• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Frajer ima 17 godina i najbolje je u Zvezdi": Prosinečki ga gurnuo kao dijete, 10 godina kasnije Piksi računa na njega

"Vojnik" Crvene zvezde napravio je poslije 10 godina puni krug - vratio se u Zvezdu, a vraća se i u reprezentaciju Srbije. Ovako je izgledao put Srđana Mijailovića

 Srđan Mijailović karijera i povratak u reprezentaciju Izvor: Nikola Krstic / imago sportfotodienst / Profimedia

/piše Mladen Šolak - mondo.rs/

Defanzivni vezista Crvene zvezde Srđan Mijailović u 31. godini vraćen je na spisak "A" reprezentacije Srbije posle duže od decenije.

Prošlo je 11 i po godina od "Mićkovog" posljednjeg nastupa u dresu seniorskog nacionalnog tima, u porazu od Belgije 0:3 u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tada je bio biser Zvezde koji je brusio Robert Prosinečki, nagađalo se da ga čeka milionski transfer u Zenit, "Veliki Žuti" je garantovao za njega da će postati igrač... I postao je, mada ipak nije dostigao visine koje su mu bile predviđane. Mijailović je u najturbulentnijem periodu kluba, u julu 2013, otišao iz Zvezde u Kajzeri, baš kod Prosinečkog, za obeštećenje od 500.000 evra.

"Ova tri klinca su sigurno budućnost Crvene zvezde", hvalio je Robert Prosinečki braću Srnić, Dragoljuba i Slavoljuba, kao i Srđana Mijailovića, na početku svog trenerskog boravka na "Marakani", u zimu 2011. godine. Govorio je da je tinejdžer iz Požege najbolji igrač ima na tim pripremama, pružio mu je poslije toga veliku ulogu i punu minutažu, vjerujući u njega do te mjere da se i danas na pomen Mijailovićevog imena mnogi odmah sjete upravo "Žutog".

Karijera ih je "vezala" još nekoliko godina, a poslije toga im se putevi nisu ukrštali. Mijailović je u dresu Kajzerija odigrao 102 utakmice, potom je 2017. otišao u Krila Sovjetov i iako se pregovaralo tog ljeta o njegovom povratku na "Marakanu" poslije povrede Branka Jovičića, to se nije dogodilo.

Srđan je priznao da "ne spava" od uzbuđenja, ali ipak nije postao dio tima Vladana Milojevića koji je vratio Zvezdu na evropsku mapu. Zvezdan Terzić je objasnio tada da su Rusi stopirali sve i ponovo je bilo potrebno da prođe dosta godina da bi crveno-bijeli i "Mićko" opet bili u pregovorima. U međuvremenu se iz Rusije vratio u Čukarički, kao stub igre "brđana" podsjetio ljubitelje srpskog fudbala na sebe i pregovaralo se i o njegovom transferu u Partizan na zahtjev Aleksandra Stanojevića, mada je poslije toga demantovao da je i lično bio u kontaktu sa crno-bijelima. A onda je prošlog ljeta ponovo zadužio Zvezdin dres i u 10 godina napravio puni krug - od Beograda, preko Turske i Rusije, nazad do glavnog grada i "Marakane", a možda i do reprezentacije.

Kod Baraha Bahara igrao je na pozicijama defanzivnog veziste, štopera, pa i beka, što je bio njegov zadatak i na gostovanju TSC-u, mada ga Milojević koristi prije svega na njegovom primarnom mjestu. Selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju potreban je takođe "univerzalac" na pozicijama koje pokriva Mijailović i njegov povratak u nacionalni tim pružio bi mu šansu da ponovo opravda sve što je Prosinečki predviđao još kada je bio dijete.

"Mićko je već sada zreo igrač... Frajer je tu da zatvori kada treba, pa da doda, pa onda da pokrije, pa da oduzme loptu, da se priključi napadu... Zaista mislim da je to najteža pozicija u fudbalu", govorio je Prosinečki o novom-starom reprezentativcu Srbije. Na početku tridesetih, Mijailović nastavlja tamo gdje je stao kao dijete.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC