• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

#Mbappe2020: Utopija ili najava transfera koji će uzdrmati planetu?

Autor mondo.rs

Kilijan Mbape nastupa za Pari sen Žermen, ima ugovor do 2022, zarađuje 17,5 miliona evra po sezoni, ali se stiče utisak da će narednog leta biti predstavljen na jednom od najvažnijih stadiona u Evropi. Madrid ili Liverpul?

Tag #Mbappe2020 "trenduje" u Liverpulu, Engleskoj pa i globalno već nekoliko meseci, a izgleda da navijači šampiona Evrope ne nameravaju da prestanu sa pritiskom i na klub za koji navijaju i na najboljeg mladog igrača sveta.

Utoliko, novinari koji prate "redse" uveliko su se uključili u ovu kampanju, a danas je objavljen i tekst o tome šta je sve potrebno da se dogodi da bi Kilijan Mbape (20) narednog leta bio predstavljen kao super-pojačanje uveliko moćne ekipe koju briljantno predvodi Jirgen Klop.

Mbape je prešao u Pari sen Žermen u julu 2017. prvo kao pozajmljen fudbaler Monaka, da bi jedan od finansinjski najmoćnijih klubova sveta narednog leta otkupio njegov ugovor za 180 miliona evra i sa 178 centimetara visokim napadačem potpisao ugovor do 2022. godine.

Momak rođen u predgrađu Pariza zarađuje 17,5 miliona evra godišnje što je već za šest miliona evra više od najbolje plaćenog igrača Liverpula, Mohameda Salaha.

Treba podsetiti i da je predsednik najtrofejnijeg evropskog kluba, Florentino Perez, već pokušavao da se dogovori sa kolegom iz Pariza, Naserom El-Kelaifijem oko Mbapeovog transfera u Real Madrid, da za sada nije uspeo, ali da prema pisanju madridskih listova "Marka" i "As" namerava isto da pokuša već narednog leta.

Dakle, šta je hipotetički potrebno Liverpul da uradi da bi dobio verovatno najveće moguće pojačanje u ovom trenutku?

KLOP I LIVERPUL DA PROMENE NAVIKE

Američki biznismeni iz kompanije "FSG" uporedo sa ulaganjima u proširenje "Enfilda" oborili su sve rekorde kluba kada su za Virdžila van Dajka platili 84,65, Alisona Bekera 62,5 i Nabija Keitu 60 miliona evra, uz Fabinja koji je koštao 46,5, Salaha od 42, Sadija Manea od 41,2 i Roberta Firmina od 41 miliona evra.

Ova Klopova pojačanja ostavila su u Top 10 grupi samo Kristijana Bentekea, plaćenog 46,5, Endija Kerola od 41 i Fernanda Toresa od 38 miliona evra.

Moguće je da bi Mbape koštao "redse" više od trojice najskuplje plaćenih igrača ekipe zajedno.

Od oktobra 2015. do danas, Klop je postepeno gradio ekipu koja je potom vezala dva plasmana u finale Lige šampiona uz jednu titulu prvaka Evrope i postala ravnopravan takmac nedodirljivom Mančester sitiju za prvo mesto u Premijer ligi, pa je za očekivati da "mega pojačanje" bude sledeći korak.

Ipak, za tako nešto neophodna je ozbiljna finansijska "injekcija", a deluje da su je na "Enfildu" pronaši.

"NIKE" DA POMOGNE KOLIKO MOŽE

Pre dve nedelje završen je sudski spor između Liverpula i aktuelnog tehičkog partnera, kompanije "New Balance", koji je pripao engleskom klubu. Ukratko, "redsi" su sada slobodni da u junu aktiviraju dugogodišnji ugovor sa kompanijom "Nike", čiji je Mbape jedan od globalnih promotera.

Kao u slučaju prelaska Kristijana Ronalda iz Real Madrida u Juventus, kada je "adidas" odigrao važnu ulogu i praktično do-finansirao njegovu godišnju zaradu od 30 miliona evra, u Liverpulu očekuju da im iste beneficije u pregovorima sa "top" pojačanjima ponudi moćna kompanija iz Oregona, koja bi i sama imala koristi od takvog transfera.

Nezvanično, Liverpul bi godišnje trebalo da zaradi oko 35 miliona evra od saradnje sa brendom "Nike", uz 20 odsto prihoda od prodaje svojih artikala širom sveta, a za sada je 8.000 prodavnica zatražilo učešće u promociji budućeg dresa šestostrukog prvaka Evrope.

Zamislite koliko bi skočio prihod samo ako bi tog dana već bilo poznato da će broj xy na leđima nositi i Mbape?

NEKO BI, IPAK, MORAO I DA ODE

Bez obzira na to koliko dobri, koliko važni i koliko presudni u najvećim utakmicama prethodnih sezona bili momci sa klupe, pre svih Divok Origi, Klop nijedan od ozbiljnih mečeva u Premijer ligi i Ligi šampiona nije počinjao bez Manea, Salaha i Firmina. Osim ukoliko neko od njih nije bio povređen i suspendovan.

Bez dublje analize, jasno je da bi jedan od njih morao da bude prodat kako bi otvorio mesto za Mbapea, što zbog obezbeđivanja prihoda za pregovore sa Pari sen Žermenom, što zbog pretpostavke da nijedan ne bi pristao da bude rezerva u ovoj fazi karijere.

Mediji na Mersisajdu polako izdvajaju Salaha kao favorita u tom smislu.

MORA DA SE OSVOJI (JOŠ) NEŠTO

Za kraj, da bi Mbape između Real Madrida, Liverpula i možda nekog trećeg kluba izabrao baš "redse", potrebno je da Klop sa ovim timom ponovi uspeh iz prošle sezone i osvoji bar jedan važan trofej.

Ako pogledamo u kom se pravcu kreće današnji fudbal - teško da bi to bilo FIFA svetsko prvenstvo klubova ili FA kup.

Dakle...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC