• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda dovela Đigu, a pustila svoje dijete - to ima smisla: Sve o novom štoperu za Ligu šampiona!

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda u finišu prelaznog roka dovodi Nasera Đigu, fudbalera iz Burkine Faso i dosadašnjeg defanzivca Bazela.

 crvena zvezda dovodi nasera đigu Izvor: Profimedia

Crvena zvezda nije završila prelazni rok - samo dan nakon što se saznalo da je mladi Stefan Leković pozajmljen Viljarealu koji bi mogao da ga kupi za 4.000.000 evra i 20 odsto od naredne prodaje, u Beograd stiže zamjena. Zapravo, očekuje se da stigne u narednim danima, ali je već otkriveno da će mladi Naser Điga (20) iz Bazela biti pojačanje za odbranu ekipe Baraka Bahara!

Defanzivac iz Burkine Faso stiže na jednogodišnju pozajmicu iz švajcarskog Bazela, za koji je ove sezone već upisao sedam nastupa. Eventualni otkup Zvezdu će narednog ljeta koštati 2.000.000 evra, ali Điga bi mogao da bude ozbiljan projekat ukoliko se tokom sezone nametne izraelskom stručnjaku i ustali u posljednjoj liniji ekipe koja će protiv Mančester sitija, RB Lajpciga i Jang bojsa igrati grupnu fazu Lige šampiona.

Uostalom, mladi defanzivac već je uspio da iznenadi i ustali se u startnoj postavi prethodne sezone - kada ga je Bazel poslao na pozajmicu u redove francuskog drugoligaša Nima. Iako je stigao nakon početka prvenstva, momak iz Burkine Faso je uspio da se nametne za ulogu u startnoj postavi, pa je odigrao 21 prvenstveni meč!

KO JE ZAPRAVO ĐIGA?

Naser Jakuba Điga rođen je u gradu Bobo-Djulaso u Burkini Faso čiji je seniorski reprezentativac, 15. novembra 2002. godine. Ponikao je u ekipi Vitese iz rodne zemlje, a u prvi tim stigao kada je njegov klub bio drugoligaš. Uspio je da se ustali u timu, zatim da u narednoj sezoni igra elitni rang fudbala u Burkini Faso, a onda su ga primijetili skauti švajcarskog kluba.

Prije svega, Bazelu su za oko zapale njegove neverovatne fizičke karakteristike. Điga je izuzetno korpulentan (187 centimetara), ali i strašno brz. Zbog dugih nogu, ali i drugih fizičkih predispozicija, Naser Điga na terenu izgleda veoma moćno. Navodno - i Barak Bahar primijetio ga je baš zbog fizičke dominacije koju može da donese u posljednju liniju Crvene zvezde.

Iako za sada nije lako zaključiti na kojoj poziciji Izraelac vidi momka iz Burkine Faso, jasno je da će mu biti jedna od opcija u prvom timu tokom nastavka sezone. Bazel je uglavnom igra sa četvoricom defanzivaca u posljednjoj liniji - odnosno dvojicom štopera, dok Crvena zvezda kod Baraka Bahara koristi sistem sa tri štopera.

ZAŠTO UMJESTO LEKOVIĆA?

Iako je godinama najavljivan kao jedan od najvećih projekata Crvene zvezde, Stefan Leković je otišao na pozajmicu u Španiju i tako otvorio prostor za dolazak novog defanzivca. Između Lekovića i Đige primijetno je nekoliko razlika i neke od njih mogle bi da budu ključne kada se razmišlja o odluci Crvene zvezde da napravi promjenu u igračkom kadru u smiraj prelaznog roka.

Prije svega, deluje da je Naser Điga atletski dominantan igrač, ali i mnogo agresivniji od Stefana Lekovića - za fudbal koji Barak Bahar želi da igra to je veoma bitno. Iskakanja u dijelovima terena daleko od gola moraju da se dešavaju kada kompletan tim igra u visokom presignu i kada pokušava da osvoji loptu prije opasnih situacija na svojoj polovini. Ukoliko defanzivci ispadaju u takvim okolnostima, hitno mora da se "krpi" iza njihovih leđa - ili da sami stižu rivala ili da saigrači ispravljaju greške. Čini se da bi Naser mogao da radi oba posla u tim situacijama.

ŠTA ZVEZDA DOBIJA?

Zapravo, Zvezda bi mogla da dobije mnogo od oba transfera koji se događaju u finišu prelaznog roka, a ne samo od Nasera Đige. Stefan Leković nije mogao da dobije šansu u ovakvom timu Crvene zvezde i u ovakvom sistemu Baraka Bahara, pa je sasvim očekivano što se dogodio rastanak. Ukoliko se pokaže u Španiji, Crvena zvezda će biti izuzetno zadovoljna urađenim poslom i dobijenim novcem za talentovanog defanzivca.

Sa druge strane, Naser Điga ima ispred sebe sezonu u kojoj može da pokaže da vrijedi i mnogo više od 2.000.000 evra! Ako se to desi, plaćanje obeštećenja neće biti nikakav problem, a Bazel će moći da se kaje što im je iz ruku iskliznuo igrač za Ligu šampiona. Sa druge strane, ukoliko dolazak fudbalera iz Burkine Faso bude promašaj to će za Zvezdu biti prilično "bezbolno" - otkup na kraju sezone nije obavezan!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC