• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako može Mijatović, a ne Bukari - pitanje od deset miliona evra!

Autor Milutin Vujičić

Da li je Crvena zvezda požurila kada je prihvatila ponudu za Jovana Mijatovića ili je bilo bolje da je sačekala još malo kada je stigla identična ponuda za Osmana Bukarija? To je pitanje od 10 miliona evra...

 MONDO tema zašto je Zvezda prodala Mijatovića a ne Bukarija  Izvor: MN PRESS

Finansijski gledano, ovo je možda i najuspješnija sezona u istoriji Crvene zvezde. Samo od učešća u Ligi šampiona klub je zaradio 25 miliona evra, još najmanje pet stiglo je od prodaje ulaznica za to takmičenje, dok je još zajedno toliko "leglo" na račun od transfera. Zvezda je "probila" granicu od 30 miliona evra zarade od prodaje fudbalera pošto je naročito bila aktivna tokom ove zime, kada je svjesno odlučila da unovči svoje mlade igrače.

Tako su se na odlaske Stanića, Lekovića, Pešića, Erakovića i Azarova tokom leta (ukupno 13 miliona evra), "naslonile" prodaje Koste Nedeljkovića u Aston vilu, Jovana Mijatovića u Njujork siti i Stefana Mitrovića u Veronu. Samo od njih trojice, Zvezda je inkasirala 20,8 miliona evra. Uz njih, Kangva i Kabić su otišli na pozajmice u Kortrajk i Torino od čega je Zvezdi pripalo 500 hiljada evra uz mogućnost dodatne zarade nakon transfera, pa na kraju dolazimo do računice od skoro 65 miliona evra koliko je ukupno srpski šampion zaradio ove sezone.

Malo je falilo da ta zarada ode i na čitavih 75, međutim Zvezda je odlučila da odbije ogromnu ponudu za Osmana Bukarija iz Amerike. Nakon interesovanja Krasnodara i Čikaga, za Bukarija je najkonkretniji bio Los Anđeles, ali je Zvezda rekla "ne" na navodnu ponudu od 10 miliona evra - prije svega zato što je procuhenjeno da je fudbaler iz Gane neophodan za proljeće.

Nakon dugih razgovora rukovodstva, uz savjetovanje sa trenerom Vladanom Milojevićem, odlučeno je da je Bukari previše važan da bi ga Zvezda pustila i za deset miliona evra. Ipak, postavlja se pitanje da li to znači da je Bukari važniji Zvezdi od Mijatovića, odnosno da li bi takva odluka bila donijeta da je ponuda Galaksija stigla prije nego što je mladi napadač prodat za skoro isti novac u Njujork?

ZVEZDO, KO TI JE VAŽNIJI?

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Više puta tokom zime iz Zvezde je poručeno da se "neće prodavati fudbaleri čiji bi odlazak ugrozio osvajanje šampionske titule", ali ta kategorija je varljiva. S obzirom na prikazano tokom jeseni, Mijatović je bio i važniji igrač Crvene zvezde u Superligi ove sezone jer je u više navrata postizao odlučujuće golove i spasavao tim i Baraka Bahara.

Pogađao je Mijatović osam puta u samo 633 minuta u domaćem prvenstvu, imao je još i dvije asistencije, dok je Bukari nekako više bio raspoložen u Ligi šampiona. Zabilježio je dva gola i dvije asistencije u eliti i tako sebi "digao cijenu", dok je u Superligi upisao pet golova i četiri asistencije za 1.133 minuta. Većinu u avgustu, dok je pauzirao sve do kraja novembra kada je "sam" pobijedio Vojvodinu sa dva gola, pa je asistirao u porazu od Partizana.

Postoji opravdani strah kada su inostrani fudbaleri u pitanju da im ponestaje motivacije u trenucima kada se igra samo Superliga, s tim da to nije "simptom" koji je mučio Bukarija tokom prethodnog proljeća. Zapravo, tada je igrao daleko bolje nego u svojoj prvoj polusezoni, tako da je rezon kojim se Zvezda vodila više nego jasan.

Međutim, šta onda reći za Mijatovića koji je bio izuzetno motivisan uprkos ponudama, poručivao je da želi da ostane na "Marakani" i osvoji duplu krunu, nakon što je tokom jeseni potvrdio da zaslužuje da vodi napad?

KOME BI "SKOČILA" CIJENA NA LJETO?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mnogi klubovi izbjegavaju da prodaju fudbalere u zimskom prelaznom roku jer je tada po običaju "manje novca u opticaju", odnosno radi se samo dopunska selekcija, međutim u slučaju Crvene zvezde pokazalo se da ne mora to nužno da bude tako. Dvije ponude od po 10 miliona evra stigle su iz Amerike, prosto jer je za njih "naš zimski prelazni rok" - zapravo glavni, odnosno odvija se uoči početka nove sezone krajem februara.

Zvezda je tako "u nevrijeme" dobila dvije izdašne ponude i nema sumnje da bi odbila obje da joj novac nije neophodan za tekuće troškove, odnosno nema sumnje da bi sačekala ljeto kada ima mnogo više dešavanja na pijaci. Ali, da li to nužno znači da bi stigle "jače" ponude za Bukarija i Mijatovića?

Što se tiče Mijatovića (18), za njega samo radi vrijeme i ako je bio plan da predvodi napad, nema sumnje da bi to vratio i golovima kao jesenas. Bukari sa druge strane iza sebe ima najbolju jesen u karijeri koju je djelimično "upropastio" lošim igrama na Afričkom kupu nacija, ali i dalje posjeduje kvalitete koji se cijene kod skauta - prije svih brzinu i dribling. Da li će opet stići ponuda od baš 10 miliona ili malo niža, to je rizik koji su očigledno preuzeli na "Marakani". Samo, zašto nije bila u pitanju obrnuta kocka?

DA LI JE ZVEZDA POGRIJEŠILA?

Izvor: VLADIMIR MARKOVIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Već kroz šest mjeseci znaćemo odgovor na pitanje iz podnaslova, a nema sumnje da već sada oko toga postoji polemika. Zvezda je procijenila da bi za 10 miliona evra radije prodala Mijatovića nego Bukarija, vjerujući da Vladan Milojević u aktuelnom sastavu ima igrače koji mogu da odmijene mladog napadača - dok pravo desno krilo nema.

Iako je ostalo i dovoljno vremena da se pronađe rješenje na desnoj strani (zimski prelazni rok u Srbiji zatvara se tek 16. februara), spisak sa zamjenama za Bukarija koji je držao tehnički direktor Marko Marin očigledno nije nudio pravo rješenje da bi se rizikovalo tokom zime. Odnosno, radi se o fudbalerima iz zemalja kod kojih je prelazni rok već bio zatvoren, pa su odbili da pregovaraju jer nemaju adekvatnu zamjenu.

Uz to, Zvezda je ostala i bez dva "vingera" - Mitrovića i Kabića - tako da sem Bukarija na desnoj strani praktično može da računa samo na Nikolu Mituljikića, koji se za sada nije pokazao kao spremnim za seniorski fudbal, pa je vjerovatnije da će Milojević na proljeće nekome iz aktuelnog kadra promijeniti poziciju.

S druge strane, Zvezda od napadača ima još Šerifa Endiajea, Žan-Filipa Krasoa i posljednje pojačanje Uroša Sremčevića, pa je zato procijenila da je bezbolnije da - ako već treba da zaradi 10 miliona evra - proda Jovana Mijatovića. Vidjeli smo da se Šerif budi, Kraso je pripreme propustio zbog Afričkog kupa nacija, dok je Sremčević tek pristigao i od njega ne treba odmah očekivati da doprinese...

Da li je donijeta prava odluka kada su se "izvlačile šibice" da li prodati Bukarija ili Mijatovića - pitanje je... Ali, sasvim je jasno da bi navijači Zvezde bili najzadovoljniji da nije bilo potrebe ni za jednom od njih.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC