• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maksimir se ruši, crkva dozvolila! Zagreb i Dinamo dobijaju novi stadion, "ruglo" odlazi u istoriju

Hrvatska ruši jedan od najružnijih stadiona u Evropi, Maksimir.

 Ruši se Maksimir Izvor: MN PRESS

Dinamo Zagreb dobija novi stadion, nakon što još od 1997. godine vodi spor oko njegove izgradnje. Hrvatska vlada potpisaće dva sporazuma o razumijevanju, jedan sa crkvom, drugi sa Gradom Zagrebom i tako će biti riješen spor sa katoličkom crkvom, koji traje još od 1997. godine.

Crkva je odustala od povrata zemljišta u Maksimiru, na kojem se sada nalazi stadion kome je odavno istekao rok upotrebe. Ipak, sve to ne znači da je izgradnja novog doma Dinamo Zagreba tako blizu početka, ali o tome će biti naknadno riječi.

"Nakon 27 godina se rješava imovinsko-pravni spor pokrenut davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo u gradnju novog, nego u rekonstrukciju, a to nikad nije dovršeno i stajalo je dosta novca. Ponosan sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno, uz pomoć vlade i nadbiskupije. Dokazali smo da se mogu riješiti i najteži problemi. Hvala premijeru i nadbiskupiji", rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Katolička crkva će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkava. Sporazum su potpisali nadbiskup Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba. "Mi na ovih deset lokacija želimo graditi crkvene objekte. I sve ono što ide popratno, možda i vrtići i sve ono što će biti potrebno", rečeno je iz crkve. Sporazum su potpisali nadbiskup Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević.

Stadion Dinamo Zagreba, "Maksimir", izgrađen je 1912. godine i posljednje veliko renoviranje doživio je 1997. godine, kada su postavljena sjedišta, a godinu potom je srušena stara severna tribina. Prošlog ljeta, Maksimir je izglasan za jedan od pet najružnijih stadiona u Evropi.

Prema pisanju hrvatskih medija, novi stadion Dinama biće izgrađen uz pomoć privatnog investitora, koji će dobiti novo sportsko zdanje u koncesiju. Takođe, procjenjuje se da je cijena projekta novog stadiona Dinama oko 60 miliona evra, a da će kapacitet biti sličan postojećem i da će novi Maksimir primati oko 30 hiljada ljudi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC