• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izraelski tim zabranjen za Arape i muslimane!

Autor Dragan Šutvić

Izraelska ekstremna navijačka grupa upala u bolnicu u Jerusalimu u kojoj su smešteni ranjeni pripadnici Hamasa. Pročitajte o kome se radi.

 beitar zabranjeni klub za arape i muslimane  Izvor: Profimedia

Navijači Beitara iz Jerusalima okupljeni u ekstremnu grupu "La Familija" upali su u jednu izraelsku bolnicu, nakon što su čuli glasinu da su u njoj smješteni ranjeni pripadnici Hamasa. Članovi te fundamentalističke organizacije izvršili su stravičan napad na Izrael krajem prošle nedjelje i započeli novu, izuzetno krvavu fazu rata protiv Izraela, koji je odmah odgovorio napadima na Gazu.

Navijači Beitara okupljeni u grupi "La Familija" imaju takvu reputaciju da se od njih i mogu očekivati ekstremni postupci. Njihov klub je jedini koji nikad nije doveo arapskog fudbalera i poznati su po svom rasizmu. Jednom prilikom je bivši kapiten Beitara Aviram Baručjan rekao da bi bio srećan da igra zajedno sa arapskim igračem i odmah je morao na hitno "ribanje" kod članova "La Familije".

Sljedećeg dana, nakon razgovora sa desničarskom navijačkom grupom, morao je da se izvinjava - i to javno. "Žao mi je što sam izazvao bol među navijačima i shvatam da sam ih povrijedio. Važno mi je da znaju da sam sa njima u svim okolnostima. Ja nisam taj koji će donositi slične odluke, ali ako navijači ne žele arapskog igrača, onda neće biti arapskog fudbalera u Beitaru".

Ova navijačka grupa izraelskog kluba pjeva pjesme o tome da su "zvijezde na nebu svjedoci da je rasizam kao san i da će cijeli svijet da svjedoči da neće biti Arapa u timu". "Briga me koliko će ih biti ubijenih i kako, eliminisanje Arapa me uzbuđuje, dječak, djevojka ili starac, sahranićemo svakog Arapina u zemlju", pjevaju ti navijači.

Njihovo ponašanje je toliko ekstremno da su maltretirali i svog fudbalera iz Nigera, Alija Muhameda, inače hrišćanina. Od njega su tražili da promijeni ime jer "zvuči kao muslimansko", a nakon toga su ga vrijeđali na treningu. Vlasnik kluba Moše Hogeg je pružio podršku igraču koji je poslije dvije godine otišao u Makabi Haifu, za koji i danas igra. 

"Poslije bezbrojnih istraživanja i provjera u vezi sa identitetom našeg igrača Alija, saopštavamo da nemamo bilo kakav problem sa igračem, jer je on posvećeni Hrišćanin. Ali imamo problem sa njegovim imenom. Potrudićemo se da se njegovo ime promijeni, tako da se Muhamedovo ime ne čuje na Beitarovom stadionu", saopštila je "La Familija" te 2019.

Probleme u tom klubu imali su i Čečeni, Đebrail Kadijev i Zaur Sadajev, jer je navijačima bilo neprihvatljivo to što su muslimani. Iako nisu bili prvi i iako su i prije njih u klubu bili i muslimani - Tadžikistanac Goram Ajojev (potpisao 1989) i Albanac Viktor Pako (1999), njihova vjeroispovjest tada nije bila tema. Ali kad su Čečeni došli 2013. to je postao za ekstremiste nepremostiv problem. I prije nego što su sletjeli u Izrael, "La Familija" je podigla transparent na kojem je pisalo "Beitar je zauvijek čist", a potom su njeni članovi dišli i na prvi trening fudbalera, da ih psuju i vrijeđaju.

"Sadajev, idi u Al-Aksu", "Smrt Arapima", skandirali su i tada i sve vrijeme dok su bili u klubu. A kada je Kadijev dao prvi gol za Beitar protiv Makabi Netanje, navijači su napustili stadion u znak protesta. A najstrašnija stvar koju su uradili tim povodom bio je veliki požar u klupskim prostorijama, u kojima su bili i trofeji, zastavice, mnogo vrijednih stvari. Naravno, on je doveden u vezu baš sa dovođenjem Čečena, koji se nisu dugo zadržali u klubu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC