• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kopa Amerika na Areni sport: Mesi nema još mnogo šansi

Autor mondo.rs

Domaćin je Brazil i sanja Marakanu i ono što nije uspeo na Mundijalu. Tu su i Katar i Japan. Pročitajte spisak učesnika i raspored turnira Južne Amerike.

Posle tri godine čekanja, Južna Amerika je dočekala svoje kontinentalno takmičenje - Kopa Ameriku.

U pet brazilskih gradova (Rio de Žaneiro, Sao Paulo, Belo Horizonte, Porto Alegre i Salvador) od petka, 14. juna, pa do 7. jula biće odigran turnir na kojem će titulu braniti dvostruki uzastopni osvajač - Čile.

S obzirom na to da će Kopa Amerika od sledećeg leta i turnira u Argentini i Kolumbiji preći na parne godine, aktuelno takmičenje biće poslednje koje kalendarski neće pratiti Evropsko prvenstvo (2020, pa 2024, 2028...).

Najviše zbog sledeće godine, ne možemo definitivno reći da će ovo biti poslednja prilika Lionela Mesija da osvoji veliki trofej sa svojom zemljom, jer će imati šansu za to i sledećeg leta, baš u domovini.

Iako su prošle tri godine, još je živo sećanje na veliko slavlje Čileanaca nakon trijumfa protiv Argentinaca u Nju Džersiju, kao i tugu fudbalskog čarobnjaka, koji je satima plakao u svlačionici, pa razočaran rekao da napušta reprezentaciju,

Na sreću svih koji vole fudbal, Mesi se predomislio, učestvovao na Mundijalu u Rusiji, pa se godinu kasnije odazvao selektoru Lionelu Skaloniju (41) i došao u Brazil, da još jednom pokuša i da na terenu velikog rivala konačno donese najveću radost zemljacima.

Uostalom, prošli put kada je igrao u Brazilu dovukao je ekipu do finala, u kojem je Nemačka ipak bila bolja. Sada je vreme za još jedan pokušaj, na turniru na kojem će i domaćin imati uobičajeno veliku ambiciju, ali ne i povređenog Nejmara.

Predstojeći turnir biće zanimljiv i zato što će debitovati Katar, prva arapska selekcija koja će zaigrati "Kopu" u sklopu pripreme za Mundijal koji će organizovati 2022. Takođe, u društvu Južnoamerikanaca biće i Japanci, drugi put u istoriji, a prvi put od 1999, kada su takođe dobili pozivnicu.

Kuriozitet ovogodišnje Kopa Amerike je i to da će biti 46. po redu i prvi u istoriji na kojem neće učestvovati nijedna reprezentacija iz KONKAKAF zone (Severna i Centralna Amerika i Karibi). One su tradicionalno dobijale pozivnice, posebno Meksiko, koji je igrao na svih deset turnira od 1993. godine.

Uostalom, SAD su bile domaćin četiri puta, uključujući i poslednji, odigran 2016. i završen trijumfom dvostrukog uzastopnog šampiona, koji do 2015. godine nije osvojio nijednu titulu.

Zato će veterani Arturo Vidal, Aleksis Sančez, Gari Medel i saigrači imati bar podjednako težak izazov - da postanu prva generacija koja je tri puta "vezano" bila šampion Južne Amerike još od Argentine i njenih trijumfa 1945, 1946. i 1947.

Očekivano, najveću pažnju izazvaće utakmice Brazila i Argentine. 


Svlačionica domaćina Kopa Amerike je tradicionalno krcata zvezdama, počev od gola, pred kojim će stajati Alison Beker iz Liverpula, preko odbrane u kojoj će biti kapiten Dani Alves i njegovi saigraič iz Pariza Markinjos i Tijago Silva. U veznom redu Brazilaca igraće pouzdane opcije Reala i Mančester sitija, Kazemiro i Fernandinjo, a ispred njih će biti Barselonin Kutinjo i Čelsijev Vilijan, koji je zamenio Nejmara i obukao njegovu "desetku":

U izrazito snažnom napadu Brazilaca selektor Tite raspolagaće ofanzivcima engleskih timova - Firminom, Rišarlisonom, Žezusom kao i Davidom Neresom iz Ajaksa...

S obzirom na to da će turnir biti organizovan u tri grupe, a da Argentina igra u Grupi "B", ako favoriti urade posao prema planu, nećemo gledati veliki derbi protiv Brazila sve do završnice u Riju, na čuvenoj Marakani.

Mesi je prvi put zaigrao na "Kopa Amerika" 2007, kada je igrao u finalu upravo protiv Brazila i izgubio 3:0, golovima Baptiste, Ajale i Danija Alvesa. Ovog leta, Leo je dobio šansu da se osveti domaćinu i svim svojim dužnicima, a u tome će imati podršku takođe jakog sastava, koji ipak po zvučnosti ne može da se u svim linijama meri sa organizatorom turnira.

"Jedinicu" Argentine nosiće Franko Armani (32), čuvar mreže Rivera, a ispred sebe će u defanzivi imati iskusnog Nikolasa Otamendija (31) iz Mančester sitija, mladog Huana Fojta (21) iz Totenhema, a opcija će biti Nikolas Taglijafiko (26) iz Ajaksa.

U veznom redu "Albiselesta" igraće Leandro Paredes iz Pari Sen Žermena, kraj njega će stajati Gvido Rodrigez iz meksičke Amerike, a opcija u centralnom delu biće i Đovani Lo Selso iz Betisa.

Tradicionalno, najveća snaga Argentinaca biće u napadu, i zbog neizbežnog Mesija, i zbog dugogodišnje "mašine" za golove Mančester sitija, Kuna Aguera, a tu će biti i krilo Pari Sen Žermena Anhel Di Marija, ofanzivac Juventusa Paulo Dibala...

Da li će ovakav Skalonijev sastav moći da pomogne Mesiju, prekine vladavinu Čileanaca i još jednom razočara navijače Brazila?

Biće zanimljivo pratiti ovogodišnji Kopa Amerika.

Pročitajte sastave grupa i parove:

Grupa A: Brazil, Bolivija, Venecuela, Peru.

subota, 15. jun: Brazil - Bolivija 2.30, Venecuela - Peru 21.00
utorak, 18. jun: Bolivija - Peru 23.30
sreda, 19 jun: Brazil - Venecuela 2.30
subota, 22. jun: Peru - Brazil 21.00, Bolivija - Venecuela 21.0

Grupa B: Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Katar.

nedelja, 16. jun: Argentina - Kolumbija 00.00, Paragvaj - Katar 21
sreda, 19. jun: Kolumbija - Katar 23.30
četvrtak, 20. jun: Argentina - Paragvaj 2.30
nedelja, 23. jun: Katar - Argentina 21.00, Kolumbija - Paragvaj 21.00

Grupa C: Čile, Ekvador, Japan, Urugvaj.

ponedeljak, 17. jun: Urugvaj - Ekvador 00.00
utorak, 18. jun: Japan - Čile 1.00
petak, 21. jun: Urugvaj - Japan 1.00
subota, 22. jun: Ekvador - Čile 1.00
utorak, 25. jun: Čile - Urugvaj 1.00, Ekvador - Japan 1.00.

*Plasman u četvrtfinale izboriće pobednici i drugoplasirani u sve tri grupe, kao i dva najbolje rangirana trećeplasirana tima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC