• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravite na fudbal kakav znate: "Vengerovo pravilo" mijenja sve - ništa više neće biti isto

Fudbal će doživjeti ogromnu promenu ako bude usvojen prijedlog francuske legende.

 Vengerovo pravilo ofsajd Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Više nema dileme, "Vengerovo" pravilo o ofsajdu uskoro bi moglo da zaživi i da napravi veliku promjenu u fudbalu. I ugledni "Ekonomist" najavljuje da bi predlog legendarnog menadžera Arsenala, Arsena Vengera, mogao da bude usvojen na sjednici nadležnog tijela Međunarodne fudbalske asoscijacije (FIFA) i potom zaista uveden u igru.

Na njegovu inicijativu, ofsajd bi mogao da bude dosuđen samo onda kada je napadač cijelim telom ispred defanzivca, a ne kada je na bilo koji način "u liniji sa njim". To znači da će ofsajdi poslije usvajanja ovog pravila biti očigledniji za gledaoce i da će ubuduće ne tako često odlučivati milimetri ili centrimetri, koje nekad nije lako utvrditi i vidjeti ni uz pomoć VAR-tehnologije.

Prema trenutnom pravilu, ofsajd je kada je napadač glavom, stopalom ili bilo kojim dijelom tela kojim može da postigne gol (dakle, osim rukom) bliži protivničkoj gol-liniji od predzadnjeg igrača tima koji se brani. Venger želi da to pravilo "relaksira" i njegov glas je značajniji od glasa bivšeg trenera, koji je svojevremeno vodio nepobjedivi Arsenal, jedinog premijerligaša koji je osvojio titulu bez poraza. Francuz, koji je devedesetih bio trener i Draganu Stojkoviću Piksiju u Nagoji, trenutno je šef tijela za globalni razvoj fudbala pod okriljem FIFA i u toj ulozi je smislio novi prijedlog ofsajda.

Prema tom prijedlogu, igrač će biti u ofsajdu samo kada je čitavim tijelom ispred zadnjeg defanzivca protivničkog tima. Uz to, Venger je tražio da pravila budu postavljena tako da i kada je mali dio tijela napadača ispred defanzivca, to neće biti ofsajd. Ideja Francuza i saradnika je da pravilo bude uvedeno od sljedeće sezone i da doprinese "ubrzanju" donošenja odluka, odnosno da VAR tehnologija više ne provarava "beskrajno" dugo ofsajde, što često potpuno parališe utakmicu i ubije ritam.

Naravno, i novi prijedlog ofsajda zahtijevaće dodatna objašnjenja, jer bi mogao da bude zloupotrebljen subjektivnim procjenama arbitra, koji bi obesmisli Vengerovu inicijativu da fudbal bude uprošćen, a ne komplikovan.

Izvor: Twitter/433

Đani Infantino, prvi čovjek FIFA, tražio je od saradnika za razvoj fudbala pravila koja će učiniti igru ofanzivnijom igrom.

"Vidimo da bi možda trebalo da razmislimo o novom pravilu, koji omogućuje malo više napada u fudbalu. Arsen Venger predstavio nam je kako bi to moglo da izgleda i u suštini biće dozvoljena situacija ako je napadač ispred defanzivca, predzadnjeg igrača odbrane, ali ipak u liniji sa njim jednim dijelom tijela kojim može da postigne gol. To da je napadaču malo više prostora i favorizuje napadački fudbal", rekao je Infantino 2021. godine.

U razgovoru sa britanskim medijima, Venger je objasnio pravilo koje je smislio.

"Nećete biti u ofsajdu ako ste bilo kojim delom tela kojim možete dati gol u liniji sa poslednjim defanzivcem, čak i ako su drugi dijelovi tijela napadača ispred. To će riješiti stvar i više nećete odlučivati o milimetrima, niti o dijelovima tijela napadača koji su ispred defanzivne linije", rekao je Venger.

Španska "Marka" objavila je da će sjednica nadležnog tijela za uvođenje novog pravila biti održana početkom 2024. godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC