• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda i Partizan dobijaju najviše novca od FSS! Poznata zarada od TV prava - evo po čemu se razlikuju Srbija i Hrvatska

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Otkriveno je koliko novca će srpski klubovi dobiti na osnovu TV prava i koliko je to u poređenju sa Hrvatskom.

 Otkriveno je koliko novca će srpski klubovi dobiti na osnovu TV prava Izvor: MONDO

Koliko će srpski klubovi zaraditi od TV prava, kako je u Hrvatskoj i ko zarađuje više? To je sada i zvanično poznato - najviše će zaraditi Partizan i Crvena zvezda. U Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi danas je održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj je klubovima raspodijeljen novac od TV prava i sponzora. Kako je saopšteno, određen je način i iznosi za raspodjelu sredstava klubovima Superlige i Prve lige Srbije, ostvarenih kao prihod od prava TV prenosa i emitovanja utakmica za takmičarsku sezonu 2023/24.

Klubovima Superlige Srbije na ime TV prava  biće uplaćeno ukupno 7.820.000 evra, a timovima iz Prve lige Srbije 1.294.000 evra. Poređenja radi, kod naših komšija situacija je drugačija. Izvršni odbor fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) donio je odluku odabiru partnera za TV i medijska prava za naredne četiri godine, a ona su prodata u iznosu od 44.000.000 evra! Ovo znači da TV prava za Prvu ligu Hrvatske u naredne četiri godine koštaju 11.000.000 evra po sezoni, što je najveći ugovor u hrvatskom fudbalu.

Ovako su raspoređena sredstva:

  • Super liga Srbije – 250.000 evra po fudbalskom klubu – za 14 klubova i za FK Crvena zvezda i FK Partizan po 800.000 evra.
  • Prva liga Srbije – 25.000 evra po fudbalskom klubu.
  • Za klubove Superlige – ukupno 16 klubova – dodjeljuje se svakom klubu po 95.000 evra, što zbirno iznosi 1.520.000 evra.
  • Za klubove Prve lige – ukupno 16 klubova – dodjeljuje se svakom klubu po 9.000 evra, što zbirno iznosi 144.000 evra.
Izvor: MN PRESS

U Hrvatskoj su pored bogatog ugovora donijete i određne promjene. Prva liga će se ubuduće zvati Elitna liga Hrvatske, dok će drugi rang postati Prva liga, a treći rang će biti preimenovan u - Druga liga.  Radi se o ciklusu 2022-2026, a do ove prodaje TV prava došlo je pošto je švedska kompanija "Endorphine Magine" još prije dvije godine dogovorila prava na otkup TV prava od sljedeće sezone. Ipak, kako nisu uplatili prvu ratu od 2.500.000 evra, HNS je raskinuo taj ugovor.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC