• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijski loša sezona srpskog fudbala! Zbog 12 katastrofa padaju na UEFA listi, do Lige šampiona opet težim putem

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Problemi za srpski fudbal se nastavljaju pošto se očekuje ogroman pad na UEFA listi za naredne sezone, možda i do 17. mjesta. To znači da će srpski klubovi izgubiti benefite u kvalifikacijama.

 Loš nastup srpskih klubova u Evropi kvari Srbiji UEFA koeficijent Izvor: Profimedia

Srpski klubovi ostavili su sasvim solidan utisak ove nedjelje u UEFA takmičenjima, ali na kraju broji se samo rezultat. U slučaju Crvene zvezde, Čukaričkog i TSC-a, potpuno je istovjetan, pošto su sva tri srpska predstavnika doživjela poraze od po 3:1 u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Konferencijskoj ligi, što kada se podvuče crta znači da ponovo ništa nije osvojeno za nacionalni koeficijent Srbije.

Srbija tako ostaje na 27,375 bodova, što je učinak koji već dugo stagnira. Jedini bod ove sezone osvojen je plasmanom Crvene zvezde u Ligu šampiona (ukupno četiri boda) i pobjedom Partizana nad Sabahom (jedan bod), pa se taj učinak dijeli na pet zbog toga što je srpski fudbal dao pet učesnika UEFA takmičenja. Malo je reći da Srbija već "plaća ceh" zbog toga i ako se nastave katastrofalni rezultati koje imaju ove sezone, uskoro će srpski fudbal skliznuti sa 13. pozicije i izgubiti brojne benefite koje je do sada uživao.

Srbiji se sada sasvim približila Danska koja je na 27.200 bodova, ali nisu samo oni za vratom... Tu je i Norveška (26.875), Češka (26.550), Izrael (26.125), pa i Ukrajina (25.800). Svi oni u teoriji mogu da preskoče Srbiju na listi UEFA nacionalnog koeficijenta, a u ovom trenutku najvažnije je da Srbi ne padnu ispod 15. mjesta.


Prema ranijim prognozama statističara, Srbija bi za sezonu 2024/25 - za koju se gleda aktuelna sezona - mogla da padne na čak 17. mjesto. Očekuje se da je prestignu Češka, Norveška, Danska i Izrael, dok će se Grčka sasvim približiti... Tako veliki pad na UEFA listi bi značio da će šampion Srbije ubuduće kvalifikacije za Ligu šampiona igrati od drugog kola, dok će imati još tri predstavnika. Šampion Kupa Srbije (ili drugi na tabeli ako je prvak Srbije osvojio duplu krunu) igrao bi od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi drugoplasirani i trećeplasirani (ili trećeplasirani i četvrtoplasirani) igrali tek od drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Jedini "lijek" je da srpski klubovi počnu da pobjeđuju jer svaka pobjeda u grupnoj fazi UEFA takmičenja donosi dva koeficijentna boda, a remi jedan (i to se potom dijeli na pet), što su rivali srpskih klubova do sada vješto koristili. Danska ima 4,250 ove sezone i još dva predstavnika, Norveška 3,250 i dva predstavnika, Češka 4,000 i tri predstavnika... Samo je Srbija doživjela sunovrat, mnogi kažu istorijski!

"Mislim da je učinak Srbije od 1-0-12 u prvih 13 utakmica u Evropi najgori ulazak jedne zemlje u sezonu u istoriji evropskih kupova. Od Top 30 zemalja sigurno jeste, a ovi ispod Top 30 ne mogu ni doći do odigranih 13 utakmica ako zabilježe ovoliko poraza", napisao je hrvatski analitičar Tomislav Globan na svom Tviteru i dodatno pojasnio šta ovo znači za srpski fudbal za budućnost:

"Ovako loš ulazak, Srbe će pratiti narednih pet godina. Tako da im slijedi ogroman pad s 11. mjesta UEFA liste koeficijenata. Već u ovoj sezoni im visi Top 15."

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC