• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ima dva velika problema pred Partizan: Milojević mijenja sve tri dana pred derbi

Povreda Ognjena Mimovića natjeraće Vladana Milojevića da improvizuje protiv Partizana, a trenutno niko ne zna kako će izgledati odbrana šampiona.

 Vladan Milojević mora da mijenja za Partizan Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je poražena od Benfike (2:1) u prvom meču Lige šampiona, ali taj rezultat neće biti uzrok glavobolje za Vladana Milojevića. Istina, možda je moglo i do boda pred svojim navijačima na otvaranju nove sezone u društvu najboljih evropskih klubova, ali prilika za bodove biće još. Sa druge strane, trener Crvene zvezde već za ponedjeljak mora da pripremi potpuno nov plan igre jer njegovu ekipu u Humskoj čeka Partizan.

"To je moj posao, da tražim rješenja", rekao je Vladan Milojević na konferenciji. Svjestan da će sve do ponedjeljka morati da razmišlja kako će na terenu najvećeg rivala izgledati odbrana aktuelnog srpskog šampiona, Vladan Milojević je vjerovatno već počeo da "crta" taktičke zamisli. Povreda Ognjena Mimovića stvorila je dva problema - bekovske pozicije i bonus igrače.

A problem sa bekovima postoji već dugo...

"Kao što znate, mi bekove nemamo", rekao je Vladan Milojević na konferenciji za medije nakon utakmice protiv Benfike i tako zabrinuo navijače crveno-bijelih. Od ranije je poznato da Crvena zvezda baš sa bočnim pozicijama u odbrani ima najviše problema, pošto su u igračkom kadru samo trojica fudbalera koji odgovaraju tim zahtevima. Trenutno su dvojica povrijeđena, dok je treći rovit. Milan Rodić nije bio u konkurenciji za meč protiv Benfike jer se oporavlja od povrede i operacije devijacije nosa, Seol Jung Vu se žalio na povredu nakon jedne ofanzivne akcije, a Ognjen Mimović je već poslije dvadesetak minuta morao da izađe iz igre.

Izvor: MN PRESS

"Plašim se da nije dobra situacija sa Mimovićem, ali još ne znam. Mislim da je otišao na snimanje, povreda je stopala. Ognjen Mimović stvarno igra dobro, nametnuo se, pun je samopouzdanja. Dešavaju se takve stvari, fudbal je to. Da ne slutim... Nisam baš veliki optimista, ali videćemo", rekao je Vladan Milojević nakon meča, što bi moglo da znači i nešto dužu pauzu za talentovanog desnog beka. Ali, da sačekamo rezultate testova.

Međutim, stručni štab Zvezde neće moći da čeka predugo - planovi za derbi protiv Partizana (ponedjeljak, 20:00) moraju da se naprave, a Vladan Milojević ima nekoliko potencijalnih rješenja za tu situaciju. Nijedno od njih nije idealno, ali će crveno-bijeli morati da izvuku maksimum iz situacije u kojoj se prilagođavaju okolnostima.

Ko sve može na beka?

Timi Maks Elšnik je popunio mjesto desnog beka tokom nekoliko minuta igre prije nego što je napravljena izmjena, a zatim se preselio na lijevi bok i odigrao sasvim pristojnu partiju. Pitanje je koliko može da doprinese odbrani Zvezde ako meč počne kao startni lijevi bek, jer mu to ipak nije prirodna pozicija, ali napadi protiv Benfike bili su veoma tečni kada je on učestvovao.

Zvezda je u nastavku meča imala terensku inicijativu, reprezentativac Slovenije igrao je veoma visoko, a njegov odličan centaršut lijevom nogom stvarao je probleme Portugalcima. U nekoj od varijanti mogli bismo da ga vidimo na lijevom boku u ponedjeljak u Humskoj, u najvećem meču srpskog fudbala.

Izvor: MN PRESS

Tokom prethodne sezone su navijači Crvene zvezde povremeno gledali Nasera Đigu na bočnim pozicijama. Iako se u srcu odbrane profilisao kao jedan od najboljih igrača tima, reprezentativac Burkine Faso mogao bi prinudno da popuni mjesto uz aut-liniju, ukoliko Vladan Milojević procijeni da tako treba. Takođe, kroz karijeru je na beku igrao i Uroš Spajić - dok je bio fudbaler Anderlehta i Krasnodara. Probao ga je kao desnog beka i selektor Dragan Stojković, na njegovom posljednjem meču u reprezentaciji - protiv Austrije u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Desnog beka je u karijeri igrao i Miloš Degenek, baš na toj poziciji vidio ga je barak Bahar kada je tražio da ga klub i po treći put angažuje. Jednog od junaka Zvezdinog remija u Salcburgu nije bilo u protokolu za Benfiku jer za Ligu šampiona nije licenciran, a teška povreda od koje se i dalje oporavlja - iako trenira sa ekipom - ne daje mu prevelike šanse da zaigra u derbiju. Vladan Milojević ne može da računa ni na veoma talentovanog Adema Avdića koji je takođe povrijeđen, defanzivca koji je projektovan kao dugoročno rješenje na lijevom boku.

Promjena formacije!

Ako ne nađe kadrovska rješenja za sistem koji koristi, Vladan Milojević će morati da promijeni koncepciju igre. Ukoliko Seol Jung Vu bude spreman za derbi, Zvezdi će biti potreban samo još jedan bek - nebitno na kojoj strani terena. Ukoliko bi se formacija promijenila i u odbrani zaigrala trojica štopera, Piter Olajinka bi mogao sasvim pristojno da nastupi kao vingbek.

Izvor: MN PRESS

Možda bi u tom slučaju mali problem predstavljalo što je u aktuelnom igračkom kadru jedini krilni fudbaler za tako nešto. Teško je zamisliti da će Silas igrati vingbeka u derbiju protiv Partizana, Felisio Milson nam do sada nije pokazao da je sjajan defanzivac, a Nemanja Radonjić je i bez povrede daleko od takmičarskog ritma. Individualni treninzi tokom ljeta nisu pripremili Zvezdino pojačanje za tempo u takmičarskim utakmicama, pa je i Vladan Milojević priznao da će proći mnogo vremena prije nego što Nišlija bude mogao da pomogne klubu.

Mora da se misli na bonuse

Ipak, promjena formacije mogla bi da bude rješenje i zbog drugog potencijalnog problema koji se kod Zvezde javio Mimovićevom povredom. Sada Vladan Milojević nema dvojicu startera koji su takozvani bonus igrači, pa će i sa te strane morati da se dovija. Jedno od rješenja je posljednja linija u kojoj bi igrali i Naser Điga i Stefan Leković - uz jednog iskusnijeg štopera, vjerovatno kapitena Spajića.

Izvor: MN PRESS

Ako to ne bude rješenje Vladana Milojevića šansu bi mogli da sačekaju Jovan Šljivić, Andrija Maksimović, Jegor Prucev ili Lazar Jovanović. Ipak, niko od njih za sada nije redovan u prvom timu aktuelnog šampiona Srbije - Leković je imao daleko najveću ulogu na početku sezone, pa ne bi bilo iznenađenje da se zbog njega promeni formacija.

Takođe, postoji opcija da Zvezda baš na derbiju srpskoj fudbalskoj javnosti predstavi nekog od najtalentovanijih momaka iz svoje škole. Veoma se cijeni talenat lijevog beka Davida Đurića (18) koji je ove sezone odigrao četiri meča za Grafičar kao pozajmljeni fudbaler Zvezde, dok je u Ligi šampiona za omladince po desnom beku igrao još godinu dana mlađi Strahinja Stojković (17). Najmanje vjerovatan je scenario da neko od golobradih momaka debituje baš u derbiju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC