• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španski mediji bruje - jedna Superliga propala, UEFA planira drugu?!

Autor Dragan Šutvić

Da li će, ipak, bogati klubovi "doći na svoje"?

 uefa planira da formira svoju superligu Izvor: Shutterstock

Projekat fudbalske Superlige, koju bi evropski velikani formirali mimo UEFA, propao je pod velikim pritiskom evropskih fudbalskih čelnika.

Španski novinari, međutim, ističu da i dalje postoji težnja za takmičenjem u kojem bi igrali "samobogati" – sada je, kako kažu, ta inicijativa stigla do evropske kuće fudbala!

Prema navodima lista El Pais, UEFA planira da od 20027. godine pokrene svoju Superligu, u kojoj bi se, prema dvostrukom bod-sistemu, takmičilo 18 klubova, a utakmice bi se, u velikoj mjeri, igrale vikendom. Isto toliko klubova bi se našlo i u druga dva takmičenja – Ligi Evrope i Ligi "aspiranta", odnosno Ligi kandidata, kako su je nazvale španske kolege.

Ove promjene bi, kako navode Španci, na snagu trebalo da stupe na ljeto 2027. godine, kada se završi trogodišnji ciklus koji počinje sljedeće godine, od kada će se Liga šampiona igrati u novom formatu, sa većim brojem timova.

Đorđo Marketi, generalni sekretar UEFA, demantovao je navode španskih novinara, ističući da će plasman u evropske kupove uvijek biti baziran na mjestima koje klubovi ostvare u domaćim takmičenjima.

"Svaki format takmičenja koji podrazumijeva stalnu prisutnost klubova, bez obzira na rezultate u ligama, ne može da bude uzet u razmatranje jer narušava principe sportskog viteštva i nadmetanja. Takođe, ne planiramo dodatno da dopunjavamo evropski kalendar u danima vikenda, kada se igraju domaća prvenstva", rekao je Marketi.

Podsjetimo, od sljedeće sezone u Ligi šampiona neće biti klasične grupne faze. Svi timovi koji izbore učešće, njih 36, igraće po ligaškom sistemu, svaki klub će odigrati najmanje osam utakmica, a žrijebom će biti određeno protiv koga će svaki klub igrati.

Ekipe koje budu plasirane od prvog do osmog mjesta direktno će se naći u osmini finala, dok će timovi koji se nađu od 9. do 24. pozicije razigravati za mjesto u toj fazi takmičenja.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC