• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suze, gluposti i remek-delo: Real VLADA Evropom!

Autor mondo.rs

"Kraljevski" klub odbranio je titulu šampiona Starog kontinenta! Dva gola Gereta Bejla i dve greške Lorisa Karijusa, za treći uzastopni trijumf "kraljevskog kluba".

Igrač koji je trebalo da bude heroj Liverpula izašao je zbog povrede posle pola sata igre, uplakan.

Igrač koji nije smeo da bude na golu Liverpula napravio je dva kiksa i gurnuo ekipu u provaliju, snažnije nego što je Serhio Ramos gurnuo Mohameda Salaha na zemlju, pre povrede i suza.

Igrač koga je Zinedin Zidan čuvao za poslednjih pola sata "prelomio" je finale makazicama iz prvog kontakta, a onda je dao šansu Lorisu Karijusu da još jednom napravi grešku. Nemac je nije propustio, kao što ni Real nije propustio šansu da osvoji TRINAESTU titulu šampiona Evrope.

U Madridu će je pamtiti je zbog čarobne noći Gereta Bejla, u Liverpulu zbog velike, ispuštene prilike...

REAL MADRID - LIVERPUL 3:1 (0:0)

Prvi put u eri Lige šampiona jedan klub uspeo je da "veže" tri trijumfa. Uradio je to tim Zinedina Zidana, trenera koji još nije izgubio dvomeč, ni finale najjačeg takmičenja! Nekad veliki igrač, sada trofejni trener, učinio je sa svojim fudbalerima ono što su mnogi očekivali, na način na koji mnogi ipak nisu očekivali.

Iako je i "na papiru" bilo jasno ko je favorit i ko je navikao da igra velike utakmice, ipak se nije očekivalo da taj tim dobije baš tako veliku pomoć koliku mu je ove večeri u Kijevu pružio golman engleskog kluba, Loris Karijus.

Nemački čuvar mreže u 51. minutu je pogodio Karima Benzema u nogu, što je bilo dovoljno da se ona odbije u mrežu "Redsa" za 1:0. Asistent Dejan Lovren i strelac Sadio Mane uzvratili su ekspresno na 1:1, a onda se dogodio najlepši momenat ove kijevske večeri.

Na najveću scenu stupio je Geret Bejl i pokazao zašto je neizostavan činilac ove, najuspešnije generacije u modernoj istoriji najvećeg kluba.

Velšanin je kročio na teren u 61. minutu umesto Iska i samo 122 sekunde kasnije perfektnim udarcem, "makazicama", poslao loptu iza leđa Karijusu! Nemcu se tu nije imalo šta prigovoriti, ali se nedugo potom sam pobrinuo da se ponovo priča o njemu negativno.

Samouvereni Bejl razigravao je saigrače "spoljnom", uživao na terenu, pa u 84. minutu samopouzdano "opalio" sa oko 20 metara. Lopta je išla pravo u Karijusa, ali je on pogrešno postavio ruke i dopustio da se o njegove rukavice odbije u mrežu Liverpula. Čak je tamo i pogurao, za konačnih - 3:1.

Navijači engleskog kluba počeli su tada da izlaze sa stadiona, na kojem su posle pola sata igre doživeli prvi šok, kada su videli da njihov ljubimac, Mohamed Salah, napušta igru uplakan zbog povrede. Egipatski mađioničar pao je na travu u jednom duelu sa kapitenom Reala Serhijom Ramosom i iako je imao ogromnu želju ipak nije imao snage da nastavi.

Tragičan kraj za junaka impresivne sezone Liverpula, koja ipak nije bila dovoljna da se prekine Realova vladavina Starim kontinentom. Odgovornost za to apsolutno snosi i golman Karijus, koji je grešio, kao i Jirgen Klop, koji je očigledno pogrešnom verovao u drugom finalu Lige šampiona koje je izgubio.



REAL: Navas - Karvahal (od 37' Naćo), Varan, Ramos, Marselo - Kasemiro, Kros, Modrić - Isko (od 60' Bejl), Ronaldo, Benzema (od 89' Asensio).

LIVERPUL: Karijus - Aleksander Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Henderson, Milner (od 83' Džan), Vajnaldum - Mane, Salah (od 31' Lalana), Firmino.

- Kraj utakmice, Real je prvak Evrope! -

93' Neverovatan kiks organizatora. Jedan navijač utrčao je na teren pre nego što je Kristijano Ronaldo ušao u šansu da postigne gol!

88' Zidan pravi još jednu, treću izmenu. Karim Benzema napušta teren i ustupa mesto Marku Asensiju.

84' REAL VODI 3:1!!! Bejl je šutirao snažno, sa oko 20 metara, a Karijusu je lopta "slomila prste" i ušla u mrežu. Kao da je čuvar mreže "Redsa" i gurnuo loptu u mrežu. Košmar nemačkog čuvara mreže.



83' Mažić prvi put pokazuje žuti karton. Serhio Ramos je "sačekao" Manea i primorao ga na faul. Druga izmena u Liverpulu - Milner izlazi, Džan ulazi.

82' Ovo je Bejlova noć! Velšanin je atraktivno, "spoljnim" delom leve kopačke centrirao sa desne na levu stranu, a tamo je Benzema bio spreman da snažno šutira. Karijus je bio spreman.

81' Fudbaleri Reala mirno drže loptu i čekaju da prođe vreme. Presing igrača Liverpula na sredini terena sada im ne stvara previše problema...

77' Milner ponovo pokušava da stvori šansu, centrira sa leve strane, ali štoperi Reala ostaju prisebni. Ponovo igrači u crvenom imaju inicijativu, dok su se "kraljevići" povukli.

74' Ronaldo utrčava u odličnu šansu, ali ga Robertson prati dovoljno uporno da bude na mestu da blokira Portugalčev šut. Korner.

73' Firmino šalje loptu u šesnaesterac, pogađa Kasemira u lakat, a fudbaleri Liverpula traže penal. Mažić kaže da se igra dalje...

71' Stativa! Mane je pokušao da ponovo izjednači, šutirao je nisko, po zemlji i pogodio okvir gola!

68' Liverpul pokušava da uzvrati brzinom Manea, ali je Ramos bio na mestu da prekine napad i da izbaci loptu u korner. Milner je potom centrirao, a Navas izboksovao loptu iz šesnaesterca.

63' GOL KARIJERE BEJLA, ZA VOĐSTVO REALA!

Velšanin je u prvom kontaktu sa loptom "makazicama" savladao Karijusa i vratio prednost Madriđanima. S obzirom na značaj utakmice, s obzirom na težinu poteza, nema dileme da je ovo najlepši i najznačajniji gol napadača Reala!



61' Druga izmena u Realu. Prva koja nije prinudna. Isko izlazi iz igre, a na teren utrčava Bejl.

59' Liverpul se vratio iz dvostrukog šoka, a Isko mu je umalo priredio još jedan! Španac je šutirao između dvojice čuvara, gađao donji desni ugao, ali je Karijus sada bio priseban.

55' IZJEDNAČENJE! MANE!!! Lovren je posle centaršuta Milnera poslao loptu ka petercu, gde je Mane bio na mestu da je ubaci u mrežu. Ovo je prvi šut engleskog tima od Salahovog izlaska!



55' Liverpul je konačno živnuo! Milner je centrirao, a Varan dodirnuo loptu glavom dovoljno da je Firmino ne zakači...

51' REAL VODI, 1:0!!! Čuvar mreže Liverpula Loris Karijus izbacio je loptu rukom i pogodio Karima Benzema u nogu. Francuz je postavio dovoljno precizno da se o nju odbije lopta u mrežu "Redsa".



Igrači u crvenom traže od Mažića da dosudi ofsajd, ali je on prethodno pokazao prednost, nakon čega je Karijus i uhvatio loptu. Nemaju Klopovi fudbaleri osnov da se žale.

47' Ofanziva Reala i šansa utakmice! Karijus je krenuo na Iskov šut, a ofanzivac Reala pogodio je prečku! Fudbaler sa nadimkom "mađioničar" ostao je miran, gađao i zamalo promašio.

- poluvreme -

- Kakav podatak na pauzi. Sa Salahom na terenu, Liverpul je uputio devet lopti ka golu Reala. Bez Egipćanina, "Redsi" nisu NIJEDNOM šutirali.

48' Benzema još jednom preti! Francuz gađa sa oko 20 metara i šalje loptu nedaleko od Karijusovog gola.

45' Real opet preti - Naćo! Oštar šut posle trka po strani i lopta odlazi u spoljni deo "male" mreže.

43' Real daje gol, ali ga Dalibor Đurđević poništava! Pomoćnik Milorad Mažića podigao je zastavicu i označio ofsajd. Kristijano se aktivirao iz, utisak je, nedozvoljene pozicije pre šuta glavom, a Benzema je sledio taj šut i poslao loptu iza Karijusa. Igrači Reala bili su u "duplom" ofsajdu i srpski "mahač" je odlično reagovao!

41' Salahova povreda neizbežno je uticala na Liverpul. Klopova ekipa izgubila je "oštrinu" dok je Real sada u potpunoj kontroli poseda i čeka priliku da napadne.

37' Sada plače i jedan igrač Reala. Desni bek Dani Karvahal takođe mora da izađe iz igre zbog povrede. Deluje da je u pitanju bol u "zadnjoj loža". "Dvojka" Madriđana (26) sa lekarima napušta teren, a Ronaldo ga teši. Umesto njega, u igru ulazi Naćo.

33' Liverpul je u šoku, a Real je udahnuo vazduh. Benzema je pokušao da iz gužve da savlada Karijusa, ali je njegov šut bio izblokiran.

31' Umesto Salaha na terenu je Lalana. Veliki udarac za Redse.

29' Salah ne može da nastavi utakmicu! Bol u ramenu je očigledno previše jak da bi najbolji igrač Liverpula mogao da ostane na terenu. Saigrači ga teše dok on plače i odlazi sa terena.



25' Snažan duel Ramosa i Salaha i bolan pad Egipćanina. Dočekao se ramenom, udario glavom o tlo i ostao da leži. Lekari su odmah utrčali na teren i ukazali mu pomoć.

23' Liverpul najkonkretniji do sada! I definitivno je bolji!

Firmino je šutirao iz okreta, ali je Ramos butinom odbio udarac, a Aleksandar Arnold je poslao loptu kroz "šumu nogu", ali je Navas bio smiren i na mestu. Odlična odbrana Realovog golmana.

22' Umalo još jedna šansa za Liverpul. Firmino nije želeo da završi akciju, već je pokušao da proigra Manea, koji jeste bio blizu lopti, ali nedovoljno blizu da uđe u priliku.

18' Svojim šestim šutem večeras, Liverpul je izborio korner, posle kojeg je Van Dajk napravio problem Navasu. Visoki skok igrača u crvenom i gol-aut. Engleski tim definitivno konkretniji na početku utakmice.

16' Prva ozbiljna šansa - na polovini Liverpula! Kristijano Ronaldo sjurio se u šesnaesterac po desnoj strani i šutirao preko gola. Njegovi saigrači - Benzema, Toni Kros i Isko tražili su mu loptu, ali je Portugalac rešio da završi akciju sam.

14' Liverpul je definitivno bolje počeo! Salah, Firmino i Mane "ugurali" su Madriđane u kazneni prostor. Defanziva Reala je čvrsta, ali je i pod velikim pritiscima u uvodnih 15 minuta.

7' Firmino i Mane žele da dodavanjem "u dubinu" iznenade Madriđane, ali je Zidanova odbrana ponovo spremna. Kao što je i Navas bio spreman da istrči na loptu koju je u peterac poslao Firminu, uz "asistenciju" Ramosa.

5' Salah je iznudio faul na oko 18 metara od gola, sa Milnerom pokušao da prevari odbranu Reala, ali je "blok" Madriđana bio spreman. Egipćanin je šutirao, a lopta je nekoliko sekundi kasnije završila kod Karijusa, golmana Liverpula.

1' Milorad Mažić je dao znak i utakmica je počela!

Sastavi:

REAL: Navas - Karvahal (od 37' Naćo), Varan, Ramos, Marselo - Kasemiro, Kros, Modrić - Isko (od 60' Bejl), Ronaldo, Benzema (od 89' Asensio).

LIVERPUL: Karijus - Aleksander Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Henderson, Milner, Vajnaldum - Mane, Salah (od 31' Lalana), Firmino.



NAJAVA:

Real Madrid - Liverpul, za titulu šampiona Evrope!

Branilac titule iz Španije ima priliku da u Kijevu drugi put zaredom odbrani titulu i da je podigne čak 13. put u klupskoj istoriji. Sa druge strane, gigant sa Enfilda igra za svoj šesti trofej prvaka Evrope, a prvi od 2006.

Na jednoj klupi sedeće Zinedin Zidan (45), jedan od najvećih fudbalera u istoriji i trener koji za tri godine na klupi "kraljevskog kluba" još nije izgubio u dvomeču Lige šampiona. Logično - ni u finalu.

Na drugoj klupi sedeće Jirgen Klop (50), koji je već dostizao ove visine u Ligi šampiona, kada je 2013. sa Borusijom Dortmund igrao u finalu.

Na jednoj strani terena stajaće Kristijano Ronaldo (33), aktuelni i petostruki osvajač Zlatne lopte i najbolji strelac u istoriji Lige šampiona (120 golova) koji je četiri puta osvajao najjače takmičenje. Jednom je to uspeo sa Junajtedom i tri puta sa klubom čiji će tim i večeras predvoditi. Ako uspe - izjednačiće se sa Liverpulom u broju "ušatih" pehara u vitrini.

Na drugoj strani terena stajaće Mohamed Salah (25), trenutno najveća zvezda evropskog fudbala posle Kristijana i Lionela Mesija. Fenomenalni Egipćanin procvetao je ove sezone i pod Klopom zaigrao bolje nego ikad i ubojitije nego ijedan "špic" Redsa godinama unazad. Bez obzira na epilog, ovo će bez dileme biti njegov meč dosadašnje karijere.

Mnogo je razloga da večeras ostanete uz MONDO i da na našem sajtu pratite poslednju utakmicu i krunu sezone Lige šampiona. Meč počinje u 20.45 časova i bez obzira na ishod u Srbiji ćemo ga posebno pamtiti, jer će na centru stajati glavni arbitar - Milorad Mažić, a asistiraće mu pomoćnici Milovan Ristić, Dalibor Đurđević i dodatne sudije Nenad Đokić i Danilo Grujić.


Anketa

Ko će pobediti u finalu Lige šampiona 2018?

  • Real Madrid

    37.14% (52)

  • Liverpul

    62.86% (88)



- Samo je Milan klub koji na "večnoj listi" osvajača Lige šampiona stoji između Liverpula (5) i Real Madrida (12). "Roso-neri" su podizali "ušati trofej" čak sedam puta, poslednji put 2007, ali su već godinama daleko od najjačeg takmičenja. Milan je poslednji put igrao Ligu šampiona u sezoni 2013/14.

- I nekoliko sati pre finala jedno se može reći sa sigurnošću - biće golova!

Kristijano Ronaldo postigao je 15 golova ove sezone, najbolji je strelac u istoriji LŠ i mogao bi da bude najefikasniji igrač takmičenja ŠESTU sezonu zaredom. Sa druge strane, napadači Liverpula Sadio Mane, Roberto Firmino i Mohamed Salah zajedno su dali čak 29 golova na putu ka finalu.



- Najvažnija utakmica klupske sezone počeće u 20.45 časova po srednjoevropskom vremenu, a od 21.45 po ukrajinskom. Primera radi, ko u Los Anđelesu voli "soker" sešće pred TV od 11.45 časova, u Njujorku će biti 14.45 kada se lopta zakotrlja, a u Rio De Žaneiru 15.45. U Pekingu će ljubitelji fudbala slabo spavati, jer meč u Kijevu počinje u 2.45 časova prema tamošnjem vremenu, a možda će najteže biti onima u Sidneju, koji će sesti pred TV u 4.45.

- Srpski sudija poslednji put je sudio finale Lige/Kupa šampiona davne 1973. Na teren stadiona Crvene zvezde fudbalere Ajaksa i Juventusa te večeri izveo je Milivoje Gugulović iz Niša, a pomagali su mu Ratko Čanak iz Beograda i Petar Kostovski iz Skoplja.

- Prethodni mečevi Reala i Liverpula u Kupu/Ligi šampiona

2014 (grupna faza Lige šampiona)

Real - Liverpul 1:0 (Benzema 27')
Liverpul - Real 0:3 (Ronaldo 23', Benzema 30', 41')

2009 (šesnaestina finala)

Real - Liverpul 0:1 (Benajun 82')
Liverpul - Real 4:0 (Tores 16', Džerard 28'p, 47', Dosena 88')

1981. finale Kupa šampiona

Liverpul - Real 1:0 (Kenedi 81')

- Real ima šansu da osvoji tri titule uzastopno, što su od osnivanja najjačeg takmičenja uspela samo tri kluba. Prvi je upravo Real, prvak Evrope od 1956. do 1960, drugi je Ajaks, vladar 1971, 1972. i 1973, a treći je Bajern, koji je osvajao 1974, 1975. i 1976.

- Kristijano Ronaldo oborio je i obara rekorde koji će teško biti nadmašeni i nije ih lako sve obuhvatiti. Ipak, posebnu pažnju zaslužuje podatak da bi Portugalac mogao da postane prvi petostruki šampion Evrope od kada je Kup šampiona zvanično transformisan u Ligu šampiona. Od kada najbolji klubovi kontinenta igraju u jednom takmičenju, to su uspevali samo Fransisko "Pako" Gento (Real Madrid, šest titula), zatim Alfredo Di Stefano, Hose Marija Zaraga (obojica Real Madrid, pet titula) i Paolo Maldini (Milan, pet titula). Čuveni levi bek "roso-nera" osvojio je svoja prve dve titule u starom formatu, 1989. i 1990. godine.

Iz ove svlačionice će fudbaleri Liverpula izaći na teren.


- Kada smo već kod Redsa, na današnji dan je posebno zanimljivo pročitati citat jedne Klopove izjave o njegovom shvatanju fudbala i taktike.

"Naravno, uvek je potrebno da govorite i o drugom timu, a ne samo o svom, to je neophodno. Ne moramo da govorimo o 'snazi' rivala, već je uvek stvar u tome šta oni rade. Ne govorimo 'O, oni su svetska klasa u ovome' ili 'fenomenalno rade ovo' ili 'nemamo šanse'. Ne, već se posvećujemo pripremi. Dok se spremate, morate da znate šta je potrebno da 'zatvorite' ili gde bi trebalo da stojite'.

"Naša tri ofanzivna igrača u običnoj utakmici igraju bar protiv petorice protivnika. Četvorice u poslednjoj liniji i 'šestice' u sredini terena. To znači da Bobi Firmino igra protiv dvojice u centru i protiv te 'šestice'. A, uvek počinje baš od 'šestice', tako da spreči štopera da pošalje odmah loptu u vezni red. To što imamo trojicu igrača u sredini terena, znači da naša 'šestica' stoji malo 'dublje'... Sve te stvari moramo da pripremimo".

"A, ko je najbolji u toj pripremi? U svim tim spremanjima sistema dodavanja, pozicioniranja... Najbolji u tome je Mančester siti. Pep Gvardiola. Oni imaju toliko različitih ideja, rade sve to na toliko različitih varijanti, uvode štopere u igru na 'milion' različitih načina... Mi se ne orijentišemo na 'čoveka', već na loptu, ali ako 'promašite' jedno dodavanje oni su odmah u vašem šesnaestercu. Bar tamo".


- Istovremeno, Zinedin Zidan ima ogromno iskustvo pripreme za velike utakmice. Međutim, iako mu puls neće skakati, Francuz je svestan da će morati da uradi sve što je moguće da bi njegov tim bio potpuno pripremljen da odbrani "ušati pehar".

"Ovo će verovatno biti najteže finale koje smo ikad morali da igramo. Sigurno nećemo misliti da je Liverpul slabiji od bilo kog drugog tima, jer to apsolutno nije tačno. Svojim odličnim nastupima izborili su pravo da se bore za titulu i eliminisali su velike timove. Dugo nisu bili u finalu, to je tačno, ali su veliki klub i znaju kako se igraju finala", rekao je Francuz u najavi utakmice.

Dobro veče, dobro došli u live tekstualni prenos finala Lige šampiona!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC