• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZEMLJOTRES U EVROPSKOM FUDBALU! Pravi se NOVA SUPERLIGA - nije samo za bogate, igraće 80 klubova po divizijama!

Autor Haris Krhalić

Bombastična vijest stiže iz Njemačke gdje se sprema novo takmičenje umjesto onih koje organizuje UEFA (Liga šampiona, Liga Evrope i Konferencijska liga). I neće biti samo za bogate klubove.

 Sprema se novi format Superlige Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Prije skoro dvije godine fudbal je protresla grupa bogatih klubova koji su osnovali ekskluzivnu Superligu za "one sa dubljim džepom", međutim UEFA je vrlo brzo "ugušila" ovu ideju - prvo pritiscima, pa onda i tužbama. Međutim, ideja i dalje nije umrla i pitanje je kada će biti progurana, pošto sada stižu informacije da se sprema novi prijedlog koji će uključivati između 60 i 80 klubova, gdje će postojati kvalifikacije i gdje će i dalje u fokusu biti nacionalne lige umjesto "kupovanja mjesta" velikim budžetom.

Njemački list "Sportšau" marketinška agencija A22, u saradnji sa Juventusom, Barselonom i Real Madridom (jedinim klubovima koji su ostali pri ideji Superlige), sprema fnovi, prihvatljiviji format koji bi mogao da potpuno promijeni fudbal i potpuno isključi UEFA iz svake jednačine u budućnosti.

"Evropska fudbalska liga bi trebalo da bude otvoreno takmičeno sa 60 do 80 klubova rangiranih u nekoliko divizija", navodi se u saopštenju i dodaje da ovo neće biti "zatvoreno takmičenje", kako je trebalo da bude Superliga bogatih, nego će se svako boriti za svoje mjesto, ali djeluje da je to samo lijepo upakovani PR.

U saopštenju se ne navodi kako će se klubovi iz nacionalnih liga kvalifikovati, odnosno šta će biti sa Ligom šampiona, Ligom Evrope i Konferencijskom ligom, kao ni koliko divizija će postojati ili koliko će klubova dati koja zemlja. Ono što obećavaju, jeste da će se novac koji takmičenje generiše - deliti "čitavoj piramidi" - odnosno i oni iz posljednje divizije bi ubirali plodove zbog gledanosti najboljeg ranga Evropske fudbalske lige.

Sada je sve na Evropskom sudu pravde u Luksemburgu čija se presuda čeka, ali čak i da po osnovama Evropske unije dobiju dozvolu da dođe do formiranja, tek nakon toga će nastati haos. Neophodan im je "amin" UEFA, koji neće dočekati, dok iz Niona mogu da blokiraju sve zemlje i klubove koji se opredijele za ovo takmičenje što bi za sobom moglo da dovede zabranu učestvovanja na Evropskom, pa možda i Svjetskom prvenstvu. Naravno, oko toga će se lomiti koplja jer bi Savezi mogli da "udare" po klubovima, a među prvima bi to moglo da se desi u Engleskoj.

Jasno je da je ovo problem evropskog kluba koji se neće riješiti još dugo, a ostaje nam da vidimo kakva sve iznenađenja nam spremaju iz Evropske fudbalske lige gde su za sada potvrdili samo da će svaki klub imati "garantovanih 14 mečeva godišnje".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC