• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je novo rukovodstvo Borca imenovano mimo zakona? "Nemamo interesa jer radimo besplatno"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zakon propisuje da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, ili lokalne samouprave, u ukupnom iznosu većem od 100.000 KM.

 da li je uprava borca izabrana mimo zakona  Izvor: Mondo/Slaven Petković

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke dobio je novo rukovodstvo, a imenovanje pojedinih novih klupskih funkcionera kosi se sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa Republike Srpske.

Zakon propisuje da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, ili lokalne samouprave, u ukupnom iznosu većem od 100.000 KM.

Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske, postao je predsjednik Fudbalskog kluba Borac, a u Upravnom odboru Borca, između ostalih, nalaze se gradski menadžer u Banjaluci Bojan Kresojević, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković, odbornik u Skupštini grada i v.d izvršnog direktora Autoputeva RS Slobodan Stanarević.

Svi oni su ili izabrani predstavnici i savjetnici, ili nosioci izvršnih funkcija i prema navedenom zakonu ne bi trebalo da se nađu na čelu udruženja (FK Borac) koje se dobrim dijelom finansira iz budžeta. Grad Banjaluka je ove godine obećao 500.000 KM Borcu, a klub je krajem prošle godine dobio dva miliona KM iz republičkog budžeta.

Gradski menadžer u Banjaluci Bojan Kresojević kaže da nije upoznat s tim da u imenovanju novog rukovodstva postoje smetnje bilo kog tipa, a da su predstavnici grada tu upravo kako bi se stekao bolji uvid u rad i troškove.

"To zasigurno ima pozitivan uticaj jer cilj je da Upravni odbor ima što veću kontrolu nad trošenjem sredstava", naveo je Kresojević za MONDO, uz ogradu da bi činjenice oko zakona mogli pojasniti pravnici.

Milan Tegeltija, pravni savjetnik predsjednika Srpske Milorada Dodika, nekadašnji sudija i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, tvrdi u izjavi za naš portal da sukoba interesa nema - jer nema interesa.

"Da bi mogao postojati sukob interesa moraju postojati dva finansijska interesa osobe koja obavlja javnu funkciju. Odnosno, mora se raditi o poslovima koji se obavljaju za naknadu. Smisao Zakona o sprečavanju sukoba interesa i te odredbe je da spriječi ostvarivanje duplog prihoda iz budžeta Republike Srpske ili lokalne zajednice. Pošto sam ja i članovi Upravnog odbora koje ste pomenuli u toj funkciji u UO FK Borac na potpuno voluntarističkoj osnovi, odnosno za članstvo u UO ne primamo nikakvu naknadu, nijedan fening, niti ostvarujemo bilo koji drugi finansijski interes, ne može ni postojati sukob interesa. Ne postoje dva interesa koja su u sukobu", kaže novoimenovani predsjednik FK Borac.

S druge strane, u organizaciji Transparensi internešnal (TI BiH) navode da je imenovanje predsjednika i članova UO sporno po više osnova jer su tu odbornici i savjetnik predsjednika, a da su "iznenađeni da se to radi na ovako otvoren način".

"Sportski klubovi bi trebalo da se prepuste sportskim radnicima, ali nažalost, političari ne prepuštaju klubove i preko 100 funkcionera u cijeloj BiH nalazi se na čelu udruženja građana koja se finansiraju iz budžeta", rekao je portparol TI BiH, Srđan Traljić.

TI BiH u ovom slučaju razmatra i podnošenje prijava zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prase

Pa opštepoznato je da političari rade sve u korist naroda a ne svog džepa.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC