• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Modrićev rođak bio oficir Vojske Republike Srpske Krajine: Iz Beograda išao u Hag, jedva ga ubijedili zbog Lukine majke!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Komplikovana porodična priča Luke Modrića i teško odrastanje u mješovitoj porodici Hrvata i Srpkinje.

 Modrićev rođak bio oficir Vojske Republike Srpske Krajine: Iz Beograda išao u Hag, jedva ga ubijedili zbog Lukine majke! Izvor: YouTube/UEFA//Сјећање на Српску Крајину

Luka Modrić, najveći hrvatski fudbaler u istoriji i vjerovatno najveći ex-Ju fudbaler ikada, vodio je Hrvatsku kroz grupnu fazu Evropskog prvenstva u Njemačkoj ovog juna, iako će u septembru napuniti 39 godina.

"Vječni" vezista Hrvatske i Real Madrida, kao i obično, blistao je kada je bilo najvažnije, u derbiju protiv Italije dao gol koji je privremeno oborio prvaka Evrope na koljena. I to nakon što je prethodno propustio šansu da iskoristi penal u kojem je Italijan Đanluiđi Donaruma "pročitao" njegov šut, a onda i odbranio udarac.

I da se nije ekspresno iskupio i dao gol, niko u Hrvatskoj ne bi zamjerio Luki, jer je u posljednjih 18 godina noseći dres Hrvatske na 177 utakmica pisao istoriju i zauvijek zadužio tu zemlju, u kojoj su njegovi korijeni izmiješani, pa po majčinoj strani ima i srpskih rođaka.

Modrićeva majka Radojka Dopuđ je iz sela Kruševa, odakle je bio i major Vojske Republike Srpske Krajine Jovo Dopuđ. On se 1995. poslije pada Krajine preselio u Beograd i 2008. je svjedočio u Hagu u postupku protiv Ante Gotovine. Jovo Dopuđ, Modrićev rođak po majci, preminuo je u Beogradu 2017. godine, a njegovo rodno Kruševo, selo u kojem je rođena i Lukina majka, bilo je tokom rata u sastavu Republike Srpske Krajine.

Jovu je sa sudom za ratne zločine povezala organizacija “Veritas” i njen predsjednik Savo Štrbac koji je naveo da je bilo teško ubijediti Dopuđa da se pojavi u svojstvu svjedoka. "Prvo je pristao, a onda je rekao da ne može da svjedoči. Kad sam ga pitao zašto, odgovorio mi je da ima sestru koja se udala za Hrvata i živi u Hrvatskoj, da ima i nećake. Rekao je da ih voli kao svoju djecu i da nikada ne bi sebi oprostio ako bi im svojim svjedočenjem napravio probleme. Dugo su trajali pregovori o njegovom svjedočenju, ali je na kraju otišao u Hag, a čim je sletio u Beograd, pozvao me je i rekao da osjeća da je skinuo ogroman teret sa srca", govorio je Štrbac u jednom intervjuu.

Sa druge strane, Lukin deda Luka bio je ubijen u decembru 1991. godine u blizini svoje kuće u Modrićima. Tužilaštvo u Splitu saopštilo je početkom ove godine da je podiglo optužnicu protiv 63-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih jedinica zbog ubistva više civila u mjestu Zaton Obrovački u decembru 1991. a mediji navode da je među ubijenima deda fudbalera Luke Modrića. Fudbaler je govorio u intervjuima da su mu dedu ubili "četnici".

O teškom Modrićevom putu svojevremeno je u svom stilu govorio i Zdravko Mamić, nekadašnji prvi čovjek Dinama iz Zagreba. "Doveo sam izbjeglice iz Obrovca i Zenice, podigao sam im cijenu, prodao ih za 33 miliona evra, platio porez i zaradio novac. Ovo je nestvarno. Svi broje moju i Modrićevu lovu, ali niko ne pita za ovih 99 odsto igrača gdje sam po**šio. Godine 2002. sam došao u Dinamo i doveo nakon Modrića i drugu izbjeglicu, Dejana Lovrena", govorio je Zdravko Mamić.

(MONDO)   

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ISTINA

Igraj onakvo kolo kako igra vecina,ako mislis da te prihvate i da uspes u onom za sta si stvoren.Ne bi mu bio u kozi!Velika igracina,kapa dole!

Zox

Nije njemu djed ubijen tek tako...ima on veze sa ustašama i ubijanjima za vreme drugog svetskog rata.

Six

Ma kompleksi rani Hrvat sa srpskim korenima kao i Dražen Petrović samo što mu je otac bio Srbin a ovom majka

Realnost

Овај текст ником ништа не значи, може да само неком нанесе штету, а одушевили сте ме оним делом о паравојној милицији, обожавам што данас има више усташа у Београду, него у Загребу!!! Шта ће бити кад помру живи сведоци кад сте нас за жибота по.рали!!!

Peki

Sve sto imalo vredi u Hrvatkoj je Srpskog Porekla

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC