• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U planu Druga liga BiH! Zeljković: Prvi korak napravljen - moraju da se smanje entitetske lige, pa ćemo razgovarati!

Autor Dragan Šutvić

Predsjednik FS BiH govorio je o mogućem formiranju Druge lige BiH.

 382623521_1243904663671950_8260251241663066807_n.jpg Izvor: MONDO/Sport1/Sanel Konjhodžić

Generalna skupština Fudbalskog saveza BiH je na današnjem zasjedanju u Sarajevu prihvatila prijedlog Izvršnog odbora i donijela odluku o smanjenju broja timova u bh. eliti, iz koje će u sezoni 2024-25 ispasti čak četiri tima.

"Mogla su prethodnih dana da se čuju raznorazna komentarisanja na tu temu, ali ja nijedne sekunde nisam sumnjao da ćemo to uspjeti da uradimo jer smo prije toga na Izvršnom odboru takođe jednoglasno potvrdili ovu odluku. Ona jeste, pod navodnike, bolna za klubove jer naredne godine četiri kluba ispadaju, ali nismo gledali interese pojedinih, već fudbala u Bosni i Hercegovini u cjelini i sigurni smo da će ova odluka povećati kvalitet fudbala u BiH na još veći nivo", rekao je predsjednik FS BiH Vico Zeljković novinarima nakon Skupštine, podvukavši da je ta, kao i sve ostale odluke, donesena jednoglasno.

Prvi čovjek bh. fudbala naglasio je da će se Superkup BiH igrati krajem godine, poslije završetka prvog dijela sezone, a da će u narednom periodu biti poznato da li će se u ovoj godini taj meč igrati van granica BiH, kako je najavljivano u ranijim nedjeljama.

U narednom periodu cilj je, ističe Zeljković, da se smanji broj klubova u najjačim entitetskim ligama.

"Prvi korak u transformaciji bh. fudbala je skraćenje WWIN lige na 10 klubova. Sad se očekuje da entitetske lige, odnosno Prva liga Republike Srpske i Prva liga FBiH, svoje sadašnje lige smanje na 14. To je prvi korak koji treba da se napravi, poslije čega bismo ponovo sjeli za sto i razgovarali o stvaranju druge zajedničke lige, odnosno da Fudbalski savez BiH osim glavne lige vodi i drugu zajedničku ligu. Ta liga bi dodatno podigla kvalitet fudbala i omogućila bi klubovima da i kada ispadnu i kada treba da se vrate, da se to desi u jednom boljem izdanju. Imamo sad slučaj, da se niko ne uvrijedi, ali većina klubova kad uđe iz Prve lige FBiH ili RS vrlo teško ostaje. Kao što sam rekao, prvo je trebalo da donesemo odluku da idemo na 10 u WWIN ligi, a nadam se da ćemo u drugom koraku uspjeti da natjeramo entitetske saveze da i oni smanje svoje klubove na 14", istakao je Zeljković, koji se dotakao i reprezentacije BiH, koju poslije prijateljskih utakmica sa Engleskom (3. jun) i Italijom (9. jun) očekuju mečevi u A Ligi nacija protiv Holandije, Mađarske i Njemačke.

"Očekuju nas iscrpljujuće utakmice u A Ligi nacija. U ovom momentu nam protivnici možda nisu po mjeri i naravno da će nam biti jako teško da igramo protiv najtežih protivnika u trenucima kad smo u krizi. Nismo uspjeli da se prvi put plasiramo na EURO, ali okrenuli smo list i na tom polju, napravili četvorogodišnji planove i na osnovu toga izabrali novog selektora Sergeja Barbareza", rekao je Zeljković.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Pa zar neće biti razdruživanja

Lala

@Zole Haha, nije valjda da ima ljudi koji vjeruju u to. Nigdje mi ne idemo,tu smo gdje smo,sve ostalo je farsa za narodne mase

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC