• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

15 GODINA OD POSLJEDNJEG EVRO-NASTUPA MODRIČE! "Uljari" protiv danskog velikana igrali u kvalifikacijama za LŠ

Autor Dragan Šutvić

Ovog 6. avgusta navršava se 15 godina od posljednje utakmice Modriče u evropskim kupovima.

 modrica.JPG Izvor: MONDO/Vid Blagojević

Fudbalski klub Modriča Maksima (danas Alfa Modriča) odigrao je, kroz istorioju, osam evropskih mečeva, a od posljednjeg se ove nedjelje, 6. avgusta 2023. godine, navršava tačno 15 godina!

Tadašnja selekcija Modričana je postala šampion BiH te poslije Leotara (2003.) postala prva ekipa iz Republike Srpske kojoj je to pošlo za rukom.

Osvajanjem titule, Modriča Maksima je stekla pravo nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a u prvom kolu se uspješno obračunala sa albanskim Dinamom iz Tirane. U prvom meču, 16. jula 2008. godine u Albaniji, Modriča Maksima je trijumfovala rezultatom 0:2, a pogotke su postigli Vladimir Miljković u 65. i Joco Stokić u 79. minutu.

Izvor: MONDO

MODRIČA MAKSIMA: Emir Hadžiđulbić, Božidar Ćosić, Jadranko Bogičević, Dragan Jolović, Sreten Vasić, Vladimir Miljković (od 76. Nedeljko Joksimović), Đorđe Savić (od 71. Ilija Ristanić), Joco Stokić, Mladen Bojić, Dušan Popović (od 66. Boris Lučić). Trener: Velimir Stojnić.

U revanšu, igranom 23. jula na stadionu "Bilino polje" u Zenici, Modriča Maksima je upisala pobjedu rezultatom 2:1 nakon preokreta.

Ovog puta, strijelci su bili Đorđe Zafirović (90.) i Mladen Bojić (90+2.), pa su Modričani, koje je tada kao trener predvodio Velimir Stojnić, ukupnim rezultatom 4:1 zakazazali dvomeč sa Olborgom!

Slavni danski klub bio je, ipak, nepremostiva prepreka za klub iz Republike Srpske.

U prvom odmjeravanju snaga, 30. jula 2008. godine u Danskoj, domaćin je trijumfovao rezultatom 5:0, dok je u revanšu u Zenici, 6. avgusta, danski tim trijumfovao rezultatom 1:2.

Jedini gol za Modričane bio je djelo Mladena Bojića iz 72. minuta.

Modriča Maksima - Olborg 1:2
Izvor: YouTube/Modriča TV

Inače, Modriča je sve do ove godine bila jedini klub iz BiH koji je uspio da preskoči prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu šampiona u dvomeču. U julu se Modričanima pridružio Zrinjski, koji je na pleća oborio ekipu jermenskog Urartua.

Danas su modrički fudbaleri, pod imenom Alfa Modriča, daleko od evropskih takmičenja.

Modriča Maksima je na evropskoj sceni debitovala 2004. godine, nakon osvajanja Kupa BiH. Klub je zaigrao u Kupu UEFA, u prvom kolu je eliminisao predstavnika Andore Santa Kolomu, ali je u drugoj rundi prevelik zalogaj bio bugarski Levski iz Sofije.

Klub je sad već davne 2010. godine ispao iz Premijer lige BiH, a četiri godine kasnije klub je morao da se preseli čak u Drugu ligu Republike Srpske, zauzevši 12. mjesto u prvoligaškom takmičenju, uz veoma tešku finansijsku situaciju u klubu.

Početkom 2018. godine zamijenjen je dotadašnji žuto-plavi grb kluba uz logotip kompanije Maksima sa srpskom trobojkom i logotipom kompanije Alfa, pa se klub danas takmiči pod imenom Alfa Modriča, te se priprema za predstojeće prvoligaške obaveze.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC