• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao Margaret Tačer - i Grci van Evrope?

Autor mondo.rs

Grčki mediji pišu da vlada razmatra da klubovima zabrani međunarodna takmičenja u naredne dve godine. Ministar sporta Jorgos Vasilidis nije želeo da komentariše naredne poteze. Saznajte ko je gazda PAOK-a.

Posle najnovijih incidenata u grčkom fudbalu (verovatno i najbrutalnijeg, jer je gazda PAOK-a potegao pištolj na terenu?!), grčki mediji pišu da bi engleski scenario iz vremena Margaret Tačer mogao da bude primenjen i u toj zemlji.

Gazda solunskog kluba Ivan Savidis u stanju "pomračenja uma" zbog poništenog gola(!), poput vojskovođe na bojištu, upao je na taren sa grupom "navijača" PAOK-a i naredio juriš na sudiju. Pritom je iz futrole, zakačene za kaiš pantalona, izvadio pištolj!

PAOK se bori za titulu šampiona Grčke, koju nije osvojio više od tri decenije, a poništeni gol u derbi meču protiv atinskog AEK-a toliko je iznervirao Solunce da su krenuli u lov na sudiju Jorgosa Kominisa.

Svet je bio šokiran scenama sa stadiona "Tumba" u Solunu, a posebno ponašanjem svemoćnog gazde PAOK-a Ivana Savidisa, koji je nosio vatreno oružje.

Grčka policija izdala je nalog za hapšenje Savidisa, Vlada Grčke je na hitnoj sednici odlučila da na neodređeno vreme prekine fudbalski šampionat.

Pojedini grčki mediji špekulišu da bi mogla da bude doneta drastična mera - da se grčkim klubovima zabrani igranje u Evropi.

Mera koju je svojevremeno donela Engleska, tačnije premijerka Margaret Tačer, posle užasa na stadionu "Hejsel" u Briselu.

"Izgleda da fudbal privlači najgore nasilnike u zemlji. Dešava se da grupe njih masovno putuju u druge gradove i pod uticajem alkohola prave haos i užasne scene po ulicama, napadaju ljude i imovinu. Sramota nas je zbog takvog ponašanja. Moramo izbrisati tu mrlju sa obraza nacije", govorila je Margaret Tačer u to vreme... neposredno pred tragediju na Hejselu.

Sa ove distance gledano, nasilje na fudbalskim stadionima u Engleskoj bilo je čak i "romantično" u odnosu na ono što se dešava danas u fudbalu širom sveta. Jesu se huligani mlatili na stadionima i oko stadiona u Engleskoj, omiljeno je bilo zauzimanje tuđeg "kopa", ali to nasilje je u odnosu na ovo današnje - bajka.

"Mi te ljude moramo odvojiti od ostatka društva. Na njih je moguće primeniti tri sredstva: ubeđivanje, prevenciju i kažnjavanje. Za huligane je potrebno napraviti vrlo oštre zakone. Kazne koje se izriču njima moraju da budu primer za druge", govorila je Margaret Tačer, čije su reči potom pretočene u zakone.

Ključ svega bio je da su ti zakoni PRIMENJIVANI.

Možda oni stariji ljubitelji fudbala u Engleskoj (da ne kažemo "romantični huligani") smatraju da je atmosfera sada "sterlina", "kontrolisana", ali se bar na stadionima u Premijer ligi retko kad dešavaju takvi incidenti (doduše, pobunili su se navijači Vest Hema proteklog vikenda) kakve smo gledali u Grčkoj ili u Srbiji ili u Francuskoj...

Informacija o tome da će grčkim klubovima biti zabranjeno da igraju u Evropi kao jedna od radikalnijih mera za normalizaciju stanja u grčkom fudbalu je i dalje nezvanična.

Ministar sporta Grčke Jorgos Vasilijadis se o tome, za sada, ne oglašava. Inače, reč je, ističu grčki mediji, o JEDINOM ministru sporta u Evropi koji se kreće uz policijsku pratnju.

Ako Vlada Grčke i ne bude donela ovakvu rigoroznu odluku, možda hoće Evropska fudbalska unija (UEFA) i Svetska fudbalska federacija (FIFA), koje su već oštro osudile dešavanja u Solunu i nesumnjivo je da Fudbalski savez Grčke čeka kazna.

KO JE RASPOJASANI KAUBOJ, GAZDA PAOK-a?


Ivan Ignatjevič Savidis rođen je 1959. u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji i važi za jednog od najbogatijih Rusa. I blizak je prijatelj ruskog predsednika Vladimir Putina, ali i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

On je, poreklom, zapravo, Grk  i to kakvkaski Grk, kako se nazivaju Grci koji su pred turskim osvajanjima bežali u južnu Rusiju, Ukrajinu i Gruziju. Ali, NE GOVORI grčki jezik, iako u Solunu živi gotovo tri decenije.

Od dečaka koji je od kuće pobegao kad mu je bilo 14 godina u Rostov, gde je radio u fabrici duvana i učio, došao je do pozicije jednog od najbogatijih Rusa/Grka.

Savidis je trenutno najveći ruski prerađivač duvana. Njegova fabrika "Donskoj Tabak" godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta. Naravno, osim što je sposoban, Savidis ima i zaleđinu u vidu prvog čoveka ruske države. Savidis je bio i poslanik Putinove Udijenje Rusije u ruskom parlamentu.

Uz to, Savidis svake godine vojnicima ruske armije pokloni milijardu cigaret!.

Savidis važi za nezvaničnog "vlasnika" Soluna, čiji stanovnici ovaj grad u žargonu nazivaju "Ivangrad" ili "Ivanovo".

Čovek je, zapravo, i stvarni vlasnik Soluna, jer je tamo pokupovao: luku, gradske četvrti, delove uz obalu, velika skladišta, fabriku duvana, fabriku mineralne vode, hotel... Uz to ima i lokalnu televiziju, tri dnevna lista.

A od 2012. godine je i vlasnik PAOK-a, simbola Soluna. Klub je bio pred bankrotom, ali je Savidis zavukao ruku u džep i platio 11 miliona evra. Šta je to za njega?



Omiljen je i u Grčkoj pravoslavnoj crkvi, jer ne štedi kad je "duhovnost" u pitanju i obnova manastira, pogotovo onih na Svetoj gori. Voli sebe da predstavlja kao ktitora, a možda i "kupuje mir" za "onaj život".

Jasno je da je važan Putinov igrač u tom delu Evrope, pogotovo u godinama "ofanzive" Nemačke na Grčku. Uz to, Savidis je odličan prijatelj sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, koji ga naziva "Robinom Hudom".

On je jedan od nas. Za razliku od "odnarođenih" tajkuna i bogašata koji svoju imovinu nasleđuju i baš ih briga za narod, Savidis ga je stvorio i daje u Grčku, ulaže u nju, govori Cipras.

Savidis mu uzvraća po principu "ja tebi vojvodo, ti meni serdare", nazivajući grčkog premijera "grčkim Putinom".

Pa sad se zaputajte ko bi smeo da se suprotstavi takvom čoveku na njegovom stadionu, koje simbolično noziv naziv "Grobnica"? I još pritom naoružanom!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC