• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šalke skinuo "Gazprom" i postaje amaterski klub?!

Autor Dragan Šutvić

Strašne vijesti stižu iz Njemačke o situaciji u Šalkeu koji je na korak od amaterskog statusa.

 Šalke postaje amaterski klub  Izvor: Weis/TEAM2 / imago sportfotodienst / Profimedia

Jedan od najvećih nemačkih klubova Šalke iz Gelzenkirhena proživljava svoje najteže dane u istoriji. Posljednjih nekoliko godina je košmarno i nikako da se probude iz tog sna, pa im tako u ovom trenutku prijeti ispadanje u treći rang nemačkog fudbala, što bi bila potpuna katastrofa.

Ne samo jer u skladu sa istorijom nije da igraju treću ligu, nego bi zbog toga bukvalno postali amaterski klub. Šalkeov dug je sada porastao na 165 miliona evra i ostali bi bez svih fudbalera ako bi ispali u treći rang. Kako se objašnjava, njihovi ugovori ne bi bili validni u trećem rangu njemačkog fudbala, što se odnosi i na trenera Karela Geretsa i sportskog direktora Marka Vilmotsa i zato bi morali sve da počnu ispočetka.

A, koliko su daleko od takvog scenarija? Zapravo, ne toliko... Poslije 27 kola Cvajte, dakle sedam do kraja, Šalke se nalazi na 14. mjestu i ima 31 bod. Ako ne računamo prežaljeni Osnabrik, pretposljednji Roštok je na samo tri boda, a Kajzerslautern koji je na 16. mjestu i igrao bi baraž za opstanak, ima tek dva više. Preciznije, čak sedam klubova će se boriti za "sigurnu luku".


Šalke je inače sedmostruki prvak Njemačke, osvajač Kupa UEFA iz 1997. godine i polufinalista Lige šampiona 2011, međutim nakon što su se dugo volšebno spašavali od drugog ranga, potpuna katastrofa je počela u zimu 2022. Tada je zbog rata u Ukrajini odlučeno da skinu "Gazprom" sa dresa i ostali su bez ozbiljnog novca rasprodavši sve što je valjalo, pa nije iznenađenje što su baš tada "skliznuli" u niži rang.

Čak i da se izvuku ove sezone i ostanu u Cvajti, pravo je pitanje kako će uspjeti da vrate dug i povrate se na puteve stare slave kada se zna da ni u igračima nemaju naročit potencijal. Zbog toga se čak spekuliše da bi mogli da prodaju stadion kako bi se spasili, što dovoljno govori o katastrofi.

Njihov trenutno najvredniji igrač je Asan Unedrago (17 godina) koga su već vrbovali Bajern i Milan.



Standings provided by Sofascore

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC