• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sukob navijača u Đenovi: Huligani poslije dvije i po godine dočekali međusobni duel, pa "zapalili" grad

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Ni ovaj "Derbi dela Lanterna" nije mogao proći bez incidenata.

 Sukob navijača Đenove i Sampdorije Izvor: Matteo Gribaudi / imago sportfotodienst / Profimedia

Mimoilaze se Đenova i Sampdorija više od dvije godine. Kada je jedan od đenovskih klubova u Seriji A, drugi je u Seriji B, tako da popularni "Derbi dela Lanterna" nismo gledali od aprila 2022. godine.

Ipak, žrijeb italijanskog Kupa (Kopa Italija) htio je da se đenovski rivali sastanu u okviru drugog kola, a ni ovaj gradski derbi nije mogao proći bez incidenata, kako na samoj utakmici, tako i u gradu.

Đenova je trenutno član italijanske elite, Sampdorija igra u drugoligaškom društvu, ali to joj nije smetalo da eliminiše najvećeg rivala, i to kao gost. Susret na stadionu "Luiđi Feraris" okončan je rezultatom 1:1. Andrea Pinamonti doveo je Đenovu u vođstvo u 9. minutu, da bi na 1:1. u samom finišu (83. minut) izjednačio nekadašnji fudbaler Liverpula, Milana i Rome Fabio Borini. Susret je otišao u penale, gdje su spretniji bili fudbaleri Sampdorije i slavili 6:5.

Nažalost, navijači Đenove i Sampdorije sukobili su se i prije i poslije meča. Nije bilo tajna da će derbi Đenove biti meč visokog rizika, a tuče na ulicama počele su mnogo sati prije početka utakmice.

Imajući to na umu, posjeta na stadionu poznatijem pod imenom "Marasi" bila je manja od broja prodatih karata, jer su neki odlučili da ostanu kod kuće kako ne bi upali u ulične sukobe. Italijanski mediji prenose da je znakova opasnosti bili i prije završetka susreta, kada su navijači Sampdorije ranije napustili tribine, u namjeri da protivničkim pristalicama postave zasjedu.

Interventna policija bila je spremna i uspjela da drži dvije grupe razdvojene, a veliki broj navijača ostao je na stadionu. Vatromet je ispaljivan s jedne strane na drugu na opasno niskim nivoima, a bacani su i razni predmeti. Osim međusobnog sukoba, policija u opremi za razbijanje demonstracija takođe je bila meta, jer su navijači jedni na druge bacali vatromet, boce i druge predmete.

Podsjetimo, Sampdorija je, zbog loših rezultata na startu sezone, krajem avgusta otpustila Andreu Pirla, a na njegovo mjesto doveden je Andrea Sotil. "Dorija" se sinoćnim trijumfom plasirala u osminu finala Kupa Italije, gdje će igrati sa Romom.

Večeras su na programu posljednja dva duela drugog kola (šesnaestine finala) - Monca će ugostiti Brešu, dok je Napoli domaćin Palermu.

Ranije su odigrani ostali mečevi, tako da će u osmini finala igrati još: Juventus - Kaljari, Fiorentina - Empoli, Atalanta - Ćezena, Milan - Sasuolo, Inter - Udineze, Bolonja će odmjeriti snage sa boljim iz duela u Monci, dok pobjednika duela u Napulju očekuje gostovanje Laciju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC