• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja sezone još pet kola, a Zvijezda 09 već oborila NEGATIVAN REKORD: Semberci imaju najlošiju odbranu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Otkako se igra trokružni sistem u Premijer ligi BiH, nijedan klub nije primio više golova od ekipe iz Etno-sela Stanišići.

 FK Zvijezda 09 Izvor: Promo/FK Zvijezda 09

Zvijezda 09 iz Etno-sela Stanišići oborila je negativan rekord Premijer lige BiH.

Naime, u posljednjih šest sezona koliko se u bh. eliti igra trokružni sistem (nakon dvokružnog bod-sistema, kod kuće i u gostima, svake sezone odigra se dodatnih 11 utakmica, pa na kraju prvenstva sve ekipe imaju po 33 odigrana meča), niti jedan klub nije primio 59 golova, a do kraja sezone ostalo je još pet kola!

Od sezone 2018/19 primjenjuje se ovaj sistem takmičenja u najjačem rangu bh. fudbala, s tim da sezona 2019/20 nije odigrana do kraja zbog problema sa korona virusom, tako da ovu statistiku treba uzeti s malom rezervom. Ipak, nema sumnje da bi semberski klub već tada oborio negativan rekord, jer je nakon širenja virusa u Fudbalskom savezu BiH odlučeno da prekinu sezonu poslije 22 odigrana kola. Zvijezda 09 tada je bila posljednjeplasirana, sa samo osam bodova i svega jednom pobjedom u prvenstvu, a "crveno-bijeli" tada su na 22 meča primili 51 gol i nema sumnje da bi taj loš rezultat bio i gori da je odigrano i preostalih 11 kola.

Zvijezda 09 tada je ispala u Prvu ligu Republike Srpske u kojoj se takmičila do prošle sezone. Poznato je da je Krupa u sezoni 2022/23 osvojila šampionsku titulu i izborila plasman u viši rang, ali nije zaigrala u Premijer ligi BiH zbog nedobijanja licence. Njeno mjesto zauzela je Zvijezda 09, ali sve je izvjesnije da će Semberci u premijerligaškom društvu "plesati" samo jedno ljeto.

Naime, pobjedom u prethodnom kolu protiv Tuzla sitija, kada je Zvijezda 09 primila dva gola (3:2), oboren je neslavan rekord koji je do prošle srijede držali fudbaleri sarajevskog Olimpika. Uprkos ovom trijumfu, klub iz Semberije i dalje je čvrsto zakucan za dno tabele, sa osam bodova zaostatka za Igmanom koji je trenutno van zone ispadanja.

DOSADAŠNJI "REKORDER" - OLIMPIK

Kraj sezoni 2018/19 na posljednjem mjestu dočekao je GOŠK iz Gabele sa 54 primljena gola, godinu dana kasnije sezona je prekinuta, da bi u sezoni 2020/21 posljednje mjesto pripalo Olimpiku. Sarajlije su tada "skliznule" u Prvu ligu Federacije BiH sa 58 primljenih golova i do sada je to bio najlošiji rezultat jedne ekipe kada su u pitanju primljeni golovi.

IGMAN BLIZU

Nije samo Zvijezda 09 u očajnoj formi kada je u pitanju odbrana. Zadnja linija tima "porozna" je i kod Igmana, koji je u dosadašnjih 28 utakmica sezone primio 56 golova. Ne briljira ni GOŠK iz Gabele, čiji golmani su do sada 51 put vadili loptu iz mreže. Okruglo 50 golova primili su igrači Tuzla sitija.

Sezonu kasnije, posljednjeplasirani je bio Rudar Prijedor, ali "rudari" tada nisu bili klub sa najlošijom odbranom (48). Zajedno s njima iz lige su ispali fudbaleri Radnika iz Bijeljine, čija mreža se u toj sezoni tresla 53 puta.

Prošle sezone klub sa najlošijom odbranom spasao se ispadanja. Dobojska Sloga primila je čak 55 golova, ali je sezonu okončala na devetom mjestu. Manje primljenih golova od Dobojlija imali su fudbaleri trebinjskog Leotara (46) i Slobode iz Tuzle (41), ali su morali u niži rang takmičenja.

Izvor: Promo/FK Zvijezda 09

Sada, pet kola prije kraja, Zvijezda 09 je na 59 primljenih golova, a zanimljivo da je skoro trećinu od njih primila u Mostaru. Protiv Zrinjskog i Veleža zabilježila je četiri ubjedljiva poraza, u duelima sa aktuelnim šampionom 5:3 i 4:0, a protiv "rođenih" 5:0 i 3:1.

GOLMANI

Gol Zvijezde 09 ove sezone branili su Milan Jelovac (16 utakmica, 40 golova) i Luka Damjanović (12 utakmica, 19 golova).

Semberce do kraja tekućeg prvenstva očekuje još pet mečeva, od čega tri u gostima. Već u subotu izabranici Bojana Trkulje putuju u Modriču, gdje će odmjeriti snage sa Slogom Meridian, zatim će ugostiti Igman, nakon čega slijede dva duela sa sarajevskim rivalima. Na "Koševu" će gostovati Sarajevu, zatim u Ugljeviku ugostiti Željezničar, dok će na zatvaranju sezone ići u goste Posušju.

Nema sumnje da Trkulju, koji je nedavno stigao na kormilo zamijenivši Darka Milisavljevića, očekuje veoma težak posao do kraja prvenstva. U igri je još samo 15 bodova, a Zvijezda 09 ima ogroman zaostatak i biće joj veoma teško da zadrži status premijerligaša.



Standings provided by Sofascore

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC