• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zario sebi sjekiru u nogu, pa postao heroj Eura u Njemačkoj!

Autor Dragan Šutvić

Martin Dubravka je... Drugačiji!

 Martin Dubravka zario sebi sjekiru u nogu kao dijete  Izvor: Paul Currie / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvo veliko iznenađenje Euro 2024 je pobjeda Slovačke nad Holandijom 1:0, a iako je pobjedonosni gol djelo napadača Ivana Šranca, heroj trijumfa je ipak Martin Dubravka. Imao je pet odbrana, a iako ga je Romelu Lukaku savladao dva puta on je na kraju sačuvao svoju mrežu i ostavio je Slovačku bez primljenog gola. Dva puta je Martin Dubravka imao i drame koje je preživio i pravo je čudo što se bavi fudbalom, a njegovo trenutko fizičko stanje je neka vrsta medicinskog fenomena. On je u jednom ranijem intervjuu otkrio da je kao dječak uspeo sebi da zarije sekiru pravo u nogu!

Martin je treća generacija golmana u porodici, pošto su otac Josef i deda takođe branili, a Martin je kao klinac skupljao lopte iza gola tati i htio je uvijek da zadivi oca. Zbog toga mu je sjekira i završila u noii!

"Imao sam pet godina i želio sam da oca učinim ponosnim. Vidio sam ga kako siječe drva i mnogo sam želio da mu pomognem, da ja budem taj koji će mu donijeti drva. Padala je kiša i bilo je svuda mokro, a ja sam uzeo sjekiru i rekao mu da ću mu ih donijeti. Ali sekira je završila u mojoj nozi", rekao je jednom prilikom Dubravka.

Do tada je Martin trenirao hokej, ali pošto su mu ljekari jedva spasili nogu riješio je da je previše rizično da nastavi da se bavi tako nasilnim sportom. Doktori su Josefu Dubravki tada rekli da je njegov sin mogao da ostane nepokretan i bez noge da je sjekira otišla samo nekoliko centimetara iznad mjesta na kome se zarila u nogu, ali nije tu kraj mukama mladog Martina. Neposredno nakon toga mu je u ruci završio kamen koji i dalje stoji tu tako da je Dubravka zapravo postao heroj Eura tako što je sa kamenom u laktu branio šuteve Lukakuu, De Brujneu, Trosaru...

"Hokej me poslije toga više nije zanimao i prešao sam na fudbal. Ali najveći bol je došao sa kopčama na nozi koje sam tada zadobio. O bože! Kasnije tokom mog djetinjstva sam pao na lakat i povrijedio se, ali nisam dopustio doktorima da ga zašiju. Zato i dalje imam kamen zariven negdje u mojoj ruci", otkrio je Dubravka. 

On je 2017. godine došao na pozajmicu u Njukasl i od tada je u klubu. Počeo je da brani u Žilini sa kojom je igrao Ligu šampiona u sezoni 2010/11, a zatim je igrao za danski Esbjerg, Slovan iz Libereca i Sparetu iz Praga. Od dolaska Nika Poupa pao je u drugi plan kod Edija Haua, pa je sezoni 2022/23 proveo na pozajmici u Mančester junajtedu kao treći golman. Ipak ove sezone se poslije teške povrede Poupa vratio na gol i sada redovno brani za Slovačku. Prvi je izbor ispred Mareka Rodaka i Henrika Ravasa, a do sada je upisao 44 nastupa za nacionalni tim. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC