• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihvaćena žalba TI BiH u slučaju Milan Tegeltija: Komisija da utvrdi da li je bio u sukobu interesa

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Komisija za žalbe Republike Srpske poništila je odluku kojom je obustavljen postupak utvrđivanja sukoba interesa Milana Tegeltije, savjetnika predsjednika Republike Srpske koji je donedavno bio na čelu uprave FK Borac Banjaluka.

 Prihvaćena žalba TI BiH u slučaju Milan Tegeltija: Komisija da utvrdi da li je bio u sukobu interesa Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Time je prihvaćena žalba Transparency Internationala BiH, a naloženo je Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa da ponovo provede kompletan postupak i utvrdi koliko novca je FK Borac dobio iz budžeta, te da li je Tegeltija obavljao dvije nespojive funkcije, piše portal "Transparentno".

Ipak Komisija i pored jasnog stava drugostepenog organa odbija to da uradi pa će konačnu riječ o svemu vjerovatno dati Okružni sud u Banjaluci. U novoj odluci koju potpisuje predsjednica ove komisije Obrenka Slijepčević navodi se da je vođenje ponovnog postupka protiv Tegeltije “protivno Ustavu RS” i nedavnim izmjenama Zakona kojim je Narodna skupština RS praktično ozakonilo situaciju sukoba interesa u kojoj se savjetnik Milorada Dodika do tada nalazio.

Na istu argumentaciju ovaj organ se pozivao i ranije, ali je u odluci Komisije za žalbe jasno je rečeno da se izmijenjeni zakon ne može retroaktivno primijeniti jer su zakonske odredbe koje su do tada bile na snazu jasno zabranjivale savjetnicima najviših funkcionera da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM.

Kako je Tegeltija istovremeno obavljao funkciju savjetnika, a od aprila 2023. i predsjednika uprave kluba koji je dobio više od dva miliona maraka iz budžeta RS, po mišljenju TI BiH potpuno je jasno je postojao sukob interesa i da izmjene zakona koje su usvojene u septembru prošle godine to ne mogu promijeniti.

Podsjećamo da je Tegeltija u objašnjenju medijima, iznio tumačenje da “nije u sukobu interesa” jer za rad u klubu ne prima platu, a ubrzo nakon toga NSRS je izmijenila samo jedan član tog zakona i od ove zabrane izuzela funkcionere koji za rad u udruženju ne primaju naknadu.

Pored toga što je ovo bio evidentan primjer gdje se zakoni donose po mjeri pojedinaca, ostaje i upitno u kojoj proceduri je utvrđeno da prvi čovjek FK Borac za rad u klubu nije primao nikakvu naknadu s obzirom da nadležni organ potpuno odbija da provede postupak. TI BiH je ranije upozoravao da će se tim izmjenama legalizovati situacija u kojoj se osim Tegeltije nalaze i brojni drugi funkcioneri koji istovremeno vode udruženja finansirana iz budžeta.

Cilj ovog zakona bio je da spriječi funkcionere da novac iz budžeta dijele sopstvenim udruženjima i privatnim preduzećima, pa se pojava sukoba interesa nikako nije smjela svoditi na primanje plate. Ovakva odredba će ubuduće omogućiti nesmetano izvlačenje javnog novca preko nevladinih organizacija povezanih sa vlastima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC