• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nižu se reakcije na presudu Evropskog suda pravde: Oglasila se UEFA, Perez, Barselona, Primera...

Autor Haris Krhalić

Neki su zadovoljni, a neki ne...

 Reakcija na presudu Evropskog suda pravde Superliga Evrope Izvor: Profimedia

Evropski sud pravde jutros je donio presudu u korist Superlige Evrope kojom su postupci i odluke UEFA i FIFA o sankcionisanju klubova koji učestvuju u alternativnim takmičenjima proglašeni nezakonitim.

"Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima bilo koji novi međuklupski fudbalski projekat podliježe njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Super liga, i zabranjuju klubovima i igračima da igraju u tim takmičenjima, su nezakonita", navodi se u ovoj presudi.

Među prvima koji su se oglasili nakon ove odluke, bila je španska Primera koja smatra da ova presuda Evropskog suda pravde i ne znači nužno da i podržava Superligu Evrope.

„Presuda Evropskog suda pravde ne podržava Superligu Evrope. EPS osigurava da "takmičenje kao što je ono projekta Superlige ne bi nužno trebalo biti odobreno. La liga traži od Evropske komisije zakonodavne mjere za zaštitu stabilnosti i budućnosti evropskog fudbala“, poručili su iz Primere.

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Sličnog mišljenja su i u krovnoj kući evropskog fudbala.

„Ova odluka ne označava podršku ili potvrdu takozvane 'Superlige'; naprotiv, ističe prethodni nedostatak unutar predautorizacijskog okvira UEFA, tehničkog aspekta koji je već prepoznat i riješen u junu 2022. UEFA vjeruje u čvrstoću svojih novih pravila, posebno u tome da se usklađuju sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima“, poručili su iz UEFA i dodali:

„UEFA ostaje nepokolebljiva u svojoj predanosti očuvanju evropske fudbalske piramide, osiguravajući da i dalje služi širim interesima društva. Nastavićemo oblikovati evropski sportski model zajedno s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama EU-a, vladama i partnerima.“

Izvor: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

Jedan od najglasnijih kada je u pitanju osnivanje Superlige, predsjednik Real Madrida, Florentino Perez zadovoljan je presudom za koju smatra je od istorijskog značaja.

„S ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo presudu Evropskog suda pravde. Sljedećih dana pažljivo ćemo proučiti domete ove presude, od velikog iistorijskog značaja. Evropski fudbal nikada neće biti monopol, a od danas će klubovi biti gospodari svoje sudbine. Sloboda je pobijedila. Na početku smo novog vremena, moći ćemo raditi slobodno i bez prijetnji, s ciljem inoviranja i unapređenja fudbala. Od danas je sadašnjost i budućnost konačno u rukama klubova i navijača. Naša sudbina pripada nama“, poručio je Perez.

I drugi španski velikan, ekipa Barselone sa oduševljenjem je dočekala presudu.

„Kao jedan od klubova koji pokreću projekat Superlige, Barselona smatra da ta presuda otvara put novom elitnom fudbalskom takmičenju u Evropi. Protivimo se monopolu nad fudbalskim svijetom i želimo da pokrene nove rasprave o putu kojim bi evropska takmičenja trebala ići u budućnosti", poručili su Katalonci.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC