• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zrinjski se sprema za Islanđane, ali iščekuje dva žrijeba: Kako će izgledati "ples kuglica" za evropske kupove?

Autor Dragan Šutvić

Mostarski klub će se u ponedjeljak naći u dva žrijeba.

 liga evrope liga konferencija žrijeb  Izvor: HŠK Zrinjski Mostar

Nakon ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, fudbaleri Zrinjskog evropski put za ovu sezonu nastavljaju u Ligi Evrope.

U trećem kvalifikacionom kolu za drugo evro-takmičenje po jačini, Mostarci će ukrstiti koplja sa Breidablikom (10. i 17. avgust), a ukoliko iz ovog dvomeča izađu kao pobjednici, izborili bi u najgorem slučaju grupnu fazu Lige konferencija, te bi tako postali prvi klub iz BiH koji bi zaigrao u grupi nekog od evropskih takmičenja.

Dok ne budu odigrali prvi meč sa Islanđanima, zakazan za četvrtak od 21.00 čas u Mostaru, "plemići" će ispratiti dva žrijeba. Oba su zakazana za sutrašnji dan (ponedjeljak), a bh. šampion će saznati protiv koga će igrati u plej-ofu Lige Evrope ukoliko nadigra Islanđane, ali i ko će mu biti rival u posljednjem kvalifikacionom kolu za Ligu konferencija ukoliko budu morali da čestitaju Breidabliku.

Evropska fudbalska federacija se ove godine "potrudila" da malo zakomplikuje žrijeb za plej-of Lige Evrope, pa su tako ekipe podijeljene u četiri šešira, odnosno u četiri prioriteta.

U prvom su timovi koji su mjesto u plej-ofu izborili plasmanom u domaćem prvenstvu. Najzvučnije ime među ovim ekipama je svakako holandski velikan Ajaks, a tu su i superligaš Srbije Čukarički i ukrajinska Zorja Lugansk, koju odnedavno trenira Nenad Lalatović.

Timovi drugog prioriteta su poraženi iz dvomeča trećeg kola Lige šampiona, u trećem su pobjednici dvomeča trećeg kola Lige Evrope (gdje se nalazi i Zrinjski), dok su timovi četvrtog prioriteta Lugano i pobjednici dva dvomeča trećeg kola "glavne staze".

Izvor: HŠK Zrinjski

Kako žrijeb funkcioniše?

Prvo će, naime, biti žrijebane tri ekipe iz prvog prioriteta sa isto toliko timova iz četvtog, nakon čega će preostala tri tima iz prvog prioriteta žrijebom biti spojena sa isto toliko timova iz trećeg.

Preostala dva tima iz trećeg prioriteta biće žrijebana protiv dva tima iz drugog, a preostala četiri para drugog prioriteta biće žrijebana međusobno.

S obzirom na ovakav princip izvlačenja, Mostarci za rivala mogu da dobiju timove koji su smješteni u prvi i drugi prioritet.

U prvom su Ajaks, LASK Linc, Aberdin, Čukarički, Zorja Lugansk i Rojal Union Sen Žil, dok su u drugom poraženi timovi iz dvomeča trećeg kola Lige šampiona (Rakov – Aris Limasol, Slovan – Makabi Haifa, AEK – Dinamo, Olimpija Ljubljana – Galatasaraj, Kopenhagen – Sparta Prag, KI Klaksvik – Molde).

Žrijeb za plej-of Lige konferencija mnogo je jednostavniji. U ovoj fazi takmičenja, povlašteni će biti timovi koji budu poraženi u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, dok će nepovlaštene biti ekipe koje trijumfuju u trećem kvalifikacionom kolu Lige konferencija.

Zrinjski je jedini preostali predstavnik BiH u kvalifikacijama za evropska takmičenja. Borac i Željezničar su eliminisani u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija od Austrije i Nefčija, dok je Sarajevo svoj evropski nastup završilo još u prvom kolu ovog takmičenja, porazom od Torpeda Kutaisi.

Tako će poraženi iz dvomeča Žalgiris – Heken, Karabag – HJK Helsinki, Zrinjski – Breidablik, Šerif – BATE Borisov i Astana – Ludogorec biti žrijebani protiv pobjednika dvomeča Hamrun Spartans – Ferencvaroš, Farul Konstanca – Flora, Valmira – Partizani, Balkani – Linkoln Red Imps i Struga – Svift Esperanž.

Žrijeb plej-ofa Lige Evrope zakazan je za 13.00 časova, dok će se "ples kuglica" za posljednje kolo kvalifikacija za Ligu konferencija obaviti jedan čas kasnije.

LIGA EVROPE

PRVI PRIORITET: Ajaks, LASK, Aberdin, Čukarički, Zorja Lugansk, Rojal Union Sen Žil

DRUGI PRIORITET: poraženi iz dvomeča trećeg kola Lige šampiona (Rakov – Aris Limasol, Slovan – Makabi Haifa, AEK – Dinamo, Olimpija Ljubljana – Galatasaraj, Kopenhagen – Sparta Prag, KI Klaksvik – Molde)

TREĆI PRIORITET: pobjednici dvomeča trećeg kola Lige Evrope (Žalgiris – Heken, Karabag – HJK Helsinki, Zrinjski – Breidablik, Šerif – BATE Borisov, Astana – Ludogorec)

ČETVRTI PRIORITET: Lugano, Olimpijakos – Genk, Slavija Prag – Dnjepar-1

LIGA KONFERENCIJA

Povlašteni: poraženi iz dvomeča trećeg kola Lige Evrope (Žalgiris – Heken, Karabag – HJK Helsinki, Zrinjski – Breidablik, Šerif – BATE Borisov, Astana – Ludogorec)

Nepovlašteni: pobjednici dvomeča trećeg kola Lige konferencija (Hamrun Spartans – Ferencvaroš, Farul Konstanca – Flora, Valmira – Partizani, Balkani – Linkoln Red Imps, Struga – Svift Esperanž)

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC