• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda u kopačkama, još veća legenda van terena: DISKRETNI HEROJ DRAGAN JOLOVIĆ - najstariji fudbaler Prve lige RS!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Gdje god igrao, važio je za jednog od glavnih igrača na terenu, ali i van njega. Pouzdani defanzivac približava se šestoj deceniji života, ali i dalje ne želi da razmišlja o odlasku u fudbalsku penziju.

 Dragan Jolović Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Kada u timu imate Dragana Jolovića, odbrana je zacementirana i možete biti sigurni da će golmani ispred kojih se nalazi pouzdani defanzivac imati mnogo manje posla nego kada ovaj Zrenjaninac nije na terenu.

Štoper Alfa Modriče sa punih 47 godina ubjedljivo je nastariji igrač u Prvoj ligi Republike Srpske.

Čak osam godina mlađi od njega je Emilko Janković (39), njegov kolega iz odbrane, koji nastupa za dubički Borac. Slijede 38-godišnjaci Marko Blagojević (Romanija), Goran Prodanović (Velež), Dejan Limić (Alfa Modriča), Mladen Lučić (Romanija)...

Jolović, koji se polako približava šestoj deceniji života, i dalje ne razmišlja o fudbalskoj penziji, pa je proteklog ljeta odlučio da se vrati u Modriču, klub u kojem je ispisivao najsjajnije redove svoje karijere, ali i kluba pod Majnom.

Pretposljednjeg dana marta proslavio je 47. rođendan, tada je još uvijek nosio dres Tekstilca, kluba za koji je nastupao više od decenije, ali je po završetku sezone, u kojoj su Dervenćani ispali u niži rang, Drugu ligu RS, odlučio da se vrati u Modriču.

A tamo je osvojio sve što se moglo osvojiti.

FK Modriča Maxima šampion BiH 2008. godine
Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Jolović je bio član najsjajnije generacije tada Modriča Maksime, koja je 2008. godine osvojila šampionsku titulu u Premijer ligi BiH i zaigrala u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Tada je predvodio svoj tim u dvomečima sa Dinamom iz Tirane (2:0, 2:1) i danskim Olborgom (0:5, 1:2).

Četiri godine ranije, poslije osvajanja Kupa BiH, Modričani su izborili premijerni nastup u Evropi, a Jolović je i tada bio stub odbrane tima koji je igrao sa Santa Kolomom (3:0, 1:0), a zatim i sa Levskim iz Sofije (0:3, 0:5).

FK Modriča Maksima osvajač Kupa BiH 2004. godine
Izvor: Arhiva

Iako defanzivac, često je znao da pogađa protivničke mreže, a jedan od najvažnijih golova u karijeri postigao je sa "bijele tačke", kada je u penal-lutriji bio jedan od strijelaca u finalu Kupa BiH te 2004. protiv Borca na "Koševu", te tako osvajanjem trofeja stigao do istorijskog plasmana na međunarodnu scenu.

U svojoj (pre)bogatoj karijeri osvojio je i Prvu ligu Republike Srpske (2003), te Kup Republike Srpske (2007), sve sa Modriča Maksimom.

Među najstarijim fudbalerima u Prvoj ligi RS bili su njegovi dugogodišnji saigrači, Dejan Plisnić iz Tekstilca, koji je u 47. godini okačio "rukavice o klin", te još jedan golman, Milan Petrović, sa kojim je Jolović dijelio svlačionicu na stadionu "Dr Milan Jelić" u Modriči.

Njihovim odlaskom u penziju, Jolović je ostao ubjedljivo najstariji igrač na prvoligaškim terenima Srpske.

A krajem 90-ih stigao je iz Srbije u BiH i tu odlučio da ostane, sad već više od dvije decenije.

Diskretni heroj svih klubova čije boje je branio, a o kojem nećete naći mnogo tekstova, s obzirom da nikada nije volio da se eksponira u medijima i mjesto na kojem je pričao oduvijek je bio samo zeleni teren, uvijek je slovio za velikog igrača, ali još većeg čovjeka. Tako je bilo i sada, kada smo stupili u kontakt s njim, u pokušaju da uradimo intervju za MONDO. Ipak, sigurni smo da na našim prostorima ne postoji fudbaler, a ni trener, koji će reći bilo šta negativno i loše o Joloviću, veteranu koji je u Premijer ligi BiH nosio još samo dres Glasinca sa Sokoca.

A kroz ove skoro dvije i po decenije sarađivao je sa "bezbroj" igrača i fudbalskih stručnjaka, učio od njih, ali i oni od njega. Svojom požrtvovanošću, željom, htijenjem i zalaganjem na terenu uvijek je bio primjer svima. Ne samo na utakmicama, nego čak i treninzima, gdje je izgarao za svaku loptu, kako to fudbaleri i navijači vole da kažu "ostavljao srce na terenu" i pokazivao i duplo mlađim klincima kako se bori za grb koji nosiš na dresu.

Iako njegova Alfa Modriča trenutno ne pruža partije kakve se očekuju od nekadašnjeg šampiona, pa je proteklog vikenda na debiju novog trenera Joce Stokića upisala tek prvi bod u novoj sezoni nakon pet uzastopnih poraza, sigurno da će iskustvo Jolovića značiti mnogo Modričanima. A ne treba ni pominjati da su Stokić i Jolović svojevremeno bili saigrači. Sada mladi stručnjak, pred kojim su tek trenerski izazovi, iako punih 11 godina mlađi, "šef" je Joloviću.

Bilo kako bilo, Jolović je već sada jedan od igrača koji su ostavili najveći pečat, ne samo u Prvoj ligi Republike Srpske, nego i u bh. eliti - Premijer ligi BiH, gdje je nastupao godinama, u vrijeme kada su Modričani bili dominantni i osvajali trofeje.

U jedno nema sumnje - ukoliko bar još neko bude slijedio Jolovićev primjer, fudbal Srpske biće bogatiji za sjajnog igrača i još boljeg čovjeka...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC