• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Zagrebu podigli zastavu koja "bode oči": Evropska utakmica, a grb iz doba ustaške NDH

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

O ovom gestu navijača Dinama će se pričati, ali Zagrepčani su uspjeli da eliminišu španski Betis (1:1).

 Navijaci Dinamo Zagreba Bad Blue Boys podigli ustasku zastavu Izvor: Mark Greenwood/IPS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na utakmici Dinamo Zagreb - Betis Sevilja u nokaut-fazi UEFA Konferencjiske lige, navijači "Bed Blu Bojsi" istakli su hrvatski grb sa prvim bijelim poljem, koji je korišćen u periodu marionetske Nezavisne Države Hrvatske.

U Hrvatskoj ima onih koji govore da to prvo polje nema težinu i kao dokaz pokazuju krov crkve Svetog Marka u Zagrebu, mnogo starije od ustaške države, ali posljednjih godina to polje izaziva kontroverze i kosi se sa zvaničnim grbom na hrvatskoj zastavi. Na njoj je i danas prvo polje crveno.

Zakon zločinačke NDH (1941-45) o državnom grbu, državnoj zastavi, poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda kaže: "Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poređanih naizmjenice u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno). Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje bijelo polje u kojemu je veliko slovo U tamno modre boje."

Grupa navijača Dinama je u srijedu, dan pred meč, napala nekoliko navijača Betisa u Zagrebu i o tome su pisali i španski mediji.

Inače, "modri" su poslije trijumfa u Sevilji (0:1) uspjeli da u revanšu na "Maksimiru" odigraju neriješeno 1:1 protiv Betisa i prođu u narednu fazu ovog evropskog takmičenja.

Gosti su poveli preko Sedrika Bakambua u finišu prvog dijela, da bi gol vrijedan prolaska u osminu finala početkom drugog poluvremena osigurao Japanac Takuro Kaneko.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC