.

Po završetku karijere, okrenuo se trenerskom poslu. Vodio je svoj Željezničar, bio posljednji selektor SFR Jugoslavije, a kasnije je sjedio na klupi Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef junajteda i selekcije Japana, gdje takođe ima status legende, što je potvrdila i današnja svečanost.

Tokom boravka u Japanu, Osim je stekao ogromnu popularnost, a 2005. godine objavljena je knjiga pod nazivom "Riječi Osima", koja je sadržavala citate velikog stručnjaka. Ta knjiga je prodata u više od 400.000 primjeraka i postala je bestseler u Japanu. Četiri godine kasnije, Osim se pojavio na omotu videoigre japanske kompanije SEGA.

Osim je, u vrijeme dok je bio selektor reprezentacije Japana, 2007. godine doživio moždani udar, te je dugo bio u komi. Preminuo je 1. maja 2022. godine.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC