• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traže 120,2 miliona jer im je poginuo fudbaler! "Pretrpjeli smo ekonomsku štetu, zadržao bi nas u ligi"

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Bivši premijerligaš u ponedjeljak odlazi na sud!

 Kardif Nant suđenje zbog pogibije Emilijana Sale Izvor: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP / Profimedia

Velški klub Kardif traži čak 120,2 miliona dolara naknade od Nanta zbog pogobije napadača Emilijana Sale prije pet godina! Nesuđeni centarfor tadašnjeg premijerligaša poginuo je u maloj letjelici koja se srušila tokom nevremena, na letu na kojem je prekršeno nekoliko striktnih propisa. U međuvremenu je Kardif izračunao ukupan iznos štete zbog Saline smrti i pred "Komercijalnim sudom" u Nantu u ponedjeljak će podnijeti zahtjev da mu francuski klub isplati ogroman iznos.

Velšani su izračunali da postoji 54,2 odsto šanse da bi ostali u ligi da je Argentinac došao u klub. Nažalost, on se nikad nije pojavio na promociji, jer je poginuo na putu ka klubu koji ga je doveo za obeštećenje od oko 15 miliona funti i sa kojim je potpisao troipogodišnji ugovor.

Sala je imao ogromnu želju da zaigra u Premijer ligi poslije uspješne sezone u Francuskoj i odbio je unosnu ponudu iz Kine da bi ostvario san da nastupa u najjačem takmičenju na svijetu. Međutim, nakon što je prošao ljekarske preglede u Kardifu vratio se u Nant letom koji je organizovao fudbalski agent Mark Mekaj. Stigao je u Francusku u subotu i plan je bio da se u ponedjeljak pridruži saigračima u Kardifu na treningu. Tog kobnog ponedjeljka, avionom "Pajper Malibu" Sala je letio nazad i avion se srušio.

U posljednjoj Whatsapp poruci prijateljima, Sala je priznao da je zabrinut zbog stanja aviona. "Zdravo braćo, kako ste? Ja sam umoran, bio sam u Nantu da se pobrinem za stvari i tome nema kraja. U svakom slučaju, sada sam u avionu i osjećaj je kao da se raspada. Idem u Kardif i ludo je što ćemo sutra početi. Treniraću po podne, momci, sa novim timom... Vidjećemo šta će se dogoditi. Kako je kod vas, jel' sve u redu? Za sat, sat i po nećete imati vijesti od mene, ne znam da li će poslati nekoga da me traži, jer neće moći da me nađu, ali vi ćete znati. Čovječe, kako sam uplašen."

Salin avion je nestao 23. januara, a njegovo telo pronađeno je 7. februara i identifikovan je na osnovu otiska prstiju. Rezultati obdukcije otkrili su da je Sala preminuo od posledica povreda glave i gornjeg dela tela. Sahranjen je u Argentini, 16. februara, u rodnom gradu, Progresu.

Bivši fudbalski agent Vili Mekej, koji je organizovao taj put, rekao je da je Kardif "napustio" Salu i da mu je prepustio da sam organizuje put. Sin tog menadžera zastupao je Nant u prodaji Argentinca Kardifu, a tadašnji premijerligaš odbacio je njegove optužbe.

Nakon Saline smrti, klubovi su počeli međusobni "rat" oko novca, koji traje i dalje. Nant je tražio da mu Kardif isplati novac za obeštećenje, a FIFA je u septembru 2019. presudila u korist Francuza i naredila Velšanima da plate šest miliona evra odmah, a ostatak u januaru naredne godine.

Nekoliko godina kasnije, Sud za arbitražu u sportu presudio je takođe da bi prva rata transfera trebalo da bude plaćena, a u junu 30. juna, FIFA je naredila Kardifu da plati više od 11 miliona evra i da tako ispuni čitav dogovor, odnosno da ukupno plati 17 miliona evra dogovorenih između dva kluba. Kardif je sada našao način da uzvrati.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC