• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavni njemački klub na rubu propasti: Prijeti im gašenje

Autor Haris Krhalić

Klub sa ogromnom tradicijom možda broji posljednje dane.

 šalke Izvor: Tim Rehbein/RHR-FOTO / imago sportfotodienst / Profimedia

Sedmorostruki šampion Njemačke i osvajač nekadašnjeg Kupa UEFA ekipa Šalkea proživljava najgore dane u svojoj bogatoj istoriji.

Posljednjih nekoliko godina bilo je jako turbulentno za ovaj klub koji je 2021. godine ispao iz Bundeslige nakon čega se ekspresno vratio u društvo najbolji, a onda ponovo ispao u „cvajtu“.

Jasno je da se ove godine neće vratiti u elitno drušvo njemačkog fudbala, a kao do to nije dovoljno loše prijeti im ispadanje u treći rang, ali čak ni to nije ono najgore.

Kako piše njemački Sky, u slučaju da Šalke završi „ispod crte“ ove sezone klub to neće moći preživjeti. Naime, klub je ovisan o prihodima koji dobijaju igrajući u „cvajti“, dok se pretpostvalja da igrači imaju klauzule o besplatnom raskidu ugovor. Njemački fudbalski savez im zbog toga neće izdati licencu za treći rang takmičenja.

U praksi bi to značilo da bi Šalke ispao u četvrtu odnosno regionalnu ligu u kojo uglavnom igraju amaterski klubovi. Upitno je da li bi ovaj tim mogao funkcionisati tako pa se danima po njemačkim medijima „šuška“ o totalnom gašenju ovog kluba.

Šalke nakon 19 odigranih kola ima 20 bodova i samo zbog bolje gol-razlike ne nalazi se u zoni ispadanja. Isti broj bodova imaju Ajntraht Braunšvajg i Hanza Roštok dok je na posljednjem mjestu Osnabruk sa 10 bodova.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC