• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najcrnji dani Rada sa Banjice: Nekada Evropa, sad tri ispadanja za četiri godine!

Autor Dragan Šutvić

Rad sa Banjice seli se u četvrti rang srpskog fudbala, daleko od najslavnijih dana klupske istorije.

 FK Rad ispao u Beogradsku zonu Izvor: MN PRESS

Svojevremeno predstavnik Srbije u evropskim kvalifikacijama, a danas budući četvrtoligaš! Iako 26. kolo Srpske lige Beograd još nije završeno, a do kraja sezone ostalo je da se odigraju i čitave četiri runde, jasno je da će FK Rad sa Banjice napustiti trećeligaško društvo i naredne sezone igrati u Beogradskoj zoni.

Biće to najniži stepen takmičenja koji "Građevinari" igraju još od sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je počeo njihov uspon prvo kroz jugoslovenski, a kasnije i kroz srpski fudbal. Korak po korak "mali" gradski klub smješten na Banjici pravio je nevjerovatne uspjehe, a pred raspad velike države uspio je da se osigura kao redovan učesnik u elitnom rangu - čak i da dva puta izađe u evropska takmičenja.

Uslijedio je raspad države, a samim tim i slabljenje konkurencije, pa je beogradski Rad još lakše stigao u sam vrh domaćeg fudbala. Pamtiće se da je Rad svojevremeno bio četvrtoplasirani tim u SR Jugoslaviji, a da je zatim isti učinak ponovio i u samostalnoj Srbiji - nakon razlaza sa Crnom Gorom. Tada su momci sa Banjice izborili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, a tada su igrački kadar činili Luka Milivojević, Uroš Đurđević, Slavko Perović, Nemanja Kojić, Nikola Stoiljković, Filip Malbašić, Goraš Čaušić, Uroš Vitas i mnogi drugi.

Ove sezona nije ni ličila na neku od onih slavnih, kada su se na Banjici mučili najveći srpski klubovi. Rad je u sezoni 2020/21 zauzeo 15. poziciju i ispao iz Superlige Srbije, a u sezoni 2022/23 je kao posljednjeplasirani tim Prve lige Srbije "pao" u treći rang. U Srpskoj ligi Beograd trenutno zauzima posljednju poziciju sa samo 10 osvojenih bodova iz 26 mečeva, a treba istaći i da je klubu oduzeto šest bodova koje su osvojili tokom sezone.

Igrački kadar čine fudbaleri ponikli u nekada jednoj od najboljih srpskih škola, ali oni nisu imali dovoljno iskustva da izbjegnu treću eliminaciju u poslednje četiri sezone. Kako sada stvari stoje, Rad će se naredne sezone takmičiti protiv timova iz Mladenovca, Zuca, Umke... Biće tu i ekipe koje su izborile plasman u viši rang, recimo Rušanj, Bežanija ili Vinča. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC