• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filmska priča kapitena Danske! Prije tri godine doživio srčani zastoj na EP, danas postigao važan gol!

Autor Dragan Šutvić

Slavni fudbaler Kristijan Eriksen tri godine nakon srčanog zastoja pogodio mrežu Slovenaca.

 Kristijan Eriksen životna priča EURO 2024  Izvor: RONALD WITTEK/EPA

Danski fudbaler Kristijan Eriksen (32) postigao je jedini gol u prvom dijelu meča protiv Slovenije, na otvaranju grupe C u Njemačkoj, u okviru Evropskog prvenstva. Njegov pogodak donio je prednost Dancima, a životna priča veznog igrača Mančester junajteda jedna je od najnevjerovatnijih u fudbalskoj istoriji. Prije malo više od tri godine on je bio mrtav na fudbalskom terenu!

Sada će kompletna grupa C, pa samim tim i pozicija Srbije u njoj, zavisiti od pogotka Kristijana Eriksena. Njegovim golom Danci su remizirali protiv Slovenije (1:1) i približili se nokaut fazi takmičenja, a Srbija će večeras protiv Engleske i u naredna dva meča grupne faze pokušavati da stigne među 16 najboljih timova na kontinentu - tamo gdje su na prethodnom Evropskom prvenstvu Danci bili i bez Eriksena.

Kristijan Eriksen kolabirao je na prethodnom Evropskom prvenstvu, tokom utakmice prvog kola grupne faze između Danske i Finske. Na stadionu Parken u Kopenhagenu srušio se na zemlju u 42. minutu, a nekoliko minuta bio je bez svijesti zbog srčanog zastoja, dok mu nije ukazana adekvatna medicinska pomoć.

Kapiten Danske Simon Kjer zaslužan je što Eriksen tom prilikom nije preminuo na terenu - pritrčao je saigraču i okrenuo ga u poziciju koja mu je spasila život, dok ljekari obje reprezentacije nisu utrčali na teren kako bi preduzeli naredne korake. Mnogi su tada pomislili da će se Eriksen teško oporaviti i da je njegova fudbalska karijera završena...

Zbog kolabiranja na terenu ugrađen mu je defibrilator, a sa tim uređajem nije mogao da nastavi karijeru u Italiji. Iako je bio član Intera, Eriksen nije mogao na teren pa je morao da promijeni klub.

Nakon što se u potpunosti oporavio zaigrao je za Brentford u Premijer ligi, a nakon toga zaigrao je za Mančester junajted. Kristijan Eriksen vratio se u reprezentaciju samo deset mjeseci nakon srčanog udara na terenu, a kasnije je sa reprezentacijom nastupio i na Mundijalu u Kataru u jesen 2022. godine.

Eriksen je u karijeri odigrao 131 meč za reprezentaciju Danske i tek mu jedan nedostaje da stigne dugogodišnjeg saigrača Simona Kjera koji mu je svojevremeno spasao život.

Kada to uradi, Eriksen će postati fudbaler sa najviše nastupa za seniorsku selekciju Danske, a odlično se kotira i na listi strijelaca. Golom protiv Slovenije stigao je na četvrto mjesto i izjednačio se sa Olijem Madsenom koji je 42 puta tresao mreže rivala.

Ispred su samo Pauli Jorgensen (44) i dvojica igrača koji dijele prvo mjesto - Poul Nilsen i Jon Dal Tomason po 52 puta tresli su mreže protivnika. U kakvoj je formi Kristijan Eriksen, možda bi u narednim godinama mogao da napadne i njihov rekord!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC