• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lineker otkrio kako su Englezi uplašili fudbalere Jugoslavije na Marakani

Gari Lineker se pristio kako je sa reprezentacijom Engleske uplašio jugoslovenske reprezentativce na "Marakani".

 Gari Lineker o utakmici sa Jugoslavijom Izvor: Youtube/printscreen/TNT Sports/MN Press

Srbija i Engleska će igrati 16. juna na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj i zapravo će to biti prvi meč koji smo igrali protiv Gordog Albiona od 2003. godine i prijateljske utakmice u Lesteru. Ipak, za vrijeme SFR Jugoslavije, mečevi sa Englezima bili su i te kako česti, odigrali su 13 međusobnih duela i skor je 5-5-3 u korist Ostrvljana, a oni su najubjedljiviju pobjedu ostavili 11. novembra 1987. godine na "Marakani".

Tada je Engleska pobijedila 4:1 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a Gari Lineker se prisjetio da su fudbaleri Jugoslavije bili već preplašeni i prije nego što je utakmicama počela. Za to je zaslužan jedan od fudbalera njegovog tima Teri Bučer koji je prepao Piksija i njegove saigrače.

"Igrali smo u Jugoslaviji, trebao nam je bod da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo... Ili Evropsko, ne sjećam se skroz tačno. Tad je Jugoslavija bila na glasu kao mjesto na kojem nije bilo lako igrati, taman prije rata. Došli smo u Beograd, gdje je na stadionu bila strašna atmosfera, ali...", pričao je Gari Lineker za podkast "The Rest is Football" analizirajući žrijeb na kome su Srbija i Engleska smješteni sa Danskom i Slovenijom.

"I sad, izlazimo mi na teren, a između nas i igrača Jugoslavije bila je nekakva žica, kao kavez. Ne znam zašto je to tamo stajalo, valjda da se razdvoje igrači. Uglavnom, naš igrač Teri Bučer, visok i jak defanzivac, počeo je kidati tu žicu, tresti je i vikati: 'Ajmooooo, Tigroviiiiii'.Kunem se, trebalo je da vidite njihove igrače. Svi su ga pogledali i govorili: 'Šta je ovo?'. Nije da Jugosloveni nisu bili čvrsti, ali Teri je jednostavno bio ogroman", pričao je slavni napadač Engleske o svom saigraču koji je jednu utakmicu završio sa potpuno krvavom čalmom oko glave.

Pobjedu gostima doneli su Birsli, Barns, Robson i Adams, koji su za samo 24 minuta postavili 4:0 na semaforu, a onda je Srećko Katanace u 80. minutu ublažio poraz. Za selekciju Ivice Osima tada su igrali, između ostalih, braća Vujović, Baždarević, Vokri, Mlinarić, Hadžibegić, Elsner, Dragan Stojković...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC