• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neshvatljive greške sudija: Igrač dobio dva žuta kartona a nije isključen, crveni karton pogrešnom, nepostojeći penal...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Velike greške sudija u Prvoj i drugim ligama Republike Srpske.

 sudija, pokrivalica, crveni karton Izvor: Shutterstock

Кomisija za sudije i suđenje FSRS održala je 17. septembra u Banjaluci četvrtu sjednicu, na kojoj je, između ostalog, analizirala suđenje na utakmicama 4, 5. i 6. kola m:tel Prve lige Republike Srpske i Druge lige RS, "Zapad" i 3, 4. i 5. kola Druge lige, "Istok", te na osnovu video-analiza utvrdila da je bilo određenih propusta u suđenju.

Najveću grešku na pomenutim utakmicama napravio je arbitar Marko Maksimović iz Modriče, koji je na utakmici 5. kola m:tel Prve lige RS Željezničar - Zvijezda 09 propustio da isključi fudbalera banjalučkog tima Luku Malića, iako mu je pokazao dva žuta kartona!

Prvu opomenu Malić je dobio u 15, a drugu u 61. minutu, zbog čega je FSRS donio odluku da kazni službena lica sa ove utakmice.

Sudijama su korigovane ocjene, kako glavnom, tako i njegovim pomoćnicima Danijelu Mićiću i Slaviši Gligoriću (obojica iz Doboja), te četvrtom arbitru Dejanu Laziću iz Modriče. Maksimović je zbog grube greške suspendovan i neće biti delegiran u narednih šest kola, njegovi pomoćnici propustiće naredne tri kola, dok četvrti sudija neće moći da bude delegiran na dva meča na prvoligaškim i drugoligaškim terenima. Kaznu je zaradio i posmatrač suđenja na meču u Banjaluci Duško Joškić iz Prijedora koji u svom izvještaju nije evidentirao pomenutu nepravilnost.

Uprkos ovim greškama, tim iz Etno-sela Stanišići je slavio 3:2.

Izvor: Promo/FK Zvijezda 09

Osim ove, viđeno je još nekoliko velikih grešaka.

Takođe u petom kolu m:tel Prve lige RS, i to na meču u Novom Gradu između Slobode i dubičkog Borca (2:0), sudija Mario Jelić iz Banjaluke napravio je dvije evidentne greške. U 55. minutu dosudio je nepostojeći penal za Novljane, za koji je Komisija utvrdila da nije postojalo elemenata za prekršaj, dok u 90. minutu nije dosudio kazneni udarac za Dubičane, iako je domaći fudbaler rukom udario loptu u svom šesnaestercu. Zbog svega navedenog, Jelić neće biti delegiran u narednih šest kola. Takođe, i posmatrač suđenja sa ovog meča Joco Radić iz Šamca je kažnjen.

Na meču četvrtog kola m:tel Prve lige RS Velež - Laktaši sudija Vanja Ajder iz Banjaluke dosudio je nepostojeći penal za domaće i on neće biti delegiran u naredna tri kola. Zbog ovog previda, kažnjen je i posmatrač suđenja pomenute utakmice Zoran Sofrenić.

Zanimljiva situacija viđena je na drugoligaškom terenu u Srpcu. Tamo je, u okviru četvrtog kola, na meču domaće Sloge i Omarske sudija Petar Tepić iz Čelinca isključio pogrešnog igrača!

Naime, Branko Rosić (broj 7) dobio je crveni karton u 82. minutu, iako je trebalo da bude isključen Rastko Rastoka (broj 6). I Tepić je kanjžen nedeligranjem na šest mečeva, a njegovi pomoćnici upola manje. Kažnjen je i posmatrač suđenja Željko Radusin (Banjaluka).

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Zaključeno je da su sudije napravili evidentne previde i da su adekvatno zbog toga kažnjene. Kako se navodi, isto će biti i u budućnosti.

"Кomisija za sudije i suđenje FSRS je odlučna da u svom radu istraje u opredjeljenosti da spriječi bilo kakve pritiske i uticaje na sudije, posmatrače i suđenje, te da na taj način stvori povoljniji ambijent za obavljanje sudijske i posmatračke uloge, a svim klubovima koji se takmiče daju identiče uslove bez privilegovanih u smislu sudijskih odluka, a od sudija i posmatrača se traži da isključivo poštuju pravila o suđenju, te da dostojno štite integritet sudije i posmatrača i Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Takođe, Кomisija za sudije i suđenje FSRS ima oprijedeljenost, kakvu je i pokazala od samog početka tekućeg prvenstva na m:tel Prvoj i drugim ligama FSRS, da izriče mjere za sve utvrđene propuste sudija i posmatrača i da njen rad bude transparentan kako svima u FSRS, tako i cjelokupnoj sportskoj javnosti", navodi se u Odluci Komisije za sudije i suđenje FSRS koju je potpisao predsjednik Željko Dragojević.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC